Frutat e Detit

artikull-listë e Wikimedias

Frutat e Detit (悪魔の実, Akuma no Mi) janë fruta mistike që paraqiten në anime dhe manga One Piece. Kur dikush e konsumon një frut të këtillë, atij/asaj i jep një fuqi special, varet çfarë lloj fruti konsumon personi. Por kur personi e konsumon një frut, atij/asaj i humbet aftësia e notit.[1]

Sekreti i fuqisë së tyre është i fshehur në Grand Line. Për shkak se takimet me ta janë të rralla (sidomos jashtë Grand Line), një numër thashethemesh rreth tyre janë rritur, duke e bërë të vështirë të thuash nëse disa gjëra janë fakte apo përralla; Nami i hodhi poshtë ato si mite të thjeshta derisa pa frutin e ndarjes së Buggy në veprim. Njeriu mesatar nuk di asgjë ose shumë pak për atë që janë ose çfarë bëjnë; kjo sidomos vlen për njerëzit në vende të izoluara, madje edhe brenda Grand Line, si ato të Amazon Lily dhe Vendit Wano dhe madje edhe Princesha Shirahoshi e Ishullit të Peshqve, pasi që asnjëri prej tyre nuk dijnë për Frutat e Detit, në vend që t'i besojë kompetencat që u dhanë qoftë mallkime apo magji. Për shkak të fuqisë së tyre, nëse shiten, ata mund të presin që të marrin më shumë se 100,000,000 beli, dhe përdoruesit e frutave të detit vetë shiten me çmime të tregut si skllevër. Natyrisht, frutat individuale kanë dallimet e tyre në çmim, varësisht nga kompetencat e dhëna, pasi fruti i operacionit vlen 5,000,000,000 beli në tregun e zi. Ekzistojnë më shumë se 100 lloje të Frutave të Detit.[2]

Një person mund të hajë vetëm një frut në tërë jetën e tij; çdo përpjekje për të fituar një fuqi të dytë të frutit do të bëjë që trupi i konsumatorit të shpërthejë, duke rezultuar në vdekje. Arsyeja për këtë aktualisht është e panjohur, megjithatë ekziston një thashethem që thotë se një djall aktual jeton brenda secilit frut i cili zhvendoset në trupin e konsumatorit pas konsumimit dhe se këta djaj do të fillojnë të luftojnë me njëri-tjetrin nëse takohen, duke shkaktuar trupin në të cilin banojnë. të shkatërrohet. Veçanërisht, ekziston një metodë që lejon dikë të vjedhë fuqitë e frutit të detit nga trupi i vdekur i një përdoruesi të vdekur të frutit të detit. Detajet e kësaj metode aktualisht janë të panjohura. Të vetmit që e njohin këtë metodë janë Marshall D. Teach dhe ekuipazhi i tij.

Aktualisht nuk dihet saktësisht se çka janë Frutat e Detit, nga kanë ardhur, ose saktësisht se si funksionojnë. Një gjë dihet se ato mund të kenë ekzistuar së paku para tetë shekujve, pasi Toki Kozuki, e cila u lind 800 vjetë më parë, është përdoruesja më e vjetër që u paraqit.

Indentifikimi

Redakto

Autori i mangës Oda ka thënë se nuk ekzistojnë dy fruta me të njëjtin fuqi. Ekziston një Enciklopedi i Frutave të Detit (悪魔の実図鑑 "Akuma no Mi Zukan") që tregon emrat dhe aftësitë e të gjitha Frutave të Detit. Megjithatë, vetëm disa prej tyre kanë ilustrime, që do të thotë se shumica e frutavr nuk mund të identifikohet nga forma e tyre. Për shembull, fruti i gomë dhe fruti i errësirës kishin fotografi dhe mund të njiheshin para konsumimit, ndërsa fruti i fluskave dhe fruti i demit, Modeli: Gjirafë nuk e kishin dhe mund të përcaktoheshin vetëm nga aftësitë që ata i dhanë.

Një individ i njohur për ta përdorur këtë libër është Mjekërrziu, i cili, në kërkimin e tij për frutin e errësirës, memorizoi formën e tij nga ilustrimi i dhënë. Familja Vinsmoke gjithashtu ka një kopje të enciklopedisë, të cilën Sanji lexoi dhe u interesua për frutin e padukshme.

Kur një përdorues i frutave të detit vdes, aftësia e tyre rilind në një tjetër frut të ngjashëm. Në vend që të rritet nga një bimë, aftësia thjesht rigjenerohet brenda një fryti tjetër të ngjashëm siç shihet kur Smiley "vdiq" dhe Sara Sara no Mi, Modeli: Aksolotl u transplantua në një mollë aty pranë.

Zgjimi

Redakto

Disa fruta janë “të zgjuar”, një teknikë ku përdoruesi mund të shndërroj gjithçka në gjëra, si për shembull kur Donquixote Doflamingo shndërroi objektet e Dressrosës në fije.[3] Detajet se si fruti mund të zgjohet është e panjohur.

Përdoruesit e llojit Zoan, zgjimi i jep fuqi të ketë transformim të madh dhe poashtu më shumë forcë fizikale dhe qëndrueshmëri. Një shembull deri më tani janë rojtarët e burgut në Impel Down.

Përdoruesit e llojit Paramecia, zgjimi i jep fuqi të shndërroj vendin në një gjë të ngjajshëm me frutin e tyre dhe mund të manipuloj sipas dëshirës, një tjetër shembull është Charlotte Katakuri me frutin e tij të mochi ku shfaqet se ai tranformoi dyshemenë e Botës së Pasqyrës në mochi.[4]

Llojet

Redakto

Fruti i Detit ndahet në tri kategori/klasa.

Paramecia

Redakto

Paramecia (aftësi mbinjerëzore), i jep përdoruesve të tyre aftësi ose tipare fizike mbinjerëzore, të tilla si krijimi i tërmeteve dhe mbyllja në objektiva. Frutat e tjera të detit mund të ndryshojnë tiparet e trupit, si një trup fizik gome ose një trup të shpatave, ose njerëzit, objektet dhe mjedisin rreth përdoruesit, si objekte levitimi ose kthimin e njerëzve në lodra. Së fundi, ka disa përdorues që mund të manipulojnë dhe të gjenerojnë disa lloje të substancave, të tilla si dylli dhe helmi.

Ka disa fruta që quhen "Paramecia speciale". Fruti i mochi konsiderohet të jetë një prej tyre: edhe pse detajet nuk janë hulumtuar, përdoruesi aktual i saj ka treguar aftësi të ngjashme me ato të një Logia, të tilla si transformimi në mochi për të bllokuar plumba, duke u shpërthyer nga sulmet vetëm për reformimin, ose mbajtjen e armëve të fshehura brenda substancës së trupit të tij.

Fruti i helmit të Magellanit shpesh habitet se është Logia, por në realitet është Paramecia pasi përdoruesi nuk mund ta transformoj trupin e tij në helm.

Zoan (aftësi e kafshëve) i jep përdoruesit aftësi të transformohet në kafshë. Format e Zoan janë tre: froma e njeriut, forma gjymë-njeri dhe gjysmë-kafshë dhe forma në kafshë të plotë. Dr. Vegapunk bëri që një objekt të “hante” një frut, është e panjohur se si ka mundësi kjo. Në seri janë shfaqur tri raste të këtilla: bazooka e Mr. 4 që mund të transformohet në dachshund, shpata e Spandam mund të transformohet në elefant dhe kafsha e Caesar Clown mund të transformohet në aksolotl.

Disa prej tyre mund të kategorizohen së bashku në lloje të zakonshme me tipare të zakonshme në varësi të llojit të kafshëve që ata kthehen.

  • Kafshë mishgrënës - përdoruesi i këtij lloji mund të jetë agresiv dhe i fuqishëm në betejë të afërt. Një shembull i këtij lloji është Rob Lucci.
  • Kafshë e lashtë - është një nënklasë e Zoanit i cili lejon përdoruesin të transformohet në kafshë të lashta. Ky lloj i frutit është më i rrallë se Zoani i zakonshëm. Thuhet se Zoan i lashtë është më i fortë se Zoan normal. Zoanët e lashtë gjithashtu kanë një qëndrueshmëri shumë më të madhe në krahasim me Zoanët e tjerë. Deri më tani janë zbuluar nëntë fuqi të Zoanit të lashtë, të gjitha këto shfrytëzohen nga anëtarë (aktual ose të mëparshëm) të Piratëve të Bishave. Gjashtë nga ato janë pjesë të serisë Ryu Ryu no mi (frutat e dragoit), ndërsa tre fruta tjerë nuk janë të bazuar në reptila të lashta.
  • Kafshë mitik - janë një lloj jashtëzakonisht i rrallë dhe jashtëzakonisht i fuqishëm dhe thuhet të jetë edhe më rrallë se Logia. Ndryshe nga llojet e tjera të Zoan, ky lloj i frutit mund të jetë i vetmi që konsiderohet mbresëlënës, për shkak të rrallimit të saj dhe fuqive unike që i jep përdoruesit. Ato lejojnë përdoruesit të transformohen në krijesa mitologjike (të cilat mund të kenë aftësi të veçanta që janë të krahasueshme me llojin Paramecia dhe Logia), llojet e të cilave mund të konsiderohen si subjekt i legjendave dhe të ngjashme. Në seri janë shfaqur vetëm katër përodrues, Marco që mund të transformohet në feniks, Catarina Devon që mund të transformohet në dhelpër me nëntë bishta; Kurozumi Orochi që mund të transformohet në Yamata no Orochi dhe Sengoku që mund të transformohet në Daibutsu, të gjithë të cilët konsiderohen jashtëzakonisht të fuqishëm.
  • Kafshë artificial - Dr. Vegapunk u përpoq të krijonte frut të llojit mitik. Megjithatë, fruti që rezulton ishte një dështim. Momonosuke e gjeti frutin e dështuar dhe e hëngri atë nga uria. Si rezultat, ai u shndërrua në një dragua kineze, ndonëse ai nuk kishte kontroll mbi këtë frut. Pas kësaj, Caesar Clown arriti të hartonte frutin artificial të specializuara të cilat ai e quajti "SMILE", por është vetëm në gjendje të prodhojë lloje Zoan. Ato krijohen nëpërmjet substancës së konceptuar nga Caesar i njohur si SAD. Kaido, një nga Katër Perandorët, i përdor ato për të krijuar një ushtri të përdoruesve Zoan në bashkëpunim me Doflamingo. Ndryshe nga frutat normale të detit, këto fruta artificiale nuk kanë model tipik të vorbullës, por ata kanë modele unazore. Pemët e zhvilluara nga Vegapunk gjithashtu kishin këto modele unazore.

Logia (aftësi i elementit) i jep aftësi përdoruesve të bëhet, krijoj ose të kontrolloj një element ose forcën e natyrës. Nëse të treja këto nuk plotësohen, atëherë fruti nuk mund të klasifikohet si një lloj Logia. Për më tepër, edhe nëse të gjitha tre janë përmbushur, por vetë substanca nuk është një forcë e natyrës ose ndodh natyrshëm, atëherë ajo nuk mund të klasifikohet si Logia. Goditjet normale nuk kanë efekt në ta, kështu që mendohen se ata janë të pamposhtur, por disa luftëtar përdorin Ambicien e Armatimit e cila është një nga dobësitë e Logia. Poashtu Monkey D. Luffy mundi ta kap Ceasar Clown me Hakin e tij. Megjithatë ky dobësi nuk është absolute, pasi përdoruesi i Logia mund ta ndryshoj formën e tij të trupit siç shihet kur Monet shmangi sulmin e Tashigit.

Kuriozitete

Redakto
  • Sipas Odës, një "profesor i caktuar" do të shpjegojë mekanizmat e ndërlikuar prapa të gjitha frutave të detit në seri në të ardhmen.
  • Deri më tani, Marshall D. Teach është i vetmi personazh i cili ka dy fruta të detit: frutin e tërmetit dhe frutin e errësirës.

Referime

Redakto
  1. ^ One Piece Kapitulli 19 dhe Epizodi 8, Shanks i flet Buggy për Frutat e Detit
  2. ^ "How many Devil Fruits are there?" (në anglisht). SBS Volume 4.
  3. ^ One Piece Kapitulli 785 dhe Epizodi 727
  4. ^ One Piece Kapitulli 822, faqet 10-11