Ivan Dirkie de Veenboer (vdiq më 10 tetor 1620 afër Kartagjenës) ishte një korsar holandez i shekullit të 17-të.[1] Një rrëmbyes gjatë Luftës Tetëdhjetë Vjeçare, ai më vonë u kthye në pirateri dhe u bë oficer nën Simon de Danser. Ai më vonë u shndërrua në Islam, duke u bërë i njohur si Sylejman Reis, dhe pati një karrierë mjaft të suksesshme si një kapiten osman dhe korsar barbar që komandonte flotën e korsare algjere gjatë viteve të tij të mëvonshme.

Biografia

Redakto

I lindur në Hoorn, De Veenboer së pari erdhi në pah si një rrëmbyes i republikës holandeze kundër spanjolleve gjatë Luftës Tetëdhjetë Vjeçare. Ai operoi legalisht nën një letër marque nga admiraliat holandeze, por la shërbimin e republikës pas pak sukses. Ai u bashkua me ish-korsarët tjerë që vepronin në Afrikën e Veriut, duke u bërë një oficer nën Simon de Danser diku midis viteve 1606 dhe 1609. De Veenboer gjeti shumë më shumë sukses në bregdetin e Barbarisë dhe, ndërsa në Algjer, ai u konvertua në Islam dhe e ndryshoi emrin e tij në Sylejman. Atij më vonë iu dha titulli Reis ndërsa vizitoi Kostandinopojën dhe, deri në vitin 1617, ai ishte në komandë të flotës së tij. Ai më së shpeshti përdorte ngjyrat e Algjerit, megjithatë ekuipazhi i tij ishte kryesisht holandez dhe gjithnjë e ngriti flamurin holandez kur sulmonte spanjollët.

Ai përfundimisht dëshiroi të kthehej në Holandë dhe u përpoq të negociojë me autoritetet holandeze përmes Wynant de Keyser van Bollandt, i cili ishte konsull holandez në Algjer, për të marrë një falje. Edhe pse ai kishte ndaluar sulmin e anijeve holandeze në pjesën më të madhe, duke u kujdesur për kthimin e sigurt të ekuipazhit të tij kur ai bëri, një argument me de Keyser i dha fund shpresave të tij për t'u shfarosur për krimet e tij.

Në vitin 1618, ai ishte në kulmin e fuqisë së tij, duke komanduar pesëdhjetë anije luftarake në flotën e tij të cilat u ndanë në skuadrone të veçanta. Disa korsar të ardhshëm lundruan në flotën e tij, më së shumti Jan Janszoon i cili punoi si ndalues ​​dhe gjithashtu u konvetua në Islam. Në të njëjtin vit, De Veenboer humbi pozicionin e tij të udhëheqjes te Mustafa Reis. Pasi u ndeshën me disa anije tregtare, duke përfshirë pesë anije holandeze, një francez dhe një anije italiane, Reis dhe një korsar ​​tjetër kapën dy nga anijet ndërsa pjesa tjetër u lejua të shpëtonte.

Ai vendosi të tërhiqej, duke kapur një anije të fundit me një ngarkesë sheqeri, përpara se të vendoset në Algjer. Pensionimi i tij zgjati vetëm një kohë të shkurtër, megjithatë, pasi në fillim të vitit 1620, ai lundroi nga porti duke kapur një çmim të pasur francez. Ndërsa lundronte në brigjet në korrik të po këtij viti, ai dhe katër anije të tjera u ngadalësuan nga një qetësi e vdekur dhe të befasuar nga tre luftanije holandeze nën kapitenët 'Hoen, Cleijnsorgh dhe Schaeff. Ai dhe dy anije të tjera arritën të shpëtojnë, megjithëse flamuri i tij u dëmtua rëndë. Ai arriti të shkojë në Algjer në gusht dhe, pas një muaji në port duke iu nënshtruar riparimeve, ai u largua edhe një herë Algjer me tetë anije nën urdhrin e tij. Ai dhe flota e tij e vogël ishin në det për më shumë se dy muaj para se të ndeshnin një skuadër detare të një anijeje luftarake holandeze, dy franceze dhe dy angleze më 10 tetor 1620. De Veenboer vendosi t'i angazhojë ata dhe, pas një beteje të gjatë në portin e Kartagjenës, u vra pasi u godit nga një top kanuni duke shpërthyer të dy këmbët. Armiqtë e tij u kthyen në breg me një pëlhure që përmbante kufomën e tij.

Referime

Redakto
  1. ^ Vrijman, L.C. (1938). Kaapvaart en zeeroverij: uit de geschiedenis der vrije nering in de lage landen (në holandisht).