Haki (覇気, fjalë për fjalë “Ambicie” ) është një fuqi misterioze që gjendet në çdo qenie të gjallë në botën e One Piece. Nuk është ndryshe nga shqisat tipike. Megjithatë, shumica e njerëzve nuk e vënë re ose nuk arrijnë ta zgjojnë atë. Në përgjithësi, ka dy lloje të Haki në dispozicion për të gjithë, duke pasur parasysh trajnimin e duhur; megjithatë, ekziston një lloj i tretë që thuhet se posedojnë vetëm një grup të caktuar "të zgjedhurve". Në terma të thjeshtë, Haki është një aftësi për të ndier energji shpirtërore (Kenbunshoku), përdor forcën e jetës si përforcim fizik (Busoshoku) dhe për të mbizotëruar forcën e armiqve me vullnetin tënd (Haoshoku).

Llojet e Hakit

Redakto

Haki është i ndarë në tre kategori, ose lloje, secila ka nivele të përdorimit, kështu që edhe dy përdorues të aftë mund të mos jenë të barabartë. Shumica e njerëzve që mund të përdorin Haki kanë tendencë të kenë një lloj që ata janë më të mirë dhe si rezultat përqendrohen në atë lloj. Megjithatë, një person mund të përmirësojë aftësitë e tij me të gjitha llojet e Haki-t, vetëm kërkon më shumë punë. Për më tepër, të paktën dy lloje të Haki mund të përdoren njëkohësisht:

Kenbunshoku Haki

Redakto

Kenbunshoku Haki (見聞色の覇気, fjalë për fjalë “Ambicie e Vëzhgimit”) ose e njohur në ishullin Skypiea si Mantra (心綱マントラ, fjalë për fjalë “Litar i Mendjes”) është një formë e Haki-t që i lejon përdoruesit të ndiejë praninë e të tjerëve, edhe nëse ato janë fshehur nga pamja apo shumë larg për të parë natyrisht.

Me këtë ambicie, përdoruesi mund të ndjejë praninë e të tjerëve edhe nëse janë larg për të parë natyrisht. Përdoruesi nuk mund ta shoh paraqitjen e personit, por mund të njoh prej “aura” të tij, siq shihet kur Usopp pa “aura” të Luffy, Trafalgar Law dhe Sugar ose si Fujitora i verbër sheh “aura” e banorëve të Dressrosës. Përdoruesit mund të shohin “aura” e të tjerëve edhe nëse janë të padukshëm ose të fshehur pas murit.

Nëse përdoruesi e ushtron në një nivel të avancuar, përdoruesi mund të shoh pak në të ardhmen (si Charlotte Katakuri dhe Monkey D. Luffy). Katakuri mund të përdorë këtë nivel kombinuar me frutin e tij duke e bërë frutin të duket si Logia.

Ky lloj i Haki-t gjithashtu mund t'i lejojë përdoruesit të ndiejë dhe të identifikojë ndjenjat dhe natyrën e të tjerëve. Për shembull, Aisa ishte në gjendje të ndjente natyrën agresive të Wyper me këtë Haki.

Është e mundur se ky lloj e lejon përdoruesin të ndjejë aftësitë e të tjerëve. Kjo u përmend nga Rayleigh kur ndjeu se në ishullin Rusukaina janë 500 kafshë që janë më të fortë se Luffy në atë kohë.

Sipas Katakurit, ky lloj i ambicies funksionon mirë nëse përdoruesi është në gjendje të qetë.

Një nga dobësitë e këtij lloji është se parashikimi nuk e bën përdoruesin e shpejtë. Shmangia e sulmeve bazohet në shpejtësinë e përdoruesit. Përdoruesi e humb këtë aftësi nëse humb koncentrimin.[1] Otohime humbi koncentrimin pasi ishte shumë e lumtur kur pa se banorët e ishullit Fishman nënshkruan petiticionin dhe u vra nga Hody Jones.

Aftësi për të parë të ardhmen gjithashtu ka dobësi. Katakuri pa se Sanji do të shmangë të shtënën e atit, por nuk e pa se Sanji do të shmang karamelen e tij që gjuajti si plumb nga një distancë të largët.

Busoshoku Haki

Redakto

Busoshoku Haki (武装色の覇気, fjalë për fjalë “Ambicie e Armatimit”) ose e njohur në vendin Wano si Ryuo (流, fjalë për fjalë “Sakura rrjedhëse”) është një formë e Haki që i lejon përdoruesit të përdorë shpirtin e tyre për të krijuar, në thelb, një forcë të blinduar të padukshme rreth vetes. Veçanërisht, kjo formë e Haki mund të përdoret për të dëmtuar përdoruesit e frutit të llojit Logia.

Ngjashëm me Tekkain (teknikë e Cipher Pol), ky Haki lejon përdoruesin të mbrojë kundër sulmeve që përndryshe do të shkaktojnë dëm.

Natyrisht kjo "forca të blinduara të padukshme" mund të përdoret gjithashtu si një armë për të goditur të tjerët. Ajo mund të përdoret për të shtuar sulmet fizike të përdoruesit, të parashikuara përpara përdoruesit si forcë brutale e pastër, ose të mbushura me armë për të rritur efektivitetin e tyre. Çdo sulm dhe / ose armë e zgjeruar nga Busoshoku Haki godet rëndë më shumë se normalisht pa të. Për shembull, shigjetat Haki të imazhit të Kuja janë të afta të depërtojnë në gurë të ngurtë. Shpatarët priren të përdorin Busoshoku Haki për të mbushur shpatat e tyre për të parandaluar ata nga prerja.

Ky lloj Haki gjithashtu ka aftësinë të anashkalojë fuqitë e përdoruesit të frutave të detit, trupi i të cilëve është ndryshuar nga fruti i tyre në ndonjë mënyrë, duke prekur "trupin substancial" nën çfarëdo mbrojtjeje të frutave, siç është rasti i ndryshimit të trupit frutave e detit si Logia ose Paramecia. Megjithatë, ndryshe nga Kairōseki, ajo në fakt nuk anulon kompetencat e frutave të detit të një përdoruesi, kështu që ende u lejon atyre të mbrojnë veten dhe vazhdojnë të luftojnë normalisht. Me të njëjtin efekt, ky Haki mund të përdoret gjithashtu si një nivel më i lartë i fuqisë sulmuese, më shumë se vetëm duke anashkaluar fuqitë e frutit të kundërshtarit.

Një koncentrim i rëndë (ose shtresë) i këtij Haki mund të përdoret për të forcuar pjesët e trupit, duke e kthyer zonën e zezë, duke e bërë përdoruesin më të dendur dhe më të frikshëm, dhe duke i dhënë sulmet e tyre më të mëdha. Siç tregohet me Vergo dhe më vonë Pika, është e mundur që njëri të veshë tërë trupin e tij në Busoshoku Haki. Edhe pse Luffy, i pari në stilin kryesor për të demonstruar këtë efekt, e quajti teknikën si Busoshoku: Koka (武装 色 硬化, fjalë për fjalë do të thotë "Ngjyra e Armatimit: Ngurtësim") ose shkurt 'Buso (武装, Armatim) siq u quajt nga Donquixote Doflamingo.

Niveli i avancaur i Armatimit mund të emetohet një distancë të shkurtër larg trupit të përdoruesit pa një medium. Kjo është parë për herë të parë kur Sentomaru shmangu sulmin e Luffy pa bërë kontakt të drejtpërdrejtë, megjithëse kjo nuk u shpjegua deri gjatë Wano Country arc, kur Luffy kujtoi se si Rayleigh dikur e përdori një teknikë të ngjashme. Luffy beson se niveli i avancuar mund të jetë mjaft i fuqishëm për të plagosur Kaidon jashtëzakonisht të qëndrueshëm, i cili ishte në gjendje të lëkundte lehtë Armatimin e rregullt kur Luffy e sulmoi atë me marshin e tretë dhe madje edhe marshin e katërt.

Sipas Hyogoro, për të kryer teknikën e avancimit, përdoruesi duhet të transferojë të gjithë Hakin nga i gjithë trupi në duart e tyre, duke kanalizuar Hakin e tepërt nga rreth trupit përmes grushtave, por ata duhet ta lënë Hakin të rrjedhë tek ai në vend se të detyrojë ajo.[2]

Një dobësim i këtij lloji është se armatimi nuk është mbrojtje absolute dhe mund të tejkalohet përderisa kundërshtari tjetër ka forcë superiore fizike.

Forca e rëndësishme fizike mund të tejkalojë ende këtë mbrojtje; për shembull, Luffy goditi Boa Marigold mjaft e vështirë me marshin e dytë që ajo dërgoi rimëkëmbur.[3]

Ky lloj i Hakit (ngjajshëm me Kenbunshoku) mund të zbrazet nëse përdoruesi e përdorë për një kohë të gjatë.

Haoshoku Haki

Redakto

Haoshoku Haki (覇王色の覇気, fjalë për fjalë “Ambicie e Pushtimit”) është një formë e rrallë e Hakit që nuk mund të arrihet përmes trajnimit. Vetëm një në disa milion njerëz kanë këtë aftësi. Ky lloj Haki lejon përdoruesin të ushtrojë vullnetin e tyre mbi të tjerët.

Thuhet se kushdo që posedon këtë lloj Haki ka cilësitë e një mbreti.

Haoshoku Haki konsiderohet një kërcënim jashtëzakonisht i rrezikshëm dhe një aset shumë i vlefshëm nga grupe të fuqishme si marinarët dhe perandorët.

Deri më tani, ky lloj i Hakit funksionon ndaj këtyrëve që kanë vullnet të dobët, ndërsa këta që kanë vullnet të fortë mund të rezistojnë.

Aftësia mund të përdoret edhe kur është përdoruesi pa vetëdije, siç tregohet kur Luffy arriti të rrëzojë kapësit e tij në Wano pavarësisht se ishte në një gjendje të papërgjegjshme.

Ndërsa kjo është treguar si një dhuratë shumë e rrallë në botë si një e tërë, Don Chinjao vëren se Bota e Re është e mbushur me shumë të tjerë që posedojnë aftësinë për ta përdorur këtë lloj të Hakit. Ai shpjegon se Luffy me siguri do të takohet me ta dhe për të luftuar ata për titullin e Mbretit të Piratëve.[4]

Kuriozitete

Redakto
 • Haki duke se bazohet në llojet e Qi që gjendet në disa anime dhe manga; e cila bazohet në konceptin e qi në filozofinë kineze.
 • Fjala Haki është gjithashtu term i Haki, një mbret i detit në Skadinavi sipas mitologjisë nordike.
 • Koncepti i Kenbunshoku Haki, i njohur si Mantra në ishullin Skypiea, bazohet lirshëm në stilin e të menduarit në Hinduizëm, i cili shkon me të njëjtin emër.
 • Dallimi mes Armatimit dhe Tekkai është se Tekkai varet nga fuqia fizike e përdoruesit, por Armatimi varet nga vullneti i përdoruesit dhe forca e jetës. Gjithashtu, ndërsa Tekkai është më i prirur për mbrojtje, me përdoruesit që zakonisht janë të palëvizshëm gjatë shtrëngimit të trupave të tyre, Armatimi nuk ka një pengesë të tillë. Nga ana tjetër, përdorimi i tepruar i Armatimit në mënyrë rresht mund të shkarkojë përdoruesin për një periudhë kohore, një dobësi që nuk njihet nga Tekkai.
 • Busoshoku Haki është lloji më i përdorur i Haki-t në serinë deri tani, pasi është sulmi më i lidhur dhe fuqia e mbrojtjes në luftime.
 • Edhe pse efekti i lëkurës së zezë të përdorimit të Busoshoku është shumë i zakonshëm pas kalimit të kohës, ai nuk u pa më parë, madje as nga shumë piratë dhe marinsa të nivelit më të lartë, të cilët janë konfirmuar se po përdorin Haki. Arsyeja për këtë është e panjohur aktualisht.
 • Haoshoku aktualisht është lloji i vetëm i Haki që nuk konfirmohet të ketë një aplikim të avancuar.

Referimet

Redakto
 1. ^ One Piece Kapitulli 884
 2. ^ One Piece Kapitulli 940 dhe Epizodi 937
 3. ^ One Piece Kapitulli 520 dhe Epizodi 414
 4. ^ One Piece Kapitulli 717 dhe Epizodi 647