Sëmundja e valvulës së zemrës

Stampa:Infobox medical condition (new) Sëmundja e valvulës së zemrës është çdo proces i sëmundjes kardiovaskulare që përfshin një ose më shumë nga katër valvulat e zemrës ( valvulat aortale dhe bicuspide në anën e majtë të zemrës dhe valvulat pulmonare dhe tricuspide në anën e djathtë të zemrës). Këto kushte ndodhin kryesisht si pasojë e plakjes, [1] , por mund të jetë edhe rezultat i anomalive kongjenitale (lindura) ose sëmundje të veçanta apo proceseve fiziologjike, duke përfshirë sëmundje reumatike të zemrës dhe shtatzënia. [2]

Anatomikisht, valvulat janë pjesë e indit lidhës të dendur të zemrës të njohur si skelet kardiak dhe janë përgjegjës për rregullimin e rrjedhjes së gjakut përmes zemrës dhe enëve të mëdha . Dështimi ose mosfunksionimi i valvulave mund të rezultojë në funksionalitetin e zvogëluar të zemrës, edhe pse pasojat e veçanta varen nga lloji dhe ashpërsia e sëmundjes valvulare. Trajtimi i valvulave të dëmtuara mund të përfshijë vetëm ilaçet, por shpesh përfshin riparimin e valvulave kirurgjike (valvuloplastikë) ose zëvendësimin (futjen e valvulave artificiale të zemrës ).

LlojetRedakto

Stenoza dhe pamjaftueshmëria / regurgitimi paraqesin pasojat dominuese funksionale dhe anatomike të lidhura me sëmundjen e zemrës valvulare. Pavarësisht nga procesi i sëmundjes, shfaqen ndryshime në valvul që prodhojnë një ose një kombinim të këtyre kushteve. Pamjaftueshmëria dhe regurgitimi janë terma sinonim që përshkruajnë pamundësinë e valvulës për të parandaluar rrjedhjen e gjakut, pasi fletët e valvulës dështojnë të bashkohen në mënyrë korrekte. Stenoza karakterizohet nga një ngushtim i hapjes valvulare që parandalon daljen e duhur të gjakut. Stenoza gjithashtu mund të rezultojë në pamjaftueshmëri nëse trashësia e anulimit ose fletushkat rezulton në mbylljen e papërshtatshme të gjetheve.

Valve të përfshirë Sëmundje stenotike Sëmundja e pamjaftueshmërisë / regurgitimit
Valvula aortale Stenoza e valvulave aortale Pamjaftueshmëria / regurgitimi i aortës
Valvula mitrale Stenozë mitrale valvulare Pamjaftueshmëria mitrale / regurgitation
Valvula tricuspide Stenoza e valvulave tricuspide Pamjaftueshmëri tricuspid / regurgitation
Valvula pulmonare Stenoza e valvulave pulmonare Pamjaftueshmëria pulmonare / regurgitimi

Çrregullime të valvulës aortale dhe mitraleRedakto

Sëmundja e valvulës aortale dhe mitrale quhen sëmundje të majtë të zemrës . Sëmundjet e këtyre valvulave janë më të përhapura sesa sëmundja e valvulës pulmonare ose tricuspide për shkak të presioneve më të larta të përvojave të zemrës së majtë. [3]

Stenoza e valvulës aortale karakterizohet nga një trashje e anulimit valvul ose fletëpalosje që kufizon aftësinë e gjakut për të nxjerrë nga barkusha e majtë në aortë. Zakonisht është rezultat i plakjes, që ndodh në 12.4% të popullsisë mbi 75 vjeç dhe përfaqëson shkakun më të shpeshtë të pengimit të daljeve në barkun e majtë. [1] Stenoza është zakonisht rezultat i kalcifikimit valvular, por mund të jetë rezultat i një valvule aortale të dyfishtë të konformitetit . Ky defekt karakterizohet nga prania e vetëm dy fletëve të valvulave dhe ndikon deri në 1% të popullsisë, duke e bërë atë një nga anomalitë më të shpeshta kardiake. [4] Mund të ndodhë në izolim ose në koncert me anomalitë e tjera kardiake.

Pamjaftueshmëria e aortës ose regurgitacioni karakterizohet nga pamundësia e fletushkave të valvulave që të mbyllen në mënyrë të përshtatshme në systole të fundit, duke lejuar që gjak të rrjedhë në mënyrë të papërshtatshme prapa në barkun e majtë. Shkaqet e pamjaftueshmërisë së aortës në shumicën e rasteve janë të panjohura, ose idiopatike . [5] Kjo mund të jetë rezultat i indeve lidhëse ose çrregullimeve imune, siç është sindromi Marfan ose lupus eritematoz sistemik , respektivisht. Proceset që çojnë në pamjaftueshmërinë e aortës zakonisht përfshijnë zgjerimin e anulimit të valvulave , duke zhvendosur kështu fletushkat e valvulave, të cilat janë ankoruar në anulinë.

Stenoza mitrale është shkaktuar kryesisht nga sëmundjet reumatike të zemrës , ndonëse rrallëherë është rezultat i kalcifikimit. Në disa raste bimët formohen në fletëpalosjet mitrale si pasojë e endokarditit, një inflamacion i indit të zemrës. Stenoza mitrale është e pazakontë dhe jo si mosha e varur si llojet e tjera të sëmundjes valvulare. [1]

Pamjaftueshmëria mitrale mund të shkaktohet nga zgjerimi i zemrës së majtë, shpesh pasojë e dështimit të zemrës . Në këto raste, barkusha e majtë e zemrës bëhet e zgjeruar dhe shkakton zhvendosjen e muskujve papilarë të bashkangjitur, të cilët kontrollojnë valvulën mitrale. Pamjaftueshmëria mitrale lidhet dukshëm me plakjen normale, duke u rritur në prevalencë me moshën. Është vlerësuar të jetë i pranishëm në mbi 9% të njerëzve mbi 75. [1]

Çrregullime të valvulave pulmonare dhe tricuspideRedakto

Sëmundjet e valvulave pulmonare dhe tricuspide janë sëmundje të zemrës . Sëmundjet e valvulave pulmonale janë sëmundja më pak e zakonshme e valvulave të zemrës tek të rriturit. [1] [3]

Stenoza e valvulave pulmonare shpesh është rezultat i keqformimeve kongjenitale dhe vihet re në izolim ose si pjesë e një procesi më të gjerë patologjik, si në Tetralogjinë e Fallot , sindromi Noonan dhe sindromi i rubeolës kongjenitale . Përveç nëse shkalla e stenozës është individë të rëndë me stenozë pulmonare zakonisht kanë rezultate të shkëlqyera dhe mundësi trajtimi. Shpesh pacientët nuk kërkojnë ndërhyrje deri vonë në moshë madhore si pasojë e kalcifikimit që ndodh me plakjen.

Pamjaftueshmëria e valvulave pulmonale zakonisht ndodh në individë të shëndetshëm në një masë shumë të butë dhe nuk kërkon ndërhyrje. [6] Pamjaftueshmëri më e dukshme është zakonisht rezultat i dëmtimit të valvulës për shkak të kateterizimit kardiak , futjes së pompës së ajrit brenda aortës ose manipulimeve të tjera kirurgjikale. Përveç kësaj, pamjaftueshmëria mund të jetë rezultat i sindromës karcinoide , proceseve inflamatore të tilla një sëmundje reumatoide ose endokardit, ose keqformime kongjenitale. [7] [8] Ajo gjithashtu mund të jetë e mesme për hipertension pulmonar të rëndë.

Stenoza e valvulave tricuspide pa regurgitim të përbashkët është shumë e pazakontë dhe zakonisht është rezultat i sëmundjes reumatike. Mund të jetë gjithashtu rezultat i anomalive kongjenitale, sindromi karcinoid , tumor atrial i obstruksioneve (zakonisht lipoma ose myxoma ), ose sindromat hipereozinofilike .

Pamjaftueshmëria e vogël tricuspide është e zakonshme në individë të shëndetshëm. [9] Në raste më të rënda është pasojë e zgjerimit të barkut të djathtë, duke çuar në zhvendosjen e muskujve papilarë që kontrollojnë aftësinë e valvulës për t'u mbyllur. [10] Thithja e barkut të djathtë ndodh mesatarisht ndaj defekteve ventrikulare septale , nga e drejta në shmangjen e majtë të gjakut, sindromi i eisenmenger , hyperthyroidism dhe stenozë pulmonare . Pamjaftueshmëria e tricuspidit mund të jetë gjithashtu rezultat i defekteve të lindura të valvulës trikepside, siç është anomalia e Ebsteinit .

DisplasiaRedakto

Displasia e valvulave të zemrës është një gabim në zhvillimin e ndonjë të valvulave të zemrës dhe një shkak i zakonshëm i defekteve të lindura të zemrës tek njerëzit si dhe kafshët; tetralogjia e Fallot është një defekt i lindur në zemër me katër anomali, njëra prej të cilave është stenoza e valvulës pulmonare. Anomalia e Ebsteinit është një anomali e valvulës trikepside. [11]

TrajtimiRedakto

Disa nga trajtimet më të zakonshme të sëmundjeve të zemrës valvulike jepen shkurtimisht si  :

1. Mos pini duhan.

2. Shmangni konsumimin e tepërt të alkoolit.

3. Droga antibiotike.

4. Ilaçe antithrombotike të tilla si aspirin.

5. Antikoagulant si varfarin.

6. Dilatimi i tullumbaceve.

7. Ilaçe për pirjen e ujit.

ReferimetRedakto

 1. ^ a b c d e Barra e sëmundjeve të valvulës së zemrës: një studim i bazuar në popullsi. Nkomo VT, Gardin JM, Skelton TN, Gottdiener JS, Scott CG, Enriquez-Sarano. Lancet. 2006 shtator; 368 (9540): 1005-11.
 2. ^ Shtatzënia dhe kontracepsioni në sëmundjet e lindura të zemrës: çfarë nuk u është thënë grave. Kovacs AH, Harrison JL, Colman JM, Sermer M, Siu SC, Silverside CK J Am Coll Cardiol. 2008: 52 (7): 577.
 3. ^ a b Ragavendra R. Baliga, Kim A. Eagle, William F Armstrong, David S Bach, Eric R Bates, Kardiologji praktike , Lippincott Williams & Wilkins, 2008, faqe 452.
 4. ^ Braverman AC. Valvula aortale e Bicuspid dhe Sëmundja Aortale e Asociuar. Në: Çrregullimi i Zemrës Valvulë, 4, Otto CM, Bonow RO. (Eds), Saunders / Elsevier, Philadelphia 2013. f.179.
 5. ^ Kapitulli 1: Sëmundjet e sistemit kardiovaskular> Seksioni: Sëmundja e sëmundjeve të zemrës në: Elizabeth D Agabegi; Agabegi, Steven S. (2008). Hapi-deri në Mjekësi (Seria Step-Up) . Hagerstwon, MD: Lippincott Williams & Wilkins.
 6. ^ 2014 Udhëzues për AHA / ACC për menaxhimin e pacientëve me sëmundje të valvulës së zemrës: një raport i Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë / Task Force i Shoqatës Amerikane të Zemrës mbi Udhëzimet e Praktikës. Nishimura RA, Otto CM, Bonow RO, Carabello BA, Erwin JP 3, Guyton RA, O'Gara PT, Ruiz CE, Skubas NJ, Sorajja P, Sundt TM 3, Thomas JD. J Am Coll Cardiol. 2014; 63 (22): e57.
 7. ^ Endokarditi infektiv valvul pulmonar i izoluar: një sfidë e vazhdueshme. Hamza N, Ortiz J, Bonomo. Infeksioni. 2004 Jun; 32 (3): 170-5.
 8. ^ Sëmundja e zemrës karcinoid. Spektri klinik dhe ekokardiografik në 74 pacientë. Pellikka PA, Taxhikist AJ, Khandheria BK, Seward JB, Callahan JA, Pitot HC, Kvols LK. Qarkullimi. 1993. 87 (4): 1188.
 9. ^ Rekomandime për vlerësimin e ashpërsisë së regurgitimit të valvulës amtare me echocardiography dy-dimensionale dhe Doppler. Zoghbi WA , Enriquez-Sarano M, Foster E, Grayburn PA, Kraft CD, Levine RA, Nihoyannopoulos P, Otto CM, Quinones MA, Rakowski H, Stewart WJ, Wagoner A, Weissman NJ, Shoqëria Amerikane e Ekokardiografisë. J Am Soc Echocardiogr. 2003; 16 (7): 777.
 10. ^ Ndikimi i regurgitimit tricuspid në mbijetesën afatgjatë. Nath J, Foster E, Heidenreich PA. J Am Coll Cardiol. 2004; 43 (3): 405.
 11. ^ Bonow RO, Carabello BA, Kanu C, etj. (2006). "ACC/AHA 2006 guidelines for the management of patients with valvular heart disease: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines (writing committee to revise the 1998 Guidelines for the Management of Patients With Valvular Heart Disease): developed in collaboration with the Society of Cardiovascular Anesthesiologists: endorsed by the Society for Cardiovascular Angiography and Interventions and the Society of Thoracic Surgeons". Circulation. 114 (5): e84–231. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.106.176857. PMID 16880336. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)