Saad ibn Ebi Vakkas Malik el Qarshi el Zihri (Arabisht: سَعْد بن أَبي وقاص مَالِك القرشي الزهري) ishte një mysliman dhe nje nga shokët e rëndësishëm të profetit Muhamed. Ai e pranoi Islamin kur ishte shtatëmbëdhjetë vjet.

FamiljaRedakto

Saad lindi në Mekë në vitin 595. Babai i tij ishte Ebu Vakkas Malik ibn Uhejb ibn Abd Menef ibn Zuhrah prej Benu Zuhrah klan i fisit të Kurejshëve.[1] Uhejb ibn Abd Menef ishte axha e nënës së Muhammedit, Amine bint Vehbi. Nëna e Saadit ishte Hamnah bint Sufyan ibn Umeje ibn Abd Shems ibn Abd Menef.[2]

KonvertimiRedakto

Saad ishte një nga sahabët e parë i cili pranoi Islamin.

Saad tregon:

Kjo i referohet ajetit kuranor:

Haxhi LamtumirësRedakto

Saad u sëmurë gjatë haxhit lamtumirës dhe ai kishte vetëm një vajzë gjatë kësaj kohe. Saad tha:

O i dërguar i Allahut. Unë kam pasuri dhe vetëm një vajzë e cila do të me trashëgoj.

A duhet me jep dy të tretat e pasurisë si sadaka? Ai m'u përgjigj "Jo". Pastaj e pyeta "Atëhere a të jep gjysmën e pasurisë?" dhe ai prapë m'u përgjigj "jo". Pastaj e pyeta "A të jepi të tretat e pasurisë?" Ai m'u përgjigj "Po". "E treta është shumë. Me të vërtetë, për t'i lënë trashëgimtarët tuaj të mirë është më mirë se sa t'i lini ata të varen dhe të luten nga njerëzit. Nëse shpenzoni ndonjë gjë që kërkon kënaqësinë e Allahut, do të shpërbleheni edhe për atë, edhe nëse ajo është kafshatë që ju vendosni në gojën e gruas tënde".

ReferimetRedakto

  1. ^ Muhammed ibn Xherir Taberi (1995). Historia e Taberiut. 28. SUNY Press. f. 146. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Short Biography of the Prophet & His Ten Companions. Darussalam. 2004. f. 80. Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)