Marshall D. Teach ((マーシャル・D・ティーチ, Mārusharu D. Tīchi), i njohur si Mjekërrziu (黒ひげ Kurohige), është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece.

Cosplay i Mjekërrziut

Ai është admiral i Piratëve të Mjekërrziut dhe një nga Katër Perandorët. Ai është i vetmi person i njohur në histori që ka dy fruta të detit.

Ai e filloi karrierën e tij pirate si nxënës i Piratëve të Mjekërrbardhit, më pas u bë anëtar i divizionit të 2-të të ekuipazhit. Megjithatë, ai u largua pasi vrau Thatch, komandantin e divizionit të 4-të, në mënyrë që të vidhte frutin e errësirës.[1] Përpara kalimit dy-vjeçar, ai mbajti shkurtimisht një pozicion midis Shichibukai pasi mposhti dhe ia dorëzoi Ace marinsave,[2] përpara se të jepte dorëheqjen pas kthimit nga Impel Down me të burgosur të Nivelit të Gjashtë për të forcuar ekuipazhin e tij.[3] Veprimet e tij rezultuan që ai të konsiderohej si pjesë e Gjeneratës më të Keqe së bashku me Njëmbëdhjetë Supernovas. Vrasja e tij e Mjekërbardhit gjatë Luftës së Samitit të Marinefordit dhe vjedhja e frutit të tij të tërmetit, si dhe mposhtja e Piratëve të Mjekërbardhit gjatë kalimit të kohës dhe marrja e shumicës së territoreve të Mjekërbardhës rezulton në atë që ai të bëhet një nga Katër Perandorët, dhe falë Incidenti i Portit Rocky, ai ishte në gjendje të bënte ishullin Hachinosu bazën e tij të operacioneve.[4]

Mjekërrziu është jashtëzakonisht i gjatë, dy herë më i gjatë se Luffy. Ai ka dhëmbë të humbur ose të thyer. Ai ka flokë të zeza deri në qafën e tij dhe nën të ka një shami të zi dhe mjekërr të lerosur rreth nofullës së tij. Pas dy viteve, mjekrra e tij duke pak e gjatë dhe e ndarë në shumë pjesë sikur në jetën e vërtetë. Ai mban gjithashtu një palë vathë me rrathë të artë dhe të njëjtin tribrirësh të zi me një fashë të verdhë me pika të kuqe. Ai kalon në një këmishë ngjyrë vjollce të lehtë me një pallto të zezë kapiteni me linja të kuqe. Ai ka një pendë të kuqe dhe të bardhë me një lule vjollcë në anën e trekëndëshit të tij. Ai ka një shtëllungë portokalli së bashku me pallton e tij. Ai tani vesh pantallona blu të errët me dizajne lulesh blu të lehta mbi to. Ai gjithashtu vendos tani një palë syze dielli. Ai mbanë një kapele e ngjyrosur me Jolly Roger të tij.

Personaliteti

Redakto

Personaliteti i Mjekërrziut duket se është një përzierje e çuditshme e guximit dhe frikacakëve, si dhe aftësi të lartë intelektuale dhe marrëzi. Ndërsa ndonjëherë karakteri i tij duket i fortë dhe i frikshëm, në të tjerët ai do të duket i dobët dhe qesharak. Ai është shumë mashtrues, duke u bashkuar me Piratët e Mjekërrbardhit për të gjetur frutin e errësirës dhe duke vrarë një kapiten të ekuipazhit, pavarësisht dy dekadave në anije. Ai gjithashtu mashtroi marinsat duke iu bashkuar Shichibukai në një mënyrë të hollësishme dhe të ndërlikuar për arsyen e vetme për të fituar hyrje në Impel Down në mënyrë që të gjente shokë të rinj të ekuipazhit dhe më vonë të hiqte dorë. Ai është gjithashtu jashtëzakonisht i varur nga pushteti dhe i babëzitur, duke synuar të bëhet Mbreti i ardhshêm i Piratêve.

Mjekërrziu, si të tjerët që mbajnë Vullnetin e D., ka një besim të fortë për fatin dhe ëndrrat e njerëzve, por ndryshe nga të tjerët, është i vetmi që me të vërtetë duket se e merr për zemër. Ai ndan disa atribute me Luffy, duke përfshirë një oreks të pavëmendshëm, qëndrim të pakujdesshëm, si dhe një natyrë konkurruese dhe të pakujdesshme deri në pikën e këmbënguljes edhe nëse mund të ketë pasoja të rënda, dhe ambicie të mëdha për të ndjekur ëndrrën e tij për të gjetur një pjesë dhe të bëhet Mbreti i ardhshêm i Piratêve. Pavarësisht kësaj, ekziston gjithashtu një kontrast i madh midis tij dhe Luffy: kryesisht, Mjekërrziu i frikësohet vdekjes ndërsa mbajtësit e tjerë D. e përqafojnë nëse vjen, dhe ishte i gatshëm të tradhtonte miqtë e tij për pushtet. Pak para vdekjes së tij, Mjekërrbardhi vuri në dukje se Teach nuk ishte ai që Roger e kishte pritur dhe e bëri Teach si të paaftë për të vazhduar trashëgiminë e Roger.[5]

Ndoshta për shkak të besimit të tij të fortë për fatin, Mjekërrziu është tejet amoral. Ai beson se nuk ka asnjë "të mirë" të qenësishme dhe as "të keqe" në botë, duke tallur me këdo që shpreh një besim të tillë. Ai është gjithashtu i durueshëm dhe i afërt, pasi ka kaluar disa dekada në anijen e Mjekërrbardhit vetëm për të marrë frutin e detit që ai dëshironte, përpara se të vriste Thatch dhe të largohej nga ekuipazhi. Tendencat e tij nihiliste janë në përputhje me fuqinë e errësirës që ai posedon, për të cilën thuhet se zvogëlon gjithçka në "asgjë". Gjatë bastisjes së tij në Impel Down, ai deklaroi se planet e tij nuk kanë shkuar ashtu siç pritej, por është i gatshëm t'i marrë këto befasi. Ai ia dorëzoi Ace Qeverisë Botërore dhe më në fund vrau kapitenin e tij Mjekërrbardhin. Pavarësisht kësaj, ai përsëri tregoi respekt për eprorët e tij gjatë ngjarjeve, duke iu referuar Ace si komandant i tij dhe tha se ai aspironte të ishte si Mjekërrbardhi. Ai tregoi pamëshirshmërinë e tij kur vrau Thatch dhe, me ndihmën e ekuipazhit të tij, përfundoi ish-kapitenin e tij, Mjekërrbardhin.

Mjekërrziu është shpesh shumë i qetë, i përbërë, i lehtësuar, i gëzuar dhe me shpirt të lirë, por ai mund të befasohet dhe të trembet, siç është kur Koby u tha të gjithëve të pranishëm të ndalnin luftën, ose kur Mjekërrbardhi e kishte mbajtur atë në fyt. Ai është me shumë mirësjellje sarkastike dhe tallet me ata që e rrethojnë, si për shembull kur u tall me Luffy për ekzekutimin e pashmangshëm të Ace, ose kur tallte Mjekërrbardhin për moshën e tij.

Mjekërrziu është gjithashtu një njeri jo mirënjohës për nga natyra siç përshkruhet nga Marco. Përkundër faktit se Mjekërrbardhi e futi atë dhe e trajtoi atë si një djalë si pjesa tjetër e ekuipazhit për më shumë se 20 vjet, Mjekërrziu nuk hezitoi të tradhtonte figurën e babait të tij për të fituar frutin që Thatch e kishte gjetur. Ai më vonë vazhdoi të tregojë më tej se kurrë nuk ka pasur një onsë respekti ose kujdesi për Piratët e Mjekërrbardhit si një e tërë tjetër përveçse për axhendën e tij egoiste duke vrarë ish kapitenin e tij dhe duke pretenduar të gjitha territoret e tij si të tijat.

Mjekërrziu është një pirat shumë i durueshëm dhe i kujdesshëm, siç thuhet nga Shanks. Për dallim nga piratët e tjerë të fuqishëm, ai kurrë nuk u bë i njohur dhe mbeti i fshehur, deri në atë pikë sa ai vetëm bën lëvizjet e tij kur sheh një mundësi për fuqi.

Aftësitë dhe fuqitë

Redakto

Si një anëtar i Katër Perandorëve që sundon mbi Botën e Re, Mjekërrziu njihet si një nga katër piratët më të fortë në botë.

Edhe para se të bëhej Perandor, Teach ishte një pirat jashtëzakonisht i fuqishëm madje edhe për një ish anëtar të Piratëve të Mjekërrbardhit dhe Shichibukai. Gjatë kohës kur ishte pjesë e ekuipazhit të Mjekërrbardhit, Teach dikur luftoi Shanks dhe i dha plagët në syrin e tij të majtë, dhe ky i fundit thotë se këtë gërvishtje nuk e morri për shkak pakujdesisë. Ky betejë e bëri Shanks të mendojë Teach si një piratë i rrezikshëm dhe paralajmëroi Mjekërrbardhin për veprimet e Teach. Pas Luftës së Samitit të Marinefordit, Mjekërrziu u tregoi Pesë Pleqve se ai kishte një epërsi me një hap për të uzurpuar pozicionin e zbrazët të Katër Perandorëve që mbante dikur Mjekërbardhi, e cila përfundimisht u realizua.

Gjatë dy viteve, ai mori një shpërblim prej 2,247,600,000 beli duke shfaqur se sa i rrezikshëm është bërë.[6] Më vonë u rrit në 3,996,000,000 beli, duke e bërë shpërblimin e tij të dytë më të lartë nga Katër Perandorët e tanishëm dhe më të lartin midis Shtatë Luftëtarëve të Detit. Edhe Silvers Rayleigh, ish-"Krahu i Djathtë i Mbretit të Piratëve", rrëfeu se nuk do të kishte asnjë shans kundër Teach për shkak të moshës së tij të vjetër.

Bërat më të spikatura të fuqisë së pabesueshme të Teach ishte mposhtja e tre komandantëve të Piratëve të Mjekërbardhit: Portgas D. Ace, Thatch, dhe më vonë gjatë Luftës së Shpërblimit, Marco, Kapiteni i ri i Piratëve të Mjekërbardhit. Pas kalimit të kohës, ai dhe ekuipazhi i tij luftuan kundër Ushtrisë Revolucionare dhe shkatërruan bazën e tyre. Gjithashtu thuhet se ata luftuan për një kohë të shkurtër kundër CP0. Ace dikur deklaroi se Mjekërrziu mund të kishte qenë komandant kur u rekomandua për këtë pozicion, duke dëshmuar kështu se forca e tij ishte e barabartë me ndonjë nga komandantët e tjerë, gjë që është jashtëzakonisht e dukshme, pasi ai nuk kishte ngrënë ende asnjë frut të detit.

Megjithatë, me gjithë aftësinë dhe intelektin e tij luftarak, Mjekërrziu e ka zakon të përqendrohet shumë në bisedat me kundërshtarët e tij ndërsa i lufton ata, duke e lënë vigjilencën në proces, një dobësi që ai e ka demonstruar në betejat e tij kundër Mjekërbardhit, Luffy, Ace dhe Magellan. Kjo zakonisht rezulton që ai të pësojë disa lëndime kritike. Po të mos kishte qenë Shiryu, Mjekërrziu do të kishte vdekur nga helmi i Magellanit së bashku me ekuipazhin e tij.[7]

Aftësitë taktike

Redakto

Mjekërrziu e ka treguar veten të jetë një planifikues ekspert dhe mjeshtër në orkestrimin e skemave manipuluese me kusht që të ketë një periudhë kohe mjaft të avancuar për t'u përgatitur; ai priti dy dekada në bordin e Moby Dick me Piratët e Mjekërrbardhit dhe madje u integrua me dinamikën e ekuipazhit, vetëm për të rritur mundësitë e tij për të marrë frutin e errësirës (ai gjithashtu rekrutoi disa anëtarë të ardhshëm të ekuipazhit të tij personal gjatë kësaj kohe, duke treguar një karizëm të madh dhe aftësitë drejtuese edhe si shok i rregullt i ekuipazhit). Ai gjithashtu shkoi për të kapur Monkey D. Luffy në mënyrë që të garantonte një ofertë për pozicionin vakant të Shichibukai nga Qeveria Botërore, e cila nga ana e saj u kërkua thjesht për hyrjen e lirë nëpër Portat e Drejtësisë në vendin famëkeq të padepërtueshëm. Impel Down për të rekrutuar të burgosur jashtëzakonisht të fuqishëm të Nivelit të Gjashtë për të forcuar ekuipazhin e tij. Kjo skemë mashtroi plotësisht Sengokun dhe Tsurun, dy organizatorët më të mëdhenj strategjikë të marinsave, me Sengokun që kuptoi qëllimet e vërteta të Teach vetëm pasi Piratët e Mjekërrziut u shfaqën në Marineford. Marco sugjeroi gjithashtu se Teach kishte bërë tashmë plane për të vjedhur frutin e tërmetit, nga të qenit në ekuipazh për kaq gjatë. Në vend që të merrte kokën me Mjekërbardhit për të vjedhur frutin e tij të detit, Teach manipuloi në mënyrë efektive Mjekërbardhin dhe të gjithë forcën ushtarake të marinsave duke përfshirë admiralët Sakazuki, Aokiji dhe Borsalino për të luftuar njëri-tjetrin gjatë përpjekjes së të parit për të shpëtuar Ace. Përfundimisht, Mjekërrbardhi u plagos për vdekje dhe u dobësua mjaftueshëm që Teach dhe ekuipazhi i tij të mposhtnin brutalisht dhe në fund të vrisnin Mjekërbardhën për të vjedhur Gura Gura no Mi, duke u bërë personi i parë që zotëronte dy fuqi të fruta të detit. Kur u përball me Shanks dhe ekuipazhin e tij, Mjekërrziu u tërhoq pasi mendoi se nuk ishte koha e duhur për t'i luftuar ata, gjë që tregoi një ndjenjë të madhe kujdesi. Kjo anë e tij u pa përsëri kur zgjodhi të ikte nga Admirali Akainu.

Frutat e Detit

Redakto

Përmes një metode të panjohur, Mjekërrziu u bë personi i parë dhe deri më tani i vetëm i njohur që mund të përdor fuqitë e dy frutave të detit në të njëjtën kohë. Marco spekuloi se kjo ishte e mundur për shkak të një veçorie të padeklaruar unike për vetë Mjekërrziun, që kishte të bënte me një lloj "strukture trupore atipike". Ai gjithashtu theksoi se anëtarët tjerë të Piratëve të Mjekërrbardhit duhet të jenë të vetëdijshëm për këtë fakt.

Me fuqinë e errësirës, e cila "redukton çdo gjë në asgjë" dhe fuqinë e tërmetit, e cila "sjell shkatërrim për gjithçka", Mjekërrziu pretendon se është vërtet i pathyeshëm dhe më i forti nga të gjithë. Gjatë dy viteve, Piratët e Mjekërrziut vazhduan të gjuanin përdoruesit e fuqishëm të frutit të detit për t'i vrarë dhe për të përvetësuar aftësitë e tyre, kështu që Teach dhe ndoshta shokët e tij kanë shtuar më shumë aftësi në arsenalin e tyre.

Fruti i errësirës

Redakto

Mjekërrziu hëngri frutin e errësirës, një frut i llojit Logia, i cili e lejon atë të krijojë dhe kontrollojë elementin e errësirës. Errësira duket sikur të kujton një tym të zi të zjarrtë. Ndryshe nga një përdorues normal i Logia, Mjekërrziu nuk mund të bëhet i paprekshëm; në fakt, çdo dëm që ai merr në fakt do të dëmtojë më keq se normalja. Mjekërrziu ka një hapësirë ​​të pafundme brenda trupit të tij të bërë nga errësira.

Errësira ka veti të forta të gravitetit dhe përthithjes. Errësira ka fuqinë për të tërhequr gjërat brenda, njësoj si një vrimë e zezë. Edhe vetë drita nuk mund të shpëtojë. Për më tepër, graviteti është aq i fortë sa mund të shtypë plotësisht çdo gjë në rrugën e saj. Pasi diçka të jetë tërhequr brenda, ajo mund të absorbohet në errësirë, ku do të bllokohet derisa vetë Blackbeard të vendosë ta lëshojë atë. Ai përshkruhet si një zbrazëti që gllabëron gjithçka dhe i kthen të gjitha në hiç.

Fuqia më e frikshme e frutit është se i lejon Mjekërrziut të thithë/anulojë fuqitë e Frutit të Detit të njerëzve të tjerë. Për sa kohë që Mjekërrziu mban kontakt fizik me përdoruesin tjetër të Frutit të Detit, është sikur viktima të mos e hëngri kurrë fare Frutin e Detit.

Fruti i tërmetit

Redakto

Mjekërrziu, me mjete aktualisht të panjohura, vodhi fuqinë e frutit të tërmetit nga trupi i pajetë i përdoruesit të tij të mëparshëm, Mjekërrbardhi. Fruti i tërmetit është një frut i llojit Paramecia që i jep atij aftësinë për të shkaktuar tërmete dhe për të gjeneruar valë të fuqishme tronditëse. Konsiderohet të jetë fuqia më e fortë e klasës Paramecia.

Ai ka fuqinë të dërgojë valë tronditëse tepër të fuqishme përmes ajrit, duke krijuar çarje në vetë ajrin gjatë procesit. Valët e tij tronditëse mbartin një ofendim shkatërrues. Ai gjithashtu mund t'i përdorë valët e tij të goditjes në mbrojtje, pasi fuqia e tyre e madhe e papërpunuar mund të ndalojë lehtësisht sulmet në hyrje, madje edhe nga fuqia e frutit të detit mitik Zoan e Admiralit të atëhershëm të Flotës, Sengoku. Ai gjithashtu mund të përdorë fuqinë e tij për të tundur, këputur dhe anuar vetë peizazhin. Duke goditur zonën e përgjithshme me fuqitë e tij të tërmetit, ai mund të shkaktojë tërmete të mëdha. Tërmetet e tij shkaktojnë dëme serioze dhe ndryshime në peizazhin përreth dhe janë në gjendje të shkatërrojnë ndërtesa, madje edhe Marinefordin gjigant. Ai madje mund të "kapte" vetë zonën përreth dhe ta anonte atë fjalë për fjalë.

Fillimisht, ai nuk kishte kontroll të madh mbi frutin. Pas kalimit të kohës, ai duket se ka më shumë kontroll mbi fuqinë, pasi krijoi rastësisht një tërmet pa asnjë përpjekje.

Busoshoku Haki

Redakto

Mjekërrziu është një përdorues jashtëzakonisht i aftë i Ambicies së Armatimit. Duke ngurtësuar krahun e tij, ai u mbrojt kundër goditjes së shpatës së Serafit, e cila mund të ndante malin e madh të Amazon Lily në gjysmë.

Kenbunshoku Haki

Redakto

Mjekërrziu është një përdorues jashtëzakonisht i aftë i Ambicies së Vëzhgimit. Ai ndjeu se shpërblimi i Luffy për 30,000,000 beli ishte shumë e ulët në krahasim me forcën e tij dhe vendosi që Haki i tij ishte përmirësuar që kur e kishte takuar në Jaya.[8]

Armët

Redakto

Teach është treguar herë pas here duke përdorur armë me thua, një prej të cilave ai e favorizoi që në ditët e tij të rinisë. Ka shumë të ngjarë që kjo të jetë arma që ai përdori për t'i dhënë shenjat e fytyrës Shanks. Kur Piratët e Mjekërrbardhit filluan të mbronin ishullin Fishman, ai u pa me kthetra metalike më të gjata në njërën dorë. Megjithatë, ai ende nuk është parë duke përdorur një armë me thua në ditët e sotme.

Teach përdori një pistoletë stralli kur i dha goditjen vdekjeprurëse Mjekërbardhës së bashku me Piratët e tjerë Mjekërzi,[29] dhe gjithashtu ka tre pistoleta të lidhura në brezin e tij. Saktësia e tij me to nuk tregohet plotësisht, pasi ai u pa vetëm duke zbrazur municionin e tij në Mjekërrbardhin në rrezen e pikës së zbrazët, megjithatë Mjekërrbardhi ishte ende gjallë për pak kohë pasi mbaroi të shtënat.

Dublimi

Redakto

Në japonisht, Teach dublohet nga Akio Ōtsuka dhe Fukushi Ochiai (si i ri).

Kuriozitetet

Redakto
 • Oda ka thënë se Mjekra e zeze ishte pirati i tij i preferuar.
 • Teach dhe Buggy janë të vetmit individë të njohur që kanë shërbyer edhe si Shichibukai dhe më vonë si një nga Katër Perandorët, prandaj janë të vetmit që kanë qenë pjesë e dy prej Tre Fuqive të Mëdha.
 • Emri origjinal i Mjekërrziut, Everything D. Teach, mund të vijë nga piratët britanikë të shekullit të 17-të, Henry Every, të famshëm për t'u bërë piratë më i pasur në botë në atë kohë dhe duke pasur shpërblimin më të lartë në historinë e vendosur mbi kokën e tij.
 • Në jetën reale, karriera e Mjekra e zeze në piraterinë zgjati vetëm dy vjet, megjithatë ai u bë një kriminel legjendar më vete. Në One Piece, pasi u largua nga Piratët e Mjekërbardhit dhe u largua i vetëm si kapiten, Mjekërrziu fitoi shumë turp në të njëjtën kohë, pasi u ngrit në gradën e një prej Katër Perandorëve.
 • Krahas Jinbe, Teach është një nga personazhet e paktë të konfirmuar se ka lundruar me më shumë se një ekuipazh të Katër Perandorëve.

Referimet

Redakto
 1. ^ One Piece Kapitulli 440 dhe Epizodi 325
 2. ^ One Piece Kapitulli 474 dhe Epizodi 369
 3. ^ One Piece Kapitulli 576 dhe Epizodi 485
 4. ^ One Piece Kapitulli 1059
 5. ^ One Piece Kapitulli 576 dhe Epizodi 485
 6. ^ One Piece Kapitulli 925
 7. ^ One Piece Kapitulli 549 dhe Epizodi 452
 8. ^ One Piece Kapitulli 554 dhe Epizodi 447