Sedefqar Mehmet agë Biçakçiu

Sedefqar Mehmet agë Biçakçiu (1540 - 1617), ishte kryearkitekt i Perandorisë Osmane dhe arkitekt i xhamisë së Sulltan Ahmetit (xhamia Blu), në Stamboll. Ai është shqiptar me origjinë nga Elbasani.

Sedefkir Mehmed Agha.jpg
Kryearkitekt
16061617
Paraardhësi: Dalgëç Ahmet Aga
Pasardhësi: Hasan Aga
Të dhënat personale
Lindi më: 1540
Lindi në: Elbasan
Vdiq më: 1617
Vdiq në: Stamboll
Kombësia: Shqiptar
Profesioni: Arkitekt
Feja: Mysliman
Xhamia Blu në Stamboll, konsideruar si kryevepra arkitekturore e Sedefqar Mehmet Agës

Ghithashtu arkitekt i Xhamisë së Ballijesë dhe Xhamisë së Agait, në Elbasan.[1][2] Sedefqar Mehmed Aga poashtu ishte edhe nxenes i Koxha Sinanit dhe poashtu planet e tij i perdori edhe në Xhaminë Blu.

Ai eshte nga Familja Biçakçiu (Biçakçinjtë).

ReferimetRedakto

  1. ^ http://www.gazetametropol.com/tekst.php?idt=18963
  2. ^ L'Art albanais à travers les siècles: exposition , Petit Palais, décembre 1974-février 1975