Rrok Gjonlleshaj (10 shkurt 1961) është një prelat shqiptar nga Mali i Zi i Kishës Katolike, i cili shërben si Kryepeshkop i Tivarit nga viti 2016 dhe administrator apostolik i Kotorrit që nga viti 2023, një post që ai e mbajti gjithashtu nga viti 2019 deri në vitin 2021.

Gjonlleshaj në korrik 2021

Pas përfundimit të arsimit fillor në qytetin e lindjes, Rrok Gjonlleshaj studioi filozofi dhe teologjiRijekë dhe mori më 1 gusht 1987, sakramentin e Urdhrit të Shenjtë për Administratën Apostolike të Prizrenit . Më pas punoi në disa famulli si famullitar dhe më pas si pastor, shumica prej tyre në Prishtinë . [1]

Gjonlleshaj ishte famullitar i famullisë së Shën Antonit në Prishtinë si dhe arkëtar i Administratës Apostolike të Prizrenit. Ai ishte gjithashtu drejtor i Radio Marija në shqip dhe bashkëpunëtor i emisionit fetaro-kulturor Drita. Më 5 prill 2016 u emërua nga Papa Françesku Kryepeshkop i Tivarit. [2] Shugurimi i tij ipeshkvnor u krye nga paraardhësi i tij Zef Gashi, SDB, më 14 maj të po këtij viti dhe bashkëshenjtërues ishin Nunci Apostolik në Slloveni, Kryepeshkopi Juliusz Janusz dhe Administratori Apostolik i Prizrenit, Dodë Gjergji .

Shih edhe

Redakto

Referime

Redakto
  1. ^ "Meshtari Rrok Gjonlleshaj, kryeipeshkvi i ri i Tivarit". Vatican Radio. 5 prill 2016. Marrë më 22 dhjetor 2020.
  2. ^ Holy See Press Office (5 prill 2016). "Rinunce e nomine, 05.04.2016" (in it). Press release. http://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2016/04/05/0232/00509.html. Retrieved 22 dhjetor 2020.