Marco "Feniksi" (不死鳥マルコ Fushichō Maruko)[1] është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece. Ai është ish-komandanti i divizonit të parë i Piratëve të Mjekërrbardhit.[2] Epiteti i tij u emërua pas frutit të tij që e lejon atë të transformohet në feniks.

Pas Luftës së Shpagimit, Marco u bë doktor në vendlindjen e Mjekërrbardhit, Sphinx.

Personaliteti

Redakto

Marco është përgjithësisht i qetë dhe i drejtuar drejt nivelit përballë vështirësive apo sfidave; të vetmet momente të fuqishme emocionale që ai ka treguar deri më tani kanë qenë të lidhura drejtpërdrejt me shëndetin e Mjekërrbardhit (pasi u godit me thikë në bust nga vartësi i tij Squard dhe pas vdekjes së tij). Kur Ace dhe Mjekërrbardhi u vranë, Marco dhe pjesa tjetër e Piratëve të Mjekërrbardhit ishin në lot.

Marco humbi qetësinë e tij kur e pa që Squard e goditi Mjekërrbardhin dhe fluturoi shpejt drejtim të Squard dhe goditi kokën e tij në figurën e Moby Dick.

Ai gjithashtu demonstroi veten të jetë i mprehtë në zbulimin e pushtetit, në gjendje të shpejt të vërejë praninë e Ambicies së PushtimitShanksit para se dikush tjetër në anijen e Moby Dick, si dhe potencialin themelor të Monkey D. Luffy. Ai në mënyrë të qartë kujdeset për ekuipazhin e tij pasi ai i paralajmëroi ata të qëndronin prapa nga Ambicia e Shanksit.

Ai duket se është disi shakatar, duke pretenduar se është lënduar nga sulmi i Admiralit Kizaru me sarkazëm të dukshëm, megjithëse ai gjithashtu mund të bëhet shpejt serioz.[3]

Marco duket se vlerëson talentin e papërpunuar, edhe nëse vjen nga dikush që nuk e kishte takuar më parë (dmth. Luffy). Për shkak të kësaj, dhe duke u bazuar në faktin se Luffy kapi sulmin e Krokodili mbi Mjekërrbardhin, Marco menjëherë mori një pëlqim për atë.

Aftësia

Redakto

Si komandant i divizonit së parë të Piratëve të Mjekërrbardhit, Marco ka autoritet mbi vartësit e rangut më të ulët. Pas vdekjes së Mjekërrbardhit, Marco u bë autoriteti më i lartë i Piratëve të Mjekërrbardhit, dhe si e tillë ekuipazhi ishte nën komandën e tij si ata u tërhoq nga Marineford.

Marco ishte një nga pak njerëz të paprekur nga Haki i fuqishëm lëshuar nga perandori Shanks. Ai është një veteran shumë përvojë, pasi ai u tregua si anëtar i Piratëve të Mjekërrbardhit nga koha e Gol D. Roger.

Marco është një individ shumë i fortë, pasi ai tregoi në luftë se ai ishte në një nivel të ngjashëm luftimi me tre admiralët. Ai ishte plotësisht i aftë të luftonte admiralët Kizaru, Aokiji, dhe Akainu duke mbajtur të vetin.

Ai ka treguar qëndrueshmëri dhe durim të madhe, pasi ai kishte qenë i shpuar nga disa trarëve lazer të Kizarus dhe ishte ende në gjendje të qëndronte më pas, megjithëse nuk ishte në gjendje të rigjenerohej për shkak të aftësive të tij të frutave të detit që ishin të paaftë nga prangat e Kairōseki në atë kohë. Ai gjithashtu posedon shpejtësi dhe reflekse të jashtëzakonshme, pasi ai mbrojti Mjekërrbardhin nga teknika e Kizarus, Yasakani no Magatama, në sekonda të thjeshtë.

Stili luftarak i Marcos bazohet në goditje të këmbëve siq shihet kur ai goditi Kizarun dhe Aokijin. Ai mund gjithashtu t'i shndërroj këmbët e tij në kthetra për të prerë siq shihet kur preri Akainun, edhe pse shihet më pas se nuk pati efekt.

Fruti i Detit

Redakto

Marco ka ngrënë frutat e zogut: modeli feniks, një lloj i Zoan mitik që e lejon atë të transformohet në feniks, duke i dhënë atij aftësi të fluturoj. Është një lloj jashtëzakonisht i fuqishëm i llojit Zoan, që thuhet se është lloji më i rrallë, madje më i rrallë se frutat Logia. Është për shkak të kësaj aftësie që ai identifikohet si "Marco Feniksi".

Aftësia më e madhe që i kësaj fruti është rigjenerimi dhe shërimi i pjesëve të trupit të tij të dëmtuar duke i mbuluar ato me flakët e formës së tij të feniksit. Në këtë formë ai mund të durojë sulme vdekjeprurëse pa u prekur më së shumti, pasi mund të shërojë çdo gjë pothuajse menjëherë. Marco gjithashtu mund të shërojë plagët që vuan në formë njerëzore, ndërsa më vonë në kontakt me Kairōseki. Në fakt është e mjaftueshme që nëse lidhja e tij me Kairõseki të thyhet, Marco mund të kthehet në formën e tij të feniksit për të shëruar ndonjë plagë që është shkaktuar më parë. Kjo aftësi e fundit e bën atë më të lartë se përdoruesit e Logia, duke pasur parasysh se ata nuk mund të rigjenerojnë plagët që kanë marrë kur ata janë në kontakt me Kairōseki sapo kontakti të jetë thyer. Ajo gjithashtu mund të shërojë plagët e të tjerëve, edhe nëse është më e kufizuar.

Marco ka treguar të jetë në gjendje të përdorë Haki aftësisht gjatë Betejës së Marineford. Me Ambicien e Armatimit, Marco hodhi poshtë Kizarun pasi admirali u përpoq të vriste Mjekërrbardhin. Ai gjithashtu shkelmoi Aokijin për të shpëtuar jetën e Luffy. Pas vdekjes së Portgas D. Ace, ai dhe Vista përdorën Ambicien e Armatimit e tyre kundër Akainus por nuk arritën ta lëndojnë atë edhe pse sulmet e tyre e irrituan admiralin.[4]

Dublimi

Redakto

Në japonisht, Marco dublohet nga Masakazu Morita. Në Funianimation, Marco dublohet nga Bill Jenkis (Epizodi 151) dhe Kyle Philips (Epizodi 316+)

Popullariteti

Redakto

Në sondazhin e pestë, ai u ngrit në vendin e 12-të nga vendi i 122-të, duke e bërë atë anëtarin e dytë më të njohur të Piratëve të Mjekërrbardhit pas Ace.

Referimet

Redakto
  1. ^ One Piece Kapitulli 554 dhe Epizodi 463
  2. ^ One Piece Kapitulli 434 dhe Epizodi 316
  3. ^ One Piece Kapitulli 553-554 dhe Epizodi 463
  4. ^ One Piece Kapitulli 574 dhe Epizodi 483