Mihai Eminescu ishte 1 poet I madhe historik.Ai ishte Roman dhe ka bere miqesi me Llazar Gusho(Lasgush Poradeci)Mihai Eminescu (shqiptimi rumun: [miˈhaj emiˈnesku] (Rreth kësaj liste zanore); lindur Mihail Eminovici; 15 janar 1850 - 15 qershor 1889) ishte një poet, romancier dhe gazetar romantik rumun, i konsideruar përgjithësisht si poeti më i famshëm dhe me ndikim rumun. Eminescu ishte një anëtar aktiv i shoqërisë letrare Junimea dhe punoi si redaktor për gazetën Timpul ("Koha"), gazeta zyrtare e Partisë Konservatore (1880–1918). [2] Poezia e tij u botua për herë të parë kur ishte 16 vjeç dhe ai shkoi në Vjenë për të studiuar kur ishte 19 vjeç. Dorëshkrimet e poetit, që përmbanin 46 vëllime dhe afërsisht 14,000 faqe, u ofruan nga Titu Maiorescu si një dhuratë për Akademinë Rumune gjatë takimit që ishte mbajtur më 25 janar 1902. [3] Punimet e dukshme përfshijnë Luceafărul (Vesper / Ylli i mbrëmjes / Lucifer / The Daystar), Odă in metru antic (Ode in Ancient Meter) dhe pesë Letrat (Letra / Satires). Në poezitë e tij ai përdorte shpesh lëndë metafizike, mitologjike dhe historike.