“Njeriu i Hekurt” Franky ("鉄人"フランキー Tetsujin Furankī) është riparues anijesh i Ekupazhit të Kapelës prej Kashte.

Ai është cyborg nga Water 7, ai fillimisht ishte udhëheqës i familjes Franky. Ai është nga South Blue, por e la kur ishte katër vjet. Ai kishte emrin Cutty Flame, por e ndryshoi emrin që ta fsheh indentitetin.

Franky dhe pasuesit e tij ishin fillimisht armiq të Kapelës prej Kashte, derisa rrethanat i detyruan ata të bëhen aleatë. Me kërkesën e familjes Franky, Franky vendosi të bashkohet me Kapelën prej Kashte për të përmbushur ëndrrën e tij për krijimin dhe hipjen e një anijeje të aftë për të lundruar rreth botës, Thousand Sunny.

Ai është anëtar i tetë i ekuipazhit dhe i shtati që bashkohet me ekuipazhin e Luffy. Ai aktualisht ka një shpërblim prej 94,000,000 beli.[1] Më parë kishte epitetin, "Cyborg" Franky, pastaj morri nofkën e re, "Njeriu i hekurt".

Personaliteti Redakto

Franky është një ekspozues dhe një vetë-shpallur pervers. Ai është kokëfortë, eksentrik, me shpirt të lirë dhe shpesh ka një mospërfillje të ashpër ndaj rregullave dhe normave. Ai bën gjithçka që dëshiron kur të dojë, megjithëse ai zakonisht dëshiron pak më shumë sesa të ndërtojë anije të fuqishme ose të mbrojë ato për të cilat kujdeset dhe ndonjëherë mund të shfaqet shumë eksentrike në krahasim me pjesën më të madhe të ekuipazhit për shkak të mënyrave të tij të çuditshme dhe troket për ndërtimin e gjërave të çuditshme (siç është Franky Centaur). Ai është gjithashtu shumë agresivizues, duke shijuar se sa "SUPER" është dhe sa i shkëlqyeshëm është trupi ose shpikjet e tij.

Megjithë sjelljen e tij të çuditshme dhe mendjemadh, Franky ka demonstruar veten të jetë ndër më të pjekurit dhe më të besuarit e Kapelave prej Kashte, duke bërë një përpjekje për të argëtuar shokë të rinj të ekuipazhit, ndërsa ende i mban parasysh gjërat serioze. Në varësi të situatës dhe njerëzve me të cilët merret, Franky mund të jetë mjaft altruist, pasi ai është i shpejtë për të mbrojtur njerëzit e tjerë dhe të ndërmarrë veprime nëse miqtë e tij dëmtohen; ai gjithashtu beson se pa marrë parasysh se si është një person, ata kurrë nuk duhet të paragjykohen ose asgjësohen thjesht për shkak të kujt janë. Kjo shpesh bën që ai të miqësohet dhe të mbrojë me frikë dhe të persekutuar padrejtësisht.

Për shkak të qëndrimit të tij të paanshëm dhe mbrojtës, ai është i shpejtë në krijimin e miqve dhe aleatëve me individët më të pamundur, siç janë sulmuesit e rrugës dhe piratët. Monkey D. Luffy dhe Franky ndajnë disa tipare të personalitetit, me përjashtim të luftimit pa nevojë, dhe të dy u rritën të respektonin njëri-tjetrin gjatë ngjarjeve të të Enies Lobby, megjithë mosmarrëveshjet që të dy kishin në fillim të Water 7 arc. Është treguar se personaliteti i Franky mund të ndryshojë disi, në varësi të pijeve në sistemin e tij.

Siç tregohet në Enies Lobby, kur ai pi lëng të freskët, ai do të shqetësohet për shëndetin, duke deklaruar se shëndeti është numri një. Kur ai pi çaj, ai do ta bëjë veten të pushojë dhe të shijojë një moment relaksues. Kur ai pi cola, ai do të kthehet në veten e tij të zakonshme.

Franky është gjithashtu shumë kokëfortë, siç vërtetohet kur Iceburg i tha të linte Water 7 dhe ai absolutisht nuk pranoi ta bëjë këtë, edhe pse ai duke qëndruar do të rrezikonte vendndodhjen e projektit të Plutonit.

Franky është jashtëzakonisht i dhembshur sa herë që dëgjon atë që përjeton një histori prekëse ose moment, duke bërë që ai të qajë në mënyrë të pakontrollueshme. Ndërsa Franky shpesh do të pranojë se është prekur emocionalisht, ai beson se ai vetë është shumë krenar për t'i treguar lotëve të tij të tejmbushur kujtdo, duke mohuar me zë të lartë të qarën e tij duke fshehur fytyrën dhe duke i thirrur të gjithë rreth tij "idiot" për ta parë atë aq të prekshëm. Zakonisht, emocionet e tij do të kulmojë në nxjerrjen e një kitare nga askund dhe duke kërkuar që të gjithë të dëgjojnë një këngë që sapo kishte shkruar për historinë që sapo e kishte prekur.

Ai gjithashtu gjen mendimin për të varur para për më shumë se një ditë për të qenë mizor. Pasi e kuptoi se i kishte mbetur ende 1000,000,000 beli nga shorti që i vodhën nga Usopp, ai i parapriu të merrte paratë dhe të blinte të gjithë në pijet me bar. Kjo tipar duket se ka fshirë pjesën tjetër të familjes Franky, pasi të gjithë ata janë të paaftë të mbajnë ndonjë lek për periudha të gjata kohore.

Franky zakonisht i thërret njerëzit me pseudonime sesa emrat e tyre të vërtetë siç e quante Luffy "Kapela prej Kashte" kur u bashkua për herë të parë, por pas ndarjes dy vjeçare, ai i thërret të gjithë me emrat e tyre dhe nuk përdor pseudonime.

Për dallim nga Sanji, Brook dhe Usopp, Franky nuk ka asnjë interes për femrat e bukura pasi ai dhe Senor Pink deklaruan në betejën e tyre Franky vetëm e puthi Kyuin (menaxherja e fabrikës SMILE) ishte për t'ia mbyllur gojën. Franky tregoi eksitim kur Nami shqye rrobat e Kalifa, duke bërtitur "AOW!" dhe duke i dhënë gishtin lart, duke sugjeruar se ai ka disa tendenca lëkundëse. Ai madje ishte parë i magjepsur nga bukuria e Boa Hancock dhe Komurasaki, si ishin Usopp dhe Sanji.

Që nga pësimi i modifikimeve të tij, ai është bërë qendra e vëmendjes për Luffy, Chopper dhe Usopp. Si rezultat, ai tenton të veprojë ose të flasë ndonjëherë si robot, shumë për dëfrimin e tyre.

Megjithë kënaqësinë e tij në shtimin e pushtetit në arsenalin e tij dhe ndërtimin e armëve të fuqisë së lartë të zjarrit, ai nuk e shijoi idenë për të ngrënë një frut të detit, edhe nëse ishte një Logia siç tregohet kur Franky me edukatë refuzoi ofertën për të ngrënë frutin e flakës, pasi preferoi të ruajë aftësinë e tij për të notuar.

Siç dëshmohet në Punk Hazard, Franky gjithashtu duket se i trajton mirë fëmijët. Sapo hyri në sallën e lojërave me shokët e tij, fëmijët, më saktësisht djemtë, menjëherë e morën vesh. Franky ishte i drejtpërdrejtë në shfaqjen e aftësive të tij të shumta robotike, përfshirë aftësinë e tij për të ndryshuar flokët duke shtypur hundën. Fëmijët madje imituan antikën e tij komike, duke realizuar një pozë "Super!" së bashku me veten, Sanji dhe Chopper. Kjo është kryesisht për shkak të antikave vetë fëminore të Franky si Luffy, Chopper, dhe Usopp, Franky gjithashtu gëzoi të tregojë veprime në mënyrë dramatike fëminore si kur lufton Oars, Franky doli me teknikën e pakuptimtë Big Emperor në imitimin e një roboti transformues. Gjatë dy viteve, ai përdori kërkimin dhe teknologjinë e Vegapunk për të realizuar ëndrrën e tij të fëmijërisë për krijimin e robotit të tij personal transformues. Në Wano, Franky u tërhoq plotësisht nga transformimi i Sanji's Raid Suit si Usopp.

Aftësitë Redakto

Franky është një kirurg i suksesshëm pasi ai ishte në gjendje të kryejë një operacion mbi vete dy herë, pavarësisht nga fakti se ai nuk specializohet në këtë fushë. Ai ishte në gjendje ta bënte këtë edhe pse ishte afër vdekjes.

Franky ka aftësi të konsiderueshme për të luajtur një kitarë.

Për shkak të modifikimeve biionike të bëra në trupin e tij, Franky ka një forcë të jashtëzakonshme mbinjerëzore, siç shihet kur ai sulmoi mjaft për ta thyer TekkaiBlueno dhe e mposhti shpejt atë përsa i përket forcës brutale.

Franky madje ishte në gjendje të luftonte shkurtimisht kundër Luffy gjatë konfrontimit të tyre fillestar, përpara se lufta e tyre të ndërpritej nga punëtorët e kompanisë Galley-La. Gjatë luftës së tij me Fukurou, Franky goditi me lehtësi Tekkain e tij duke e bërë atë të ankohej në dhimbje, një rast i jashtëzakonshëm pasi Fukurou është një përdorues i plotë i Rokushiki. Edhe para se të bëhej një cyborg, Franky është mjaft i fortë për të brutalizuar fytyrën e Spandam me një pushkë, duke e disigjenuar atë me një goditje të vetëm.

Edhe pa funksionet e tij të cyborgut dhe një arsenal armësh, Franky është një boksier mjaft i aftë, të cilin ai e kombinoi me forcën e tij fizike të rritur në mënyrë kibernetike për të mposhtur atentatorët me aftësi shumë të afta dhe të rrezikshme me grushta shumë të shpejtë dhe të fuqishëm. Ai është gjithashtu një mundës i aftë, në gjendje të përdorë suplekset për efekt të shkëlqyeshëm siç tregohet kur ai ishte në gjendje të kapte Kyuin, një grua masive më e madhe se vetvetja dhe ta hedhë atë me kohën e saktë për të goditur kokën në Senor Pink, duke shkaktuar dëme në të dy në një lëvizje. Ai gjithashtu kopjoi teknikën e mundjes së nënshkrimit të Senor Pinkit, Baby Buster dhe zhvilloi variantin e tij të cilin e përdori për të mposhtur samurai Suke.

Franky ka një qëndrueshmëri ekstreme mbinjerëzore për shkak të përmirësimeve të tij kibernetike që i lejojnë atij të rrëmbejë armë zjarri, artileri dhe madje një minierë toke të mbjellë nga Spandam pa asnjë lloj tendosje. Edhe kur është në nivele të ulëta, Franky është mjaft elastik për t’i bërë ballë grumbujve të grushtave të fuqishëm nga Fukurou dhe njëkohësisht grushtoi Fukurou në shenjë hakmarrjeje. Ai gjithashtu mund të mbijetojë duke u shkatërruar nga Oars, një mumje gjigande, me forcë ekstreme dhe gjithashtu valën e fuqishme të frutit të Kuma drejtpërdrejt në barkun e tij. Ndërsa ishte në ishullin Karakuri, Franky arriti të mbijetojë nga shpërthimi gjigant që shkatërroi plotësisht laboratorin e Vegapunk pasi aksidentalisht shtyu butonin e vetë-shkatërrimit pavarësisht se lëkura e tij u dogj pa masë në këtë proces. Edhe para se të bëhej një cyborg, Franky u rrëzua brutalisht nga Puffing Tom në një përpjekje të dështuar për të shpëtuar Tom. Ndërsa ishte në prag të vdekjes, ai mbijetoi aq gjatë sa jo vetëm të notonte dhe të ngjitej në një anije të braktisur, por gjithashtu përdori mbeturinat e anijes për të modifikuar veten e tij në një cyborg. Pas dy viteve, Franky është mjaft i ashpër për t’i bërë ballë goditjeve suplekse të Senior Pink që dëmtuan shpinën, e vetmja pjesë që mbetet e pandryshuar, dhe gjithashtu sulmi i tij Baby Buster që mund të shkaktojë dëme ekstreme në fytyrën e tij kibernetike. Megjithë dëmet që pësoi, Franky ende mund të ushtrojë fuqi fizike të mjaftueshme për të shtyrë përsëri fabrikën Sea Stone SMILE për të ndaluar shpejtësinë shtrënguese të Birdcage.

Ai gjithashtu duket se ka lindur me dëgjim të shkëlqyeshëm, pasi mund të dëgjonte xhuxhët duke provuar të hapnin derën e fabrikës SMILE nga një distancë mjaft e gjatë ndërsa u kthyen përsëri nga përplasja nga Senior Pink.

Franky është një notar jashtëzakonisht i aftë dhe i fortë, deri në atë pikë sa teknika e tij Franky Butterfly i lejon atij të notojë ujëvarat. Kur ishte i ri, ai madje i mësoi bretkosën sumo-mundëse Yokozuna goditjen e zvarritjes. Franky madje nuk pranoi ofertën e Luffy për të ngrënë frutin e flakës pasi preferoi të ruajë aftësinë e tij për të notuar.

Dublimi Redakto

Në japonisht, Franky dublohet nga Kazuki Yao dhe Junko Noda (i ri). Në Funianimation, Franky dublohet nga Patrick Seitz dhe Terri Doty (i ri)

Kuriozitete Redakto

  • Stili i flokëve dhe veshja e Franky është frymëzuar nga aktori kanadez Jim Carrey në filmin Ace Ventura.
  • Franky mban një ngjashmëri me personazhin vizatimor amerikan Popeye. Të dy ndajnë parakrahët me tatuazhe të njëtrajtshme, janë të dy 34 vjeç (para dy vite) dhe të dy mbështeten në ushqim për energji dhe fuqi të menjëhershme (Popeye han spinaq, ndërsa Franky pinë kola).
  • Emri Cutty Flam është një referencë e mundshme për anijet lundruese Cutty Sark dhe Fram.
  • Në paraqitjen e tij, Franky shihet duke vallëzuar, ngjajshëm me paraqitjet e Ivankov dhe Queen.

Referencat Redakto

  1. ^ One Piece Kapitulli 801 dhe Epizodi 746, zbulohen shpërblimet e reja pas Dressrosa.