Hape menynë kryesore

Gjuha rumune (limba română) ose rumanishtja është gjuha që flitet nga rreth 25 milionë njerëz dhe gëzon status zyrtar në Rumani, Moldavi, dhe Vojvodinë.

Gjuha rumune
Flitet në Rumani, Moldavi, Vojvodinë
Vendi Evropë
Numri i folësve rreth 25 milionë
Renditja 36
Familja
Grupi
Statusi Zyrtar
Gjuhë zyrtar në Rumani, Moldavi, Vojvodinë
Rregullohet nga Akademia Rumune
Kodet e gjuhës
ISO 639-1 ro
ISO 639-2 rum (B), ron (T)
SIL RUM

Gjuha rumune është mbiquajtur dhe Limba lui Eminescu sipas Mihai Eminescut, poetit të famshëm në Rumani dhe Moldovi.

Gjuha rumune
Dako-rumune

HistoriRedakto

Pasi Romakët i mundën Dakët në luftë, dakët u romanizuan. Për këtë shkak tani gjenden mbi 70 % fjalë latine në gjuhën rumune.