Shami koke është një copë leckë trekëndore ose katrore e lidhur rreth kokës ose qafës për qëllime mbrojtëse ose dekorative.

Një grua e veshur me një bandana të zezë në kokë

LlojetRedakto

BandanaRedakto

Bandana (Sanskrisht: बन्धन) është një lloj i shamisë me origjinë nga [[Nënkontinent indian|nënkontinenti Indian, i veshur shpesh në kokë ose rreth qafës së një personi. Bandanat shpesh shtypen në një model paisley dhe më shpesh përdoren për të mbajtur flokët prapa, qoftë si një aksesor në modë i kokës, ose për qëllime praktike. Përdoret gjithashtu për të lidhur rreth qafës për të parandaluar djegien nga dielli, dhe rreth gojës dhe hundës për të mbrojtur nga thithja e pluhurit ose për të fshehur identitetin e mbajtësit.

OramalRedakto

 
Oramal

Oramal është një shami koke e përdorur në Azinë Qendrore. Në disa vende si Uzbekistani ajo ishte përdorur tradicionalisht vetëm në shtëpi, ndërsa në publik paranja ishte më e popullarizuar (tani përdoret në publik pasi paranja tani është e paligjshme). Në vendet e tjera, si Kazakistani, përdoret zakonisht në publik. Në Kirgistan, ngjyra e bardhë është një tregues që gruaja është martuar.

Po ashtu, ajo ishte përdorur gjerësisht nga burrat në hipur në kalë gjatë verës në vend të kapelës.

PañueloRedakto

Pañuelo ose alampay në Filipine ishin shalle qafe të qëndisura me dantella, të veshura rreth shpatullave mbi camisa (bluzë). Ata ishin bërë tradicionalisht nga fibra piña ose abacá. Ata ishin një pjesë e brendshme e veshjes tradicionale të grave traje de mestiza, së bashku me tapis dhe abaniko. Ato ishin veshur në shekujt 18 dhe 19, por ato rrallë përdoren sot në versionet moderne të veshjes terno.[1]

La Bulaqueña, një pikturë e vitit 1895 e një gruaje e veshur me traje de mestiza me një pañuelo 
Pañuelo e hershme e shekullit 19-të në Metropolitan Museum of Art 
Mestikët filipinezë nga fillimi i viteve 1800 me pañuelo mbi baro't saya, nga Paul de la Gironière 

ReferimetRedakto

  1. ^ "Terno". SEASite (në anglisht). Center for Southeast Asian Studies, Northern Illinois University. Marrë më 16 dhjetor 2018.