Shandia (Japonisht: シャンディア) është një fis fikiv që shfaqen në anime dhe manga One Piece. Ata me origjinë janë prej Hënës dhe kanë jetuar në Jaya. Ata tani jetojnë në Skypiea.

Paraqitja

Redakto

Veshja e tyre në përgjithësi ngjason me atë të amerikanëve vendas dhe lëkura e tyre shpesh është zbukuruar me tatuazhe që mbulojnë zona të mëdha të trupave të tyre (duke i çuar kapelat e kashtës që vazhdimisht t'i referohen atyre si "guerile"). Krahët e tyre janë të ngjashëm me ato të Skypieans' në formë dhe drejtim lart, megjithatë, ato kanë tendencë të kenë edhe disa pendë të tjera, të cilat janë më të gjata dhe kanë një formë më të përcaktuar se Skypianët.

Shandia është një racë shumë e përkushtuar, adhurimi dhe vendosmëria e së cilës e ka mbajtur popullin e tyre në kohërat më të vështira. Ata janë luftëtarë të aftë që shpesh luftojnë ashpër dhe janë besnikë ndaj fisit të tyre. Megjithëse kaluan 400 vjet, ata kurrë nuk e humbën shikimin e qëllimit të tyre për të tërhequr atdheun e tyre nga Skypianët dhe vazhduan luftën edhe kur ishte e pashpresë.

Nga anëtarët e fisit të paraqitur, vetëm Aisa ka shfaqur ndonjë shenjë të Mantras. Prifti që vdiq para Kalgara foli për "dëgjimin e zërit të Zotit", megjithatë ndërsa ai ishte gati të vdiste ai mund të ketë qenë në një gjendje mashtrimi në atë kohë. Prifti poashtu përmend se pasi Jaya vdes, ai nuk mund ta ndëgjoj zërin e Zotit.

Besimi

Redakto

Fillimisht, Shandia besonte kryesisht në adhurimin e paraardhësve. Një pjesë e madhe e fesë së tyre përqendrohet rreth një këmbane të artë në qytetin e Shandoras. Duke e tingëlluar atë, shpirtrat e të parëve të tyre mund të ndjekin tingullin e tij përsëri në ishullin e tyre dhe të jetojnë në një specie të pemëve të bardha që jetojnë atje. Përveç kësaj, ata dikur adhuronin edhe shumë perëndi, disa prej të cilëve ishin një gjarpër gjigantë që banonin në Jaya. Sakrifica njerëzore dikur u praktikua; ata besuan se duke sakrifikuar popullin e tyre ndaj zotit të tyre, një gjarpër gjigand i quajtur Kashigami, ata mund të kuronin sëmundje, si dhe të ngrinin shumë ogur të tjerë. Ata gjithashtu adhuruan vajzën e Kashigami, megjithëse emri i kësaj gjarpri nuk dihet.

Sidoqoftë, Shandia moderne ende adhuron paraardhësit e tyre, aq sa ka ndryshuar gjatë shekujve që kalojnë dhe ata kanë braktisur shumë prej besimeve të tyre tradicionale. Ata ndaluan bindjet e tyre më tradicionale, siç janë sakrifica dhe besimi në perëndi, pasi Mont Blanc Noland shëroi fshatin e tyre të sëmundjes. Që atëherë, Shandia kanë adhuruar vetëm paraardhësit e tyre, veçanërisht Kalgara. Kur u dërguan në qiell, ata u hidhëruan nga prijësi Skypiean sepse tha "Unë jam Zoti" për shkak të kësaj dhe menjëherë hodhën poshtë statusin e tij.

Ata, si Skypiea, nuk shohin asnjë vlerë në ar pavarësisht se fillimisht kanë një qytet të tërë prej ari, pasi për ta Vearth është shumë më i vlefshëm.

Historia

Redakto

Shandia dikur quheshin Shandorianë. Ata jetuan në Hënë, së bashku me racat e hënës, Birkans dhe Skypieans. Të tre racat kishin ndërtuar gjithashtu një racë robotike të quajtur automatikë. Sidoqoftë, kur burimet në Hënë u vunë vesh, të tre racat duhej të linin automatikat pas, ndërsa ato u drejtuan për në Tokë.

Ndërsa Birkans dhe Skypianans u vendosën në Skypiea, Shandorianët e bëri atë deri në Detin Blu. Ata u vendosën në ishullin Jaya. Ata dikur ishin një nga shoqëritë më të fuqishme në Grand Line, por qyteti i tyre i Shandoras u pushtua gjatë Shekullit të Zbrazëtisë nga Njëzet Mbretëritë. Mbretëria e tyre ra dhe vetëm një fis i vogël mbeti.

Megjithëse Shandorianët u zhdukën, ata u lanë pasardhësve të tyre një trashëgimi, përfshirë rrënojat e qytetit të artë të Shandora dhe Këmbanën e Artë Shandoriane Belfry. Ky ishte gjithashtu një nga dy poneglyphs, që përmbante detajet e Poseidonit që ata i kishin ruajtur me jetën e tyre për breza.

Që atëherë, Shandia e ka bërë si detyrë të ruajnë Shandorën, këmbanën e artë dhe poneglyph tjetër, duke vrarë të gjithë ndërhyrës. Sidoqoftë, katërqind vjet pas shkatërrimit të Shandorës (dhe katërqind vjet para afatit kohor të tanishëm), fisi kapi një sëmundje që po vriste ngadalë njerëzit e tyre. Me shpresën për të shpëtuar fisin dhe me fjalët e një prifti që po vdiste, luftëtari i Shandorës, Kalgara, u përpoq të sakrifikojë vajzën e tij Mousse tek perëndia e tyre, Kashigami. Sidoqoftë, Mont Blanc Noland, një eksplorues nga Lvneel, shpëtoi Mousse dhe vrau Kashigami, duke shkaktuar zemërim të menjëhershëm.

Megjithë refuzimin e tij, Noland arriti të bindë Kalgara që ai kishte shërimin e sëmundjes. I bindur, Kalgara vrau vajzën e Kashigami, duke kryer atë që ai besonte se ishte blasfemi dhe duke i besuar eksploruesit. Noland shëroi të sëmurët në fshat, por kur Shandia zbuloi se Noland kishte prerë pemët për të cilët besonin se strehonin paraardhësit e tyre, ata ndoqën ekuipazhin e Noland larg nga ishulli. Sidoqoftë, ata më vonë zbuluan se pemët ishin shkaku i sëmundjes dhe falën Noland. Atëherë ata i binin kambanës së tyre të artë çdo ditë për ta çuar Noland përsëri në ishull një ditë.

Pesë vjet më vonë, për shkak të Knock Up Stream, një pjesë e madhe e ishullit, përfshirë zonën ku banonin të gjithë, u dërgua duke fluturuar në qiell, duke zbritur në Detin e Bardhë. Jaya ra në majën e një fasule gjigande, e cila hyri pikërisht nën këmbanën e artë, duke bërë që ajo të zile. Duke dëgjuar zilen, Skypianët pushtuan ishullin sepse toka konsiderohej e shenjtë. Tokën e morën Skypianët, të cilët e quanin atë Oborrin e Epërm, duke e detyruar Shandinë të dilte jashtë. Që atëherë, Shandia dhe Skypieans kanë qenë në luftë të vazhdueshme për kontrollin e Oborrit të Epërm.

394 vjet në luftë, Enel shkatërroi atdheun e tij të Birka, dhe mori përsipër vendin e Epërme dhe ishullin e afërt Angel (Skypiea). Enel e shkatërroi Perëndinë e tanishëm, Gan Fall dhe pushtoi Skypiea. Shandia vazhdoi t'i rezistojë Ushtrisë së Zotit, por kurrë nuk e pushtoi Oborrin e Epërme.

Kuriozitete

Redakto
  • Portretizimi i Shandia është i ngjashëm me portretizimin e amerikanëve vendas, dhe historia e atdheut të tyre që po merret prej tyre është krahasuar me domethënien historike të njerëzve të bardhë që merrnin toka nga amerikanët vendas.
  • Në dublimin në spanjisht ata flasin si vendasit amerikanë, ose "indianët".