Vegapunk (ベガパンク Begapanku) është një shkencëtar fiktiv në anime dhe manga One Piece. Puna e tij përfshin zbulimin e sekreteve dhe përdorimit të Kairõseki, sekretet se si funksionojnë fuqitë e frutat e detit, bashkë-zbulimin e Lineage Factor krijimin e Pacifista dhe Serafim, dhe arritje të tjera shkencore që thuhet se janë të paktën 500 vjet përpara teknologjisë së tanishme.[1] Ai vjen nga ishulli Karakuri i përparuar teknologjikisht dhe aktualisht banon në Egghead, ku ndodhet laboratori i tij.[2]

Përpara se të punësohej nën Qeverinë Botërore, Vegapunk ishte pjesë e një kërkimi shkencor të jashtëligjshëm të njohur si MADS, ku ai punoi së bashku me shkencëtarë të tjerë të shquar përpara se të arrestohej dhe më pas të integrohej në marinsat.[3]

Satelitat

Redakto

Në një moment në të kaluarën, Vegapunk arriti të ndajë qenien e tij në gjashtë njerëz të ndryshëm. Këta gjashtë persona, të referuar si "satelitë", të cilat ndajnë trurin e Vegapunk nëpërmjet Punk Records. Këto satelita identifikohen si Dr. Vegapunk dhe do të prezantohen si të tillë, por gjithashtu zotërojnë emrat e tyre dhe emërtimet e numrave për t'i dalluar. Satelitët dallohen gjithashtu duke u dukur se mishërojnë një aspekt të veçantë të personalitetit të Vegapunk.[4]

 • Punk-01 "Shaka", duke mishëruar "të mirën" e tij.
 • Punk-02 "Lilith", duke mishëruar "të keqen" e tij.
 • Punk-03 "Edison", duke mishëruar "të menduarit" e tij.
 • Punk-04 "Pythagoras", duke mishëruar "urtësinë" e tij.
 • Punk-05 "Atlas", duke mishëruar "dhunën" e tij.
 • Punk-06 "York", duke mishëruar "lakminë" e tij.

Trupi i vërtetë i Vegapunk quhet "Stella" (fjalë për fjalë do të thotë "Trupi kryesor"). Aktualisht është e paqartë nëse Stella është aktive së bashku me gjashtë satelitët.

Paraqitja

Redakto

Ai është një burrë i moshuar me gjatësi mesatare, me gjymtyrë të holla dhe faqe të kuqe. Ai ka një kokë dukshëm të zgjatur, por të prerë mirë dhe ka një bosht druri të futur për të mbështetur një copë mollë dhe një gjethe. Balli i tij është jashtëzakonisht i gjerë, gjuha është shumë e gjatë, ndërsa sytë e tij janë afër hundës së patates. Ai ka një kokë tullac sipër, por ka flokë me gjemba anash, si dhe mustaqe të trasha. Ai vesh një smock me SSG në shpinë, një këmishë me pika, pantallona të errëta dhe këpucë teknologjike. Në moshën dyzet e tre vjeç, ai kishte kokën më të gjatë dhe flokët e tij të errët, si dhe i kishte në majë të kokës. Ai kishte veshur një xhaketë lëkure, një këmishë të lehtë, një rrip, pantallona të errëta dhe këpucë fustani.

Gjatë shpjegimit të Kumës për modifikimin e tij në Pacifista, Vegapunk duket se mban doreza të verdha dhe një këmishë me shiritë ndërsa mbante një pallto laboratori.

Personaliteti

Redakto

Në rininë e tij, Vegapunk ishte një person bujar që kujdeset shumë për banorët e ishullit të tij, të gatshëm për t'i ndihmuar ata me shpikjet e tij. Ai konsiderohet krenaria dhe gëzimi i ishullit dhe banorët ende shpresojnë për kthimin e tij.

Secili nga gjashtë satelitët e Vegapunk zotëron një tipar personaliteti dominues që me sa duket është i pranishëm në Vegapunk në përgjithësi. Ndërsa ai ka moral dhe një ndjenjë drejtësie dhe krenarie si shkencëtar (Shaka), ai gjithashtu posedon tipare keqdashëse dhe një prirje për të vjedhur nga të tjerët në mënyrë që të financojë kërkimin e tij (Lilith) dhe mund të jetë i prirur ndaj lakmisë (York); ka konflikt dhe arsyetim të konsiderueshëm ndërmjet këtyre dy palëve. Ai duket të jetë mjaft i zhytur në mendime dhe i mençur (Edison dhe Pythagoras), por mund të jetë i prirur të zemërohet me paaftësinë e njerëzve të tjerë për të përsëritur dhe përdorur siç duhet zhvillimet e tij teknologjike, deri në atë pikë sa të sulmojë me dhunë (Atlas).

Ndryshe nga ish kolegu i tij Caesar Clown, Vegapunk ishte shumë më moral në lidhje me atë që ai do të bënte në ndjekje të arritjeve. Ai refuzoi të përfshijë fëmijët në procesin e gjigantifikimit, pavarësisht dështimeve të përsëritura. Ai gjithashtu vuri veton ndaj krijimit ose lirimit të armës së gazit helmues H2S për shkak të frikës nga dëmtimi i njerëzve të pafajshëm.

Ai duke se ka interesim në dragonjë, siq krijoi dy dragonj në Punk Hazard dhe një frut artificial që e lejon përdoruesin të transformohet në një të tillë.[5]

Megjithë besnikërinë e tij ndaj marinsave, ai duket se është i nderuar pasi i dha Kumës dëshirën e tij përfundimtare si një qenie njerëzore, e cila ishte të programonte Kumën për të mbrojtur Thousand Sunny derisa të ktheheshin Kapelat e Kashtës.[6]

Aftësitë

Redakto

Vegapunk është i njohur si gjeniu më i madh shkencor që bota ka njohur ndonjëherë, duke pasur njohuri të jashtëzakonshme dhe mirëkuptim të pashoq në fusha të ndryshme shkencore, duke filluar nga biologjia e qelizës tek teknologjia ushtarake, siç vuri në dukje Franky. Ekspertiza e tij shkencore thuhet të jetë së paku 500 vjet përpara bashkëkohësve të tij. Duket se edhe në rininë e tij, shkencëtari ishte një mrekulli që tashmë konsiderohej si një gjeni, por i mungonte aftësia, fondet dhe materialet për të zhvilluar shpikjet e tij, edhe pse kjo nuk e ndalonte atë nga teorizimi i krijimit të kiborgëve të Pacifistit, duke përfshirë armët të tyre lazer. Kjo është dëshmuar nga fakti se Franky ishte në gjendje të rikrijojë teknologjitë duke studiuar vetveten që Vegapunk ka lënë pas në ishullin e tij të shtëpisë. Pavarësisht, krijimet dhe skicat që ka lënë pas konsiderohen të paçmuar, dhe çdo dëm që u është shkaktuar atyre konsiderohet krim. Ai ka lexuar dhe memorizuar plotësisht çdo libër të vetëm që ishte shpëtuar nga Ohara.

Vegapunk ka një njohuri dhe kuptim të thellë të frutave të detit, pasi ka studiuar shumë tekste të vjetra rreth tyre. Ai është i vetmi person i njohur përveç Pesë Pleqve që ka kuptuar natyrën e vërtetë të Frutit të Detit të Luffy pasi dëshmoi formën e tij të zgjuar. Ai zbuloi saktësisht se si fuqitë e Frutit të Detit transferohen te një përdorues, dhe ai ishte gjithashtu shkencëtari pas metodës së shtimit të fuqive të Frutit të Detit në objekte të pajetë, të tilla si shpata dhe armë. Duke përdorur këtë metodë, ai ishte në gjendje të krijonte një gjak unik për krijimin e tij të fundit, Seraphim, duke nxjerrë Lineage Factor të një përdoruesi Paramecia, duke e sintetizuar atë, duke krijuar të ashtuquajturin "Gjak i Gjelbër". Ai madje shkoi aq larg sa kishte zhvilluar një teori se si Frutat e Detit erdhën në ekzistencë nga njohuritë e tij, duke teorizuar se Frutat e Detit janë mishërimi i asaj që njerëzit dëshirojnë dhe mund të bëhen, gjë që është edhe arsyeja pse deti, të cilin ai e quan "Nëna e natyrës" refuzon çdo përdorues të Frutit të Detit dhe i bën të paaftë për të notuar, pasi një sjellje e tillë është e neveritshme nga deti dhe i konsideron këto dëshira për të kapërcyer botën në të cilën njerëzit dëshirojnë të jetojnë si "anormalitete".

Ai është ai që modifikoi Bartholomew Kuma në një cyborg dhe ka prodhuar shumë kopje Pacifiste të tij, duke u dhënë atyre disa nga aftësitë e frutit të Kizarus në proces. Këto kopje rrjedhin nga gjaku i vërtetë. Megjithatë, ata nuk kanë aftësi të frutit të detit të Kumës. Pas dy viteve, Sentomaru zbuloi se Pacifista e fundit ishte modifikuar më tej, por këto njësi ende nuk janë parë. Lazerët që janë instaluar në Pacifista duket se duhej të ishin aq të avancuar, saqë vetëm Vegapunk i dinte si t'i krijonte ato. Është thënë gjithashtu se dragonjtë e gjetur në Punk Hazard ishin të krijimit të Vegapunkut.

Ai ishte në gjendje t'i mbijetonte shpërthimit të armës së vrasjes masive të Cezar Clown. Nuk dihet nëse trupi i tij "Stella" ishte i pranishëm dhe ishte mjaft i fortë për t'i mbijetuar shpërthimit, apo nëse një nga trupat e tij satelitor ishte i pranishëm në vend të tij.[7]

Nëpërmjet hulumtimit të tij, ai zbuloi mënyra për të lejuar që anijet detare të kalonin nëpër Calm Belt, pa frikë se Mbreti i Detit do të sulmonte duke mbuluar pjesën e poshtme të anijeve me Kairõseki.

Fruti i Detit

Redakto

Vegapunk hëngri frutin e trurit, një frut i llojit Paramecia që lejon trurin e tij të zgjerohet pafundësisht me njohuri të reja. Ai mund të ruajë një sasi të pacaktuar informacioni dhe të kujtojë gjithçka që ka mësuar ndonjëherë.

Satelitët

Redakto

Për shkak të ndarjes së tij në gjashtë persona, Vegapunk tani është në gjendje të jetë shumë herë më produktiv pasi satelitët e tij janë në gjendje të punojnë në mënyrë të pavarur në të njëjtën kohë. Fakti që secili prej satelitëve të tij mund të pajiset me armë, automjete dhe teknologji gjithashtu e bën Vegapunk në mënyrë drastike më të vështirë për t'u trajtuar në luftime. Satelitët janë në gjendje të komunikojnë me njëri-tjetrin nëpërmjet një kufjeje dhe gjithashtu mund të ndajnë shqisat pasi Shaka ishte në gjendje të shihte se çfarë ishte rreth Lilith ndërsa të dy ishin në vende të ndryshme. Funksionet e nevojshme trupore mund t'i caktohen një sateliti, duke i lejuar të tjerët të heqin dorë nga ato. Aktualisht, York ka për detyrë të hajë, të flejë, të urinojë dhe të defekojë në emër të pjesës tjetër të satelitëve.

Arritjet shkencore

Redakto
 • Përdorimi i Kairōseki në anije për të shmangur mbretëritë e detit, duke mundësuar kalimin nëpër zona të infektuara si Brezi i Qetë.[8][9]
 • Arritja e kontrollit të klimës në të gjithë ishullin. Kjo u përpoq fillimisht në Baldimore me një sistem të madh ngrohjeje gjeotermale, por nuk u përfundua kurrë dhe më vonë u shkatërrua nga Franky. Më vonë u realizua me sukses në Egghead; Vegapunk synon ta zhvillojë më tej për të arritur potencialisht kontrollin e motit.
 • Zbulimi i ekzistencës së Faktorit Lineage (së bashku me Vinsmoke Judge) dhe manipulimi i suksesshëm i tij për eksperimente biologjike.
  • Ai e ka përdorur atë për të krijuar me sukses të paktën dy forma artificiale të jetës: Dragoi Numri Trembëdhjetë dhe një dragua më i vogël.
  • Ai është përpjekur ta përdorë atë për t'i kthyer njerëzit në gjigantë, por nuk ka qenë i suksesshëm deri më tani.
  • Ai zbuloi se frutat e detit ndryshojnë Faktorët Lineage të konsumatorëve të tyre, dhe përdori Faktorin Lineage të Kaidou për të krijuar një kopje artificiale të Zoan-it të tij mitik Frutin e Peshkut, Modeli: Seiryu. Fruti u etiketua si i dështuar, edhe pse Kozuki Momonosuke, ka arritur të shfaqë shumë nga të njëjtat aftësi pa shumë efekte anësore negative.
 • Kërkim i gjerë në Frutat e Detit:
  • Aftësimi i objekteve të pajetë për të "ngrënë" fruta dhe për të fituar fuqitë e tyre.
  • Përsëritja e fuqive të frutit të detit për armë të tjera (përkatësisht, zhvillimi i lazerëve duke hulumtuar mekanikën e frutit të dritës).[10]
 • Armët:
  • Krijoi dhe pilotoi një mekanizëm të madh të quajtur Forca Vega.[11]
  • Modifikimi i njerëzve dhe kafshëve të shumta në cyborg, duke përfshirë krijesa aq të fuqishme sa Bishat e Detit, dhe zhvillimi i metodave për të shtypur vullnetin e lirë dhe për t'i kthyer ata të modifikuar në shërbëtorë të pamenduar. Megjithatë, kjo ende duhet të përsoset pasi Vegapunk ka vazhduar të hasë në probleme me çështjet primare të kiborgëve që tejkalojnë programimin e tyre.
   • Krijimi i Pacifista, dhjetëra klone jashtëzakonisht të fuqishëm të modifikuar të Bartholomew Kuma, si dhe vetë Kuma, me armatim të avancuar të integruar në trupat e tyre.
    • Përmirësimi në njësi të njohura si serafimët, me tipare hënore dhe ngjashmëri me Kryekomandantët në rininë e tyre.
 • Të tjera:
  • Kostume kundër gazit.
  • Makinë e automatizuar gatimi: Një makinë që mund të bëjë një shumëllojshmëri të gjerë ushqimesh nga një substancë e panjohur sipas kërkesës. I destinuar për prodhim masiv, i cili ende nuk ka ndodhur për shkak të mungesës së teknikëve mjaftueshëm të aftë.
 • Holograme të gjalla.
  • Doreza me presion të lehtë: Japin aftësinë për të bashkëvepruar me grimcat e dritës sikur të ishin lëndë e ngurtë dhe e prekshme. Mundëson ndërveprimin me hologramet sikur të ishin realë.
  • Jetpacks.
  • Shumë plane të krijimeve të pabëra (të shkatërruara).

Kuriozitete

Redakto
 • Mesa duket Vegapunk bazohet në figurën e Leonardo da Vinçit, i cili gjithashtu konsiderohej përpara kohës së tij.
 • Pamja e Vegapunk me flokë gri, mustaqe dhe një gjuhë të madhe mund të jetë frymëzuar nga Albert Ajnshtajni, veçanërisht nga fotografia ikonë e Ajnshtajnit që nxjerr gjuhën jashtë.
 • Kapaku i ngjashëm me mollën mbi kokën e Vegapunk mund të jetë një referencë për Isak Njutonin dhe historinë popullore të një molle që bie mbi kokën e tij, duke çuar në zbulimin e gravitetit.
 • Vegapunk duket se ka një temë disi rreth objekteve astronomike, pasi trupi i tij kryesor njihet si "Stella" (latinisht për "yll") ndërsa qenia e tij është e ndarë në gjashtë persona të tjerë të njohur si "satelitë".

Referimet

Redakto
 1. ^ One Piece Kapitulli 433 dhe Epizodi 315
 2. ^ One Piece Kapitulli 1061
 3. ^ One Piece Kapitulli 840 dhe Epizodi 802
 4. ^ One Piece Kapitulli 1062
 5. ^ One Piece Kapitulli 685 dhe Epizodi 611
 6. ^ One Piece Kapitulli 603 dhe Epizodi 523
 7. ^ One Piece Kapitulli 684 dhe Epizodi 610
 8. ^ One Piece Kapitulli 433 dhe Epizodi 315
 9. ^ One Piece Kapitulli 1059
 10. ^ One Piece Kapitulli 509 dhe Epizodi 402
 11. ^ One Piece Kapitulli 1061