Ilustrim i seksit anal

Seksi Anal ose marrëdhënia anale në përgjithësi cilësohet penetrimi dhe fërkimi i penisit të ngritur në anusin dhe rektumit e partnerit, me qëllim kënaqësinë seksuale.[1][2][3] Forma të tjera të seksit anal përfshijnë përdorimin e gishtave ose lodrave të seksit për penetrim anal, ose seksin oral, kur ledhatohet anusi me gjuhë (anilingus).[2][4][5] Ndonëse termi seks anal përdoret më së shumti kur i referohemi penetrimit penilo-anal,[1][2][4][6] seksologët preferojnë të përdorin termin marrëdhënia anale kur i referohen penetrimit penilo-anal, dhe seks anal, për t'iu referuar çdo forme të aktivitetit seksual anal, në veçanti aktivitetin midis çifteve, për ta dalluar nga masturbimi anal.[6][7]

Njerëzit mund të përjetojnë kënaqësi nga seksi anal duke stimuluar mbaresat nervore të anusit, dhe orgazma mund të arrihet përmes penetrimit anal – nga stimulimi indirekt i prostatës te meshkujt, te stimulimi indirekt i klitorisi apo i G-spotit te femrat.[2][3][8][9] Megjithatë, për disa njerëz seksi anal mund të jet i dhimbshëm, nganjëherë tejet i dhimbshëm,[10][11] ndaj partnerët duhet të jenë komunikues e të respektojnë nevojat e njëri-tjetrit para dhe gjatë seksit anal.[12]

Seksi i sigurtRedakto

Si me shumicën e formave të aktivitetit seksual, pjesëmarrësit në seks anal rrezikojnë të kontraktojnë infeksione seksualisht të transmetueshme (si HIV-AIDS). SeksI Anal konsiderohet si një praktikë seksuale me rrezik të lartë për shkak të vulnerabilitetit të anusit dhe rektumit. Indet anale dhe rektale janë shumë delikate dhe nuk ofrojnë lubrifikim natyror, kështu që ata mund të çahen lehtësisht dhe mund të lejojnë transmetimin e sëmundjeve, veçanërisht në qoftë se partnerët nuk kanë përdorur lubrifikant.[1][3][13] Seks anal pa mbrojtjen e një prezervativi konsiderohet si një nga format më të rrezikshme të aktivitetit seksual,[13][14][15] dhe për këtë arsye Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) rekomandon praktikimin e seksit të sigurt, ku përdorimi i prezervativit është primar, gjatë seksit anal.[16]

ReferimetRedakto

 1. ^ a b c "Anal Sex Safety and Health Concerns". WebMD. Marrë më gusht 19, 2013.
 2. ^ a b c d Barry R. Komisaruk, Beverly Whipple, Sara Nasserzadeh, Carlos Beyer-Flores (2009). The Orgasm Answer Guide. JHU Press. ff. 108–109.  978-0-8018-9396-4. Marrë më nëntor 6, 2011.Mirëmbajtje CS1: është përdorur parametri i autorëve (link)
 3. ^ a b c See pages 270–271 for anal sex information, and page 118 for information about the clitoris.
 4. ^ a b Dr. John Dean and Dr. David Delvin. "Anal sex". Netdoctor.co.uk. Arkivuar nga origjinali origjinali më maj 7, 2010. Marrë më prill 29, 2010.
 5. ^ Vern LeRoy Bullough, Bonnie Bullough (1994). Human Sexuality: An Encyclopedia. Taylor & Francis. ff. 27–28.  0824079728. Marrë më korrik 5, 2013.Mirëmbajtje CS1: është përdorur parametri i autorëve (link)
 6. ^ a b Kimberly R. McBrideab, J. Dennis Fortenberry (mars 2010). "Heterosexual anal sexuality and anal sex behaviors: a review". Journal of Sex Research. 47 (2–3): 123–136. doi:10.1080/00224490903402538.  20358456.Mirëmbajtje CS1: është përdorur parametri i autorëve (link)
 7. ^ "Anal Sex, defined". Discovery.com. Arkivuar nga origjinali origjinali më qershor 13, 2002. Marrë më korrik 23, 2013.
 8. ^ "The male hot spot — Massaging the prostate". Go Ask Alice!. 28 mars 2008. Marrë më prill 21, 2010.
 9. ^ See page 3 for women preferring anal sex to vaginal sex, and page 15 for reaching orgasm through indirect stimulation of the G-spot.
 10. ^ "Pain from anal sex, and how to prevent it". Go Ask Alice!. 26 qershor 2009. Marrë më prill 7, 2011.
 11. ^ Joel J. Heidelbaugh (2007). Clinical men's health: evidence in practice. Elsevier Health Sciences. f. 273.  978-1-4160-3000-3. Marrë më tetor 14, 2011.
 12. ^ Damon, W; B.R. Rosser (mars–prill 2005). "Anodyspareunia in Men Who Have Sex With Men: Prevalence, Predictors, Consequences, and the Development of DSM Diagnostic Criteria". Journal of Sex and Marital Therapy. 31 (2): 129–141. doi:10.1080/00926230590477989.  15859372.
 13. ^ a b Robert I Krasner (2010). The Microbial Challenge: Science, Disease and Public Health. Jones & Bartlett Publishers. ff. 416–417.  0763797359. Marrë më gusht 28, 2013.
 14. ^ Dianne Hales (2008). An Invitation to Health Brief 2010-2011. Cengage Learning. ff. 269–271.  0495391921. Marrë më gusht 29, 2013.
 15. ^ Werner W. K. Hoeger, Sharon A. Hoeger (2010). Lifetime Fitness and Wellness: A Personalized Program. Cengage Learning. f. 455.  1133008585. Marrë më gusht 28, 2013.Mirëmbajtje CS1: është përdorur parametri i autorëve (link)
 16. ^ World Health Organization, Department of Reproductive Health and Research Global strategy for the prevention and control of sexually transmitted infections: 2006–2015.