Usopp (Japonisht: ウソップ), gjatë Enies Lobby arc ishte i njohur me epitetin Mbreti i Snajperëve (そげキング Sogekingu),[1] është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece. Ai është snajper i Ekuipazhit të Kapelës prej Kashte dhe ish-kapiten i Piratëve të Usopp. Ai ka lindur në fshatin Syrup dhe është përmendur për herë të parë nga babai i tij, Yasopp. Përkundër dobësisë së tij të zakonshme, Usopp ëndërron të bëhet një luftëtar trim i detit ashtu si babai i tij dhe jeton çdo ditë në ndjekje të jetesës deri në këtë ëndërr.

Ai zyrtarisht ishte anëtari i tretë (jozyrtarisht i katërt) që i'u bashkua ekuipazhit, dhe ishte i treti pas Nami dhe Robin, që të ribashkohej, pas një konflikti që kishte me kapitenin e ekuipazhit pasi nuk pranoi ta zëvendësoj Going Merry me një anije tjetër. Shpërblimi i tij origjinal prej 30,000,000 beli ishte shkruar me epitetin e tij "Sogeking".

Gjatë ngjarjeve në Dressrosa, Usopp zgjoi Ambicien e Vëzhgimit,[2] duke e bërë atë anëtarin e katërt të ekuipazhit të Kapelës prej Kashte për të demonstruar dhe përdorur një formë të Haki. Shpërblimi i tij i tanishëm, 200,000,000 beli, për shkak të rolit të tij për të shpëtuar të gjithë skllevërit e lodrave në tregjet nëntokësore të Doflamingos.

Personaliteti

Redakto

Që nga prezantimi i parë, Usopp ka qenë frikacak, i njohur që vazhdimisht gënjen dhe gëzon duke u treguar tregime të gjera edhe miqve ashtu edhe të huajve. Ai shihet përgjithësisht si lehtësim komik i kapelave të kashtës, si dhe anëtari më i dobët i ekuipazhit. Pavarësisht nga gatishmëria e tij frikacake, ai është joegoist, i dhembshur, dhe përpiqet të bëhet një pirat i madh dhe më i mirë. Ai gjithashtu punon shumë për të mbajtur ekuipazhin të sigurt dhe për të ndihmuar anëtarët e tjerë të ekuipazhit të përmbushin ëndrrat e tyre, si dhe të vetat. Në fillim të serisë, Usopp ishte një gënjeshtar i frikësuar, i shqetësuar, i pasigurt dhe i pandreqshëm. Ndryshe nga Nami (frika e të cilit është e lidhur vetëm me dëshirën për të qëndruar gjallë), dobësia e Usoppit ishte rezultat i frikës dhe pasigurisë së tij, sidomos kur u përball me pasiguri. Usopp është në gjendje të heqë frikën e tij gjatë kohës më të dëshpëruar: pavarësisht nga frika, ai përballet me ato frikë për hir të miqve të tij dhe njerëzve që mezi e di.

Pjesa më e madhe e gënjeshtrës së tij kishte për qëllim ta bënte atë të ndihej më mirë, pasi Usopp lehtësohej lehtë nga kundërshtarët e tij, të tillë si Aokiji, dhe përdoreshin për të ikur prej tyre. Megjithëse disa nga gënjeshtrat e Usoppit ndihmojnë dhe i frymëzojnë njerëzit si Chopper dhe xhuxhave të Dressrosa. Ai dikur ishte i pari që kishte një justifikim për të shmangur bërjen e diçkaje ose për të mos u vënë në rrezik. Një nga arsyet më të përdorura është se ai merr një sëmundje të quajtur, për shembull, "sëmundja nuk mund të shkoj në këtë ishull". Para kohës së caktuar, ai gjithashtu përdori histori për të qenë kapiten, duke iu referuar vetes si "Kapiten Usopp" kur bisedonte me Chopper (për ta impresionuar atë), kundërshtarët ose të huajt (për t'i trembur).

Pas takimit me gjigandët Dorry dhe Brogy në arkën e Kopshtit të Vogël, Usopp filloi të donte të udhëtojë për në Elbaf një ditë dhe të takohej me luftëtarët krenarë atje. Usopp dha paraqitjen e tij të parë për të kuptuar mënyrat e luftëtarit dhe krenarinë e një dueli gjatë betejës së gjigantëve. Si rezultat Usopp shpesh sheh luftëtarët e Elbaf që ai ka takuar në udhëtimet e tij si burime frymëzimi në udhëtimin e tij për t'u bërë "një luftëtar trim i detit".

Edhe pse ai është shumë inteligjent dhe një snajper i talentuar, ai kishte vështirësi të shihte cilësitë e tij më të mira dhe pikat e forta të tij derisa lufta në Enies Lobby i'a hapi sytë. Pas luftës, Usopp ishte në gjendje që më në fund të shihte gjysmën e tij më të mirë dhe e kuptoi që edhe pse ai nuk ishte aq i fortë sa të tjerët, ai ishte ende mjaft i fuqishëm në të drejtën e tij.

Gjatë Thriller Bark, shumë anëtarë të ekuipazhit ranë viktim në fuqitë negative të Perona, duke i bërë ata të bëheshin tepër depresiv deri në atë pikë ku nuk mund të lëviznin. Sidoqoftë, fuqia e saj kishte pak efekt në Usopp, i cili mori këmbët duke pretenduar se ai nuk mund të bëhej negativ sepse ai tashmë është negativ, madje duke e thënë atë në një mënyrë të mbarë. Pas gjetjes së vdekjes së Ace, ai zhvilloi guximin për të shpëtuar dhe ndihmuar Luffy përmes vështirësive, ose ndryshe ai nuk do ta quante veten një anëtar i ekuipazhit. Usopp tregon një mungesë të pazakontë të frikës në përpjekjet e tij për t'u larguar nga ishulli për t'u ribashkuar me Luffy, duke treguar pa hezitim në përballimin e brumbullës gjigante që ishte më e madhe se ai.

Ai gjithashtu nuk pëlqen për kërpudhat, për shkak të ngrënies së një kërpudhe helmuese kur ai ishte më i ri.

Pas dy viteve, Usopp bëhet, deri diku, më i sigurt në vetvete, veçanërisht në aspektin e aftësive të tij luftarake dhe mburret që ai është bërë luftëtar. Në kthimin e tij në Arkipelagun Sabaoty, ai nuk tregon frikë nga Kapelat prej Kashte të rrejshëm, pavarësisht se ata kanë armë dhe i sulmon ata pa hezitim, dhe pastaj kthehet mbrapa tyre për të folur në mënyrë paqësore me Nami. Më vonë në betejën e Gyoncorde Plaza, kur përballet me Daruma, një oficer i Piratëve të Hody Jones, ai është treguar i qeshur, me sa duket i ngazëllyer për luftën e tij të afërt, edhe pse në atë kohë, ai ishte nën përshtypjen se Chopper do t'i siguronte atij mbështetje. Ai tani komikisht i ka masakruar njerëzit (më së shumti Luffy) më shpesh kur e fyejnë ose thonë diçka të trashë. Megjithatë, tani ai është i gatshëm të qëndrojë dhe të luftojë me pjesën tjetër të ekuipazhit.

Ai është ende i frikësuar në mënyrë të arsyeshme nga rreziku që është përtej aftësisë së tij, si Luffy dhe Zoro që po e plasin flluskën, ndërsa janë thellë nën det ose White Strom, ose kur udhëtojnë me Green Bit kur ai ishte i bindur se ai dhe Robin qëndronin afër. Sëmundja e tij "Nuk mund të shkoj në këtë ishull" është ende e njëjtë sikur tregohet kur ai nuk donte të shkonte në Punk Hazard, edhe përkundër faktit që ai e kuptonte forcën e anëtarëve të tij të ekuipazhit. Mënyra e tij për të gënjyer gjithashtu mbetet, siç tregohet në Green Bit, ku ai u përshtat shpejt me xhuxhat dhe menjëherë shpalli veten të jetë Usoland, pasardhës i një heroit Noland, pasi zbuloi lidhjen midis të dyve.

Usopp është gjithmonë në favor të bërjes së gjërave me "mënyrën më të lehtë". Sa herë që ekuipazhi është i detyruar të marrë rrugën e rrezikut të lartë, Usopp bën panik dhe me zë të lartë ankohet për të. Kur ekuipazhi mësoi rreth Road Ponegylphs dhe se si ata mund të udhëzojë ata në Raftel, Usopp sugjeroi hyj tinëz në territorin e Yonkos dhe të marrin projektet e Ponegylphs pa pasur nevojë për të luftuar. Pas Luffy bëri një fytyrë të thartë të mosmiratimit, ai e thirri atë për të qenë fëminor.

Aftësitë

Redakto

Sipas Odës në një diskutim me Mayumi Tanaka, dubluesja e Luffy, 'pavarësisht se kush bashkohet, ai gjithmonë dëshiron që Usopp të jetë më i dobti' pasi që do të mërziste bilancin e tregimit. Oda gjithashtu thekson se kjo është për shkak se Usopp është i vetmi në të gjithë ekuipazhin që është më i afërt në forcë krahasuar me një njeri të rregullt.

Usopp është një snajper jashtëzakonisht i aftë. Që në fillim të serisë, ai u tregua se kishte trashëguar shumë nga aftësitë e shkëlqyera të Yasopp, babait të tij. Usopp ka aftësi të shquar të gjuaj me llastiqe, arma e tij e preferuar. Aftësitë e tij kur përdoren në lidhje me municion unik si Ylli i Zogut të Zjarrtë, Usopp mund të merren me dëmtime shkatërruese në luftën me rreze të gjatë. Përveç gjurmës së tij, ai gjithashtu ka aftësi të madhe me topa dhe forma të tjera të artilerisë detare, aq sa ekuipazhi e sheh atë jo vetëm si snajper, por si gjahtar, përgjegjës për operimin dhe mirëmbajtjen e topave dhe artilerisë së anijes së tyre, si dhe duke përdorur ato. Aftësitë e tij përfshijnë përdorimin e topave të anijes dhe Gaon Cannon të Thousand Sunny

Stuhia e tij është pothuajse e pakrahasueshme, duke e goditur me saktësi Spandamin dhe disa marinsa nga një distancë e madhe prej më shumë se një milje larg distancimit edhe të armëve që marinsat kishin me erën kundër tij. Për të ndaluar Sugar për herë të dytë, ai tregoi aftësinë e tij për të llogaritur dhe parashikuar kënde trajektore, ndikimin e erës dhe distancën, madje edhe duke përfshirë inçizime përforcuese në predhën e tij, duke lejuar që ai të godiste objektin e tij të vendosur brenda, i vendosur fizikisht shumë larg madje edhe të vizualizohet, përmes një hapje të vogël në një dritare.

Usopp gjithashtu ka shikim jashtëzakonisht të mprehtë, dhe në më shumë se një rast ka parë ose vërejtur gjëra para anëtarëve të tij të ekuipazhit. Shembujt e kësaj përfshijnë të qenit i pari kur pa Gecko Moria brenda stomakut të zombi gjigant, Oars, dhe të qenit i vetmi në gjendje të shohë Monet duke i shikuar ata në Punk Hazard.

Një nga aftësitë e shquara të Usopp është shkathtësia e tij dhe mirëkuptimi ndaj inxhinierisë (siç është kuptimi i lehtë i rrjeteve të tuneleve të bëra nga Mis Merry Christmas). Para se Franky t'i bashkohej ekuipazhit, Usopp shërbeu si vegël e vetme jozyrtare e ekuipazhit dhe specialist i mekanikës. Inxhinieria e tij krijuese dhe e shkathët ka rezultuar në krijimin e Clima-Tact dhe Kabuto të cilat ai mund të modifikojë më tej me dials dhe zarzavate pop. Ai gjithashtu duket se ka shumë njohuri në kimi, duke qenë vetëm përgjegjës për prodhimin e fishekëve shumë inovativë, ose "yjeve", që ai përdor për municion. Një shembull i njohurive shkencore është në betejën e tij kundër Caesar Clown. Ai e kuptoi se edhe pse Caesar Clown e kishte frutin e gazit, prandaj duke e bërë atë një lloj elementi, ai ende do të shpërthejë nëse ai ishte i ekspozuar ndaj zjarrit pasi ai ishte ende vetëm gaz. Ai gjithashtu kuptoi se një plan nuk do të funksiononte pasi Caesar Clown ishte në kontrollin e gazrave rreth tij dhe se nëse ai e largonte oksigjenin nga atmosfera, flaka nuk do të digjej më. Për aktivitete të tjera më komplekse, të tilla si veprimi si anije-varkë për Going Merry, ai është shumë i papërvojë, pasi ai mezi ishte në gjendje ta mbante Going Merry duke bërë riparime. Si Franky vuri në dukje, aftësitë e tij janë amatore dhe ai mezi e di se si të përdorë një çekiç të saktë për punë të tilla. Pasi Franky u bashkua me ekuipazhin, Usopp me kënaqësi i'a la përsipër mbajtjen e anijes, madje duke u pajtuar me kërkesën e Franky për të ndihmuar atë. Në këmbim, Franky siguroi një seminar për Usopp për të punuar në pajisjet e tij dhe krijimet, diçka me të cilën ai është më në shtëpi. Edhe Franky pranoi se aftësitë e tij në pajisje janë të pabesueshme.

Gjatë punës së fshehtë si shitës i barnave në Vendin Wano, Usopp ka treguar njohuri të mjaftueshme mjekësore për të shpikur një vaj që quhet Toad Oil, i cili menjëherë mund të shërojë prerje të vogla dhe të ndalojë gjakderdhjen.

Në Dressrosa arc, Ussop zgjoi Ambicien e Vëzhgimit, pasi ishte i aftë të shoh aura të Luffy dhe Law dhe Sugar që ishin në vendin mbretëror nga Pllaja e Mbretit afër Korrida Koloseumit. Me këtë, ai ishte në gjendje të përcaktojë vendndodhjen e Sugar dhe të sheshoj atë nga një distancë e tillë. Usopp ende nuk ka kontroll mbi të, pasi ai vetëm e zgjoi atë gjatë sulmit të tij për të mposhtur Sugar.

Dublimi

Redakto

Në japonisht, Ussop dublohet nga Kappei Yamaguchi. Në versionin anglisht të Odex, Ussop dublohet nga Jamie Meldrum (epizodat 9–53) dhe Chuck Powers (episodat 54+). Në 4Kids Entertainment, Ussop dublohet nga Jason Griffith. Në Funianimation, Ussop dublohet nga Sonny Strait.

Kuriozitete

Redakto
  • Emri i Usopp ndoshta bazohet në "Isoppu", e cila është shqiptimi japonez i Aesop, fabulistit të lashtë grek. Duke pasur parasysh se uso do të thotë "gënjeshtër" në japonisht, emri Usopp mund të merret si një emër portmanteau midis Uso dhe Isopp, pasi Usopp është edhe një gënjeshtar dhe një tregimtar. Emri është gjithashtu një fjalë japoneze në atë thënie: "Ore wa Usopp!" që do të thotë ose "Unë jam Usopp!" ose "Unë jam një gënjeshtar!" sepse emri i Usopp është shkruar duke përdorur karaktere Katakana dhe jo Kanji.
    • Historia e Usopp-it është e ngjashme me përrallëzimin e Aesopit, The Boy Who Cried Wolf, ndërsa ai vazhdonte të thërriste se piratët po sulmonin dhe kështu nuk u besua kur piratët në fakt dolën, si djali kur erdhi një ujk.
  • Është e mundur që hunda e gjatë e Usoppit është frymëzuar nga përalla "Pinoku", pasi Pinoku ishte një kukull prej druri, hunda e të cilit u rrit më gjatë sa herë që tregonte një gënjeshtër.
  • Punësimi i Usopp në Wano si një tregtar i vajit së breshkës duket të jetë një referencë për Vajin e Gjarpërit, një ilaç tradicional kinez pa ndonjë përdorim aktual që u bë simbolik për mashtrimin në Perëndim. Ironikisht, meqenëse Wano është i bazuar në Japoninë e lashtë, rolet do të ktheheshin mbrapsht.

Referimet

Redakto
  1. ^ One Piece Kapitulli 367 dhe Epizodi 257
  2. ^ One Piece Kapitulli 758