Qeveria Botërore (世界政府, Sekai Seifu) është organizatë politike në serialin e animuar One Piece.

Flamuri i Qeverisë Botërore

Organizata duket se udhëhiqet nga Pesë Pleqtë, por në realitet udhëhiqet nga një person misterioz. Qeveria Botërore është e lidhur me rreth njëqind e shtatëdhjetë vende nga e gjithë bota. Vendet anëtare mbajnë autonomi dhe udhëheqin punët e tyre të brendshme (ndonëse ndonjëherë qeveria botërore ndërhyn), por bashkëpunon me Qeverinë Botërore për marrëdhëniet ndërkombëtare. Idealet e tyre politike janë të panjohura dhe çdo gjë që ata bëjnë është konsideruar të jetë e drejtë. Jo të gjithë miratojnë idealet e tyre politike, pasi ka njerëz si Dragon që janë kundër kësaj.

Duke shërbyer kolektivisht si antagonistët më të shquar në seri, Qeveria Botërore është portretizuar kryesisht si një entitet i korruptuar, veçanërisht nëpërmjet zbatimit të drejtësisë absolute, shtypjes së akademisë dhe historisë si Shekulli i zbrazët dhe Faktori i linjës, shthurja e Fisnikët aristokratikë të Botës dhe falsifikimi i Fronit Bosh.

Organizimi

Redakto

Publikisht, Qeveria Botërore udhëhiqet nga Pesë Pleqtë, të cilët në fakt i përgjigjen një entiteti sovran të njohur thjesht si Im, ekzistenca e të cilit mbahet sekret i panjohur brenda Qeverisë Botërore apo botës.

Një grup i njohur si "Kalorësit e Zotit" (神の騎士団 Kami no Kishi-dan, "Kalorës të Shenjtë") duket se kanë autoritet për të ndërhyrë në mosmarrëveshjet midis Fisnikëve të Botës.[1]

Komandanti i Përgjithshëm mbikëqyr si Marinsat ashtu edhe Cipher Pol, të paktën zyrtarisht, dhe renditet drejtpërdrejt nën Pesë Pleqtë. Komandanti i Përgjithshëm kishte gjithashtu autoritet mbi Shtatë Luftëtarët e Detit përpara shpërbërjes së tyre.

Marinsat shërbejnë si dega ushtarake zyrtare e qeverisë, e kryesuar nga Admirali i Flotës, ndërsa Cipher Pol vepron si policia e tyre e fshehtë, duke vepruar përmes sabotimit, zbulimit, spiunazhit, dhe/ose vrasjes. Megjithatë, marrëdhëniet ndërmjet shërbimeve janë të tensionuara pasi Pesë Pleqtë kanë deklaruar se marinsat nuk kanë juridiksion për të ndërhyrë në operacionet që kryhen nga Cipher Pol.[2] Ata gjithashtu duket se kanë sanksionin për të eliminuar ushtarët marinarë që bëhen përgjegjësi ndaj misioneve të tyre të fshehta.[3] Armiqtë më të shquar të qeverisë përbëhen kryesisht nga piratët dhe revolucionarët.

Impel Down shërben si burgu më i padepërtueshëm i sigurisë maksimale i qeverisë botërore.

Bashkimi i Qeverisë Botërore

Redakto

Në të gjithë botën, ka mbi 170 vende që janë bashkëpunëtorë të Qeverisë Botërore. Brenda territorit të tyre të gjithë këta anëtarë kanë qeverinë e tyre sovrane që sundon mbi popullin e saj. Megjithatë, në vetë Qeverinë e madhe Botërore, këta liderë trajtohen si të barabartë dhe secili ka një vend brenda saj. Midis këtyre vendeve anëtare, jo të gjitha janë të të njëjtit lloj. Disa janë vende të mëdha me mbretër si udhëheqësit e tyre, ndërsa të tjerët janë thjesht qytete të mëdha që drejtohen nga kryetarët e komunave.

Kombet që janë të lidhur me Qeverinë Botërore gjithashtu fitojnë mbrojtjen e tyre dhe mund të ndihmohen dhe mbrohen nga Marinsat dhe Cipher Pol. Megjithatë, vendet anëtare duhet të paguajnë një taksë për Fisnikët Botërore të njohur si "Dragonjtë Qiellor". Këto pagesa ekstravagante shpesh marrin pagesa në vendet e varfëra, me njerëzit në ishull që familja Donquixote u zhvendos shpesh në vdekje nga humbja e burimeve. Dështimi për të bërë pagesën duket të jetë shumë e rëndësishme, pasi që bashkëpunëtorët e bëjnë përpjekjen e tyre për të përmbushur kuotën përkundër varfërisë që rezulton. Sipas Marco, nuk është në gjendje të paguajë dragonjve qiellor është arsyeja më e zakonshme pse një komb nuk i bashkohet Qeverisë Botërore. Këto vende shpesh bien në rrënim për shkak të mungesës së mbrojtjes së Qeverisë Botërore dhe shumica, nëse jo të gjitha kombet e panjohura arrijnë të mbijetojnë vetëm duke u bërë territor i perandorëve ose duke qenë mjaft të vetë-mjaftueshëm për të mbrojtur veten, siç është Vendi Wano, i cili ka të dy format e mbrojtje.[4]

Qeveria Botërore nuk toleron asnjë nga vendet e tyre të kenë shoqëri me piratë të fuqishëm, pasi Alabasta dhe Dressrosa ishin të shqetësuar me marrëdhëniet e tyre miqësore me Ekuipazhin e Kapelës prej Kashte dhe Germa ishte shkëputur nga Qeveria Botërore sapo u bë i njohur aleanca e tyre me Piratët e Big Mom. Megjithatë, Mbretëria Sakura është ende një vend anëtar i Qeverisë Botërore pavarësisht nga një flamur pirate dhe Ishulli i Peshqve është ende i lidhur me qeverinë edhe pse është nën mbrojtjen e një pirati. Fraternizimi me piratët më të vegjël, nga ana tjetër, duket të jetë më e lejuar (ose thjesht e vështirë për t'u zbuluar), ashtu si Mbretëria e Goës merrej me Pirates Bluejam dhe mbreti edhe një herë u ofroi atyre titullin e fisnikërisë për një shërbim të madh ( edhe pse ai në fakt kishte komplotuar për të eliminuar ekuipazhin pasi ata shërbyen qëllimin e tyre), ndërsa Kano Mbretëria punëson Navy Happo. Uji 7 i lejohet të ofrojë shërbime të anijeve të tyre për të gjithë, madje edhe për piratët, nën kuptimin e përbashkët se anijdesi nuk mund të kontrollojë se si përdoren anijet e tyre nga klientët.

Pavarësisht se janë nën mbrojtjen e qeverisë, vendet nuk janë mbi të qenit të pavlerë për ta, pasi Im jo vetëm që shkatërroi Mbretërinë Lulusia, por e fshiu atë nga historia, kur monarkia e saj u përmbys nga qytetarët e saj, së bashku në një përpjekje për të heshtur një njeri.[5]

Kultura

Redakto

Qeveria Botërore ka një temë fetare dhe të shenjtë. Maria Geoise u quajt 'toka e shenjtë', vendi ku qëndron Pesë Pleqtë u quajt shenjtërorja, Fetë e Botës kanë fjalën "Shën" para emrave të tyre, me njerëz të thjeshtë që besojnë se sfidimi i tyre është mëkat. Impel Down duket të bazohet në ferr në Komedia HyjnoreDante Aligieri.

Historia

Redakto

800 vite më parë një aleancë e lashtë u formua nga mbretërit e njëzet mbretërive. Gjatë një ngjarje historike të quajtur Void Century, ata luftuan kundër një mbretërie të madhe dhe me sukses e rrëzuan. Arsyeja pse dhe si e rrëzuan mbretërinë mbetet ende misterë pasi asnjë libër ose dokument nuk ekziston për këtë. Para se profesori Clover ishte duke e përmendur këtë, një nga pesë pleqtë urdhëruan që ta vrisnin profesorin.

Deri më tani në historinë e One Piece, nëse personi mëson se si ta lexojë një pllakë e shkruar në shkronjat e lashta, ai kërkohet nga Qeveria Botërore. Kjo është arsyeja përse konsiderohet leximi i këtyreve pllakave si diçka të paligjshme.

Përfundimisht, 800 vjet më parë Aleanca u bë Qeveria Botërore. Për shkak të kësaj, njëzet mbretërit që drejtojnë luftën kundër Mbretërisë së Lashtë u referoheshin si "krijuesit" e botës. Nëntëmbëdhjetë nga familjet mbretërore themeluese lëvizën dhe jetuan në Mariejois. Vetëm familja Nefertari mbeti në vendin e tyre. Dragonjtë Hyjnor janë pasardhës të drejtpërdrejtë të mbretërve themelues që u shpërngulën në Mariejois. Si të tilla, këta posedojnë autoritetin për të bërë ashtu siç dëshirojnë, thjesht për shkak të trashëgimisë së tyre.

Referimet

Redakto
  1. ^ One Piece Kapitulli 1054
  2. ^ One Piece Kapitulli 793 dhe Epizodi 736
  3. ^ One Piece Kapitulli 1032
  4. ^ One Piece Kapitulli 909
  5. ^ One Piece Kapitulli 1060