Pesë Pleqtë (五老星, Gorōsei)[1] janë Dragonjtë Hyjnor të nivelit më të lartë dhe krerët e Qeverisë Botërore. Ata sundojnë të gjithë botën, dhe i përgjigjen vetëm një personi që është mbi ta, një person misterioz me emrin Im i cili ulet në një fron të quajtur Froni Bosh.

Ata komandojnë Marinarët, Cipher Pol dhe ata bënën një marrëveshje me Shichibukai, që i bën ata antagonist kryesor të serisë One Piece.

Është e panjohur se si u bënën ata udhëheqës të Qeverisë Botërore ose sa gjatë janë duke e sunduar atë.

ParaqitjaRedakto

Pavarësisht se ishin Dragonjë Hyjnor, asnjë nga Pesë Pleqtë nuk kishin veshur kostum të bardhë të plotë që veshin vëllezërit e tyre më të ulët. Gjithashtu, asnjëri prej tyre nuk e mban flluskën apo xhamin që ndan furnizimin e ajrit nga njerëzit e tjerë mbi kokat e tyre. Duket se asnjëri prej tyre nuk ka ndryshuar fizikisht në dukje gjatë njëzet e dy viteve (nga shkatërrimi i Oharas deri në kohët aktuale).

PersonalitetetRedakto

Shqetësimet e tyre kryesore janë mbrojtja e një bote të paqëndrueshme nga ndikimi i piraterisë dhe ruajtja e imazhit publik të Qeverisë Botërore. Ata do të shkojnë në gjatësi të mëdha për të mbajtur pikëpamjen e publikut për ta në një dritë të mirë. Ata kanë urdhëruar vrasjen e një ishulli të tërë për të fshehur zbulimin e Void Century, ata kanë fshehur faktin se Gecko Moria u mposht nga Luffy dhe më vonë urdhëroi vrasjen e tij të heshtur për ta bërë atë të duket sikur vdiq në luftë për një imazh më të mirë, dhe ata kanë mbajtur edhe arratisjen e të burgosurve të Nivelit 6 të Impel Down një sekret, një vendim që madje e zemëroi Sengokun, ish-admiralin e flotës së Marinës. Ata janë ekstremistë, të cilët do të sakrifikojnë një numër të panumërt njerëzish të pafajshëm për hir të ruajtjes së pushtetit dhe autoritetit politik të Qeverisë Botërore dhe madje bëjnë kinse nuk dijnë ndaj korrupsionit politik, siç janë mizoritë e Krokodilit dhe Doflamingos dhe kur duhet të jetë të ekspozuar, ata thjesht do t'i japin meritën e marinsave përmes propagandës së falsifikuar.

Ata personalisht mbajnë armiqësi të madhe ndaj Monkey D. Luffy jo vetëm për trashëgiminë e tij si djali i Dragoit, por edhe për të gjitha telashet që ai dhe ekuipazhi i tij kanë shkaktuar duke u rebeluar kundër tyre, siç është pushtimi i Enies Lobby dhe mposhtja e CP9 për të shpëtuar Robinin, shpërthimi i parë masiv i Impel Down dhe më vonë ndërhyrja në Betejën e Marinefordit për të shpëtuar Ace dhe mbi të gjitha duke mposhtur anëtarë të shumtë të organizatës Shichibukai si Krokodilin, Morian dhe Doflamingon.

Megjithëse jo në të njëjtën masë si edhe Fisnikët tjerë Botëror, ata marrin krenari të madhe në trashëgiminë e tyre, pasi të paktën njëri prej tyre konsideron se Familja Nefertari janë tradhtarë për mos bashkimin me radhët e tyre 800 qindra vjet më parë. Ndryshe nga Fisnikët tjerë Botëror, ata janë të aftë të tregojnë respekt dhe nderim për disa njerëz të tillë si Shanks dhe Im, dhe se ata nuk veshin të njëjtat kostume të plotë të trupit dhe flluska që e ndajnë furnizimin e tyre të ajrit nga statusi më i vogël kur në praninë e tyre. Ndryshe nga vëllezërit e tyre më të ulët të rangut, të cilët kryesisht pëlqejnë të abuzojnë me kompetencat e tyre për kënaqësitë hedoniste, Pesë Pleqtë tregohen të jenë më përgjegjës dhe të shqetësuar për aktivitetet e botës.

DijaRedakto

Një plakë i gjatë dhe i hollë me mustaqe foli me Profesorin Clover dhe urdhëroi Spandine për ta vrarë para se arkeologu të mund të fliste emrin e Mbretërisë së Madhe. Ata kanë treguar se kanë të paktën një njohuri themelore të dukurive të Void Century, sipas reagimeve të tyre të shokuara ndaj deklaratave të Profesor Clover.

Ata kanë treguar një frikë paranoike se dikush do të ringjall armët e lashta, deri në ndalimin e kërkimit të tij dhe urdhërimin e shkatërrimit të plotë të të gjithë vendit të Oharës, edhe pse duke pasur parasysh atë që dihet për Void Century, ata thjesht mund ta përdorin atë si një justifikim për të parandaluar informacionin që ata nuk dëshirojnë që të dalin nga publiku.

FuqitëRedakto

Të njohur si Autoriteti më i Lartë i Qeverisë Botërore (世界政府最高権力 Sekai Seifu Saikō Kenryoku), Pesë Pleqtë janë sundimtarët e të gjithë botës me një fuqi të jashtëzakonshme politike më të lartë se ato të Fisnikëve të Botës dhe kanë kontroll të plotë mbi të gjitha organizatat e lidhura me qeverinë; të tilla si policia, dhjetë njësitë Cipher Pol, madje edhe marinsat; pasi të gjithë janë plotësisht të nënshtruar ndaj urdhrave të tyre. Madje edhe urdhrat e admiralit të flotës së Marinës mund të venë veton nga vendimet e tyre. Ata mund të deklarojnë një sulm Buster Call në çdo ishull që ata e konsiderojnë një kërcënim dhe mund ta kalojnë atë autoritet mbi agjentët më të ulët të rangut të Qeverisë Botërore. Ata mund të revokojnë një titull Shichibukai, nëse ata vendosin që ai / ajo nuk jeton deri në detyrat e tyre si Shichibukai.

Shqetësimet e tyre kryesore janë mbrojtja e një bote të paqëndrueshme nga ndikimi i piraterisë dhe ruajtja e imazhit publik të Qeverisë Botërore. Ata do të shkojnë në gjatësi të mëdha për të mbajtur pikëpamjen e publikut për ta në një dritë të mirë. Ata kanë urdhëruar vrasjen e një ishulli të tërë njerëzish për të fshehur zbulimin e Void Century; ata kanë fshehur faktin se Gecko Moria u mposht nga Luffy dhe më vonë urdhëroi vrasjen e tij të heshtur për ta bërë atë të duket sikur vdiq në luftë për një imazh më të mirë; dhe ata kanë mbajtur madje edhe arratisjen e të burgosurve të Impel Down të nivelit 6 sekret. Disa nga këto vendime madje e kanë zemëruar Sengokun, ish-admiralin e flotës së Marinës.

Mënjanë fuqitë politike, aktualisht nuk dihet se sa të fortë janë ata. Megjithatë, për shkak të muskujve dhe plagëve të tyre të qarta, dhe se njëri prej tyre është duke përdorur një shpatë, duket se ata kanë një përvojë beteje dhe aftësi luftimi. Gjithashtu në të kaluarën e Robinit, duket se paraqitjet e tyre nuk janë ndryshuar të paktën, pavarësisht se kjo ishte njëzet e dy vjet më parë.

HistoriaRedakto

Asgjë nuk dihet për jetët e tyre të hershme dhe se si ata u bënë udhëheqës të Qeverisë Botërore është gjithashtu e panjohur, përveç se ata janë Dragonjë Hyjnor të nivelit më të lartë.

Ajo që dihet është se ata ishin rreth njëzet e dy vjet më parë, kur ata urdhëruan Buster Cal kundër ishullir Ohara. Anëtarësia (dhe paraqitja) e tyre nuk janë ndryshuar të paktën në njëzet e dy vitet e fundit. Spandam manipuloi ata për t'i dhënë atij autoritetin për të lejuar atë për të kërkuar hartën për Plutonin.

Takimi i Shanks me MjekërrbardhinRedakto

Paraqitja e tyre e parë ishte kur diskutuan për takimin mes dy perandorëve Shanks dhe Mjekërrbardhin.[2] Ata poashtu diskutuan për veprat e Krokodilit në Alabasta dhe shkarkimin e tij nga pozita e Shichibukai.

Më vonë ata mbetën të tronditur se takimi mes dy perandorëve u realizua me sukses.

Pas Betejës së MarineforditRedakto

Pas luftës, ata u mblodhën për të diskutuar mbi gjendjen në të cilën bota ishte në. Ata biseduan rreth asaj se si Luffy është bërë një kërcënim i madh, si dhe marrëdhëniet e tij me Garp dhe Dragon. Njëri prej tyre komentoi se si struktura e tyre e pushtetit ka rënë pothuajse krejtësisht dhe pyet se si do t'i mbushin të tre vendet e lira të Shichibukai. Ata vendosën të vëzhgojnë ngjarjet botërore për tani derisa të gjejnë njerëz me ndikim të mjaftueshëm për t'u bërë antarë të ri.

Ata pastaj diskutuan për Mjekërrziun dhe aktivitetet e tij në Botën e Re, duke përmendur se ai ka mposhtur një nga Supernovas dhe se ai është në krye për zëvendësimin e Mjekërrbardhit si një nga perandorët. Ata besojnë se njerëzit e vetëm që mund ta ndalojnë ngritjen e tij në pushtet janë tre perandorët dhe Piratët e Mjekërrbardhit, të cilët janë aktualisht nën komandën e Marcos. Komenti i tyre i fundit është në Vullnetin e D., duke thënë se "D. gjithmonë do të thotë rrezik" dhe se ka arritur publikisht shumë vonë.

Shkarkimi i DoflamingosRedakto

Duke ndjekur gënjeshtrën e zbuluar pas historisë së Donquixote Doflamingu nga dorëheqja e Shichibukai dhe abdikimi i fronit të tij, Admirali i Flotës Sakazuki u përball me Pesë Pleqtë për këtë, ku ata u angazhuan në një argument të nxehtë. Sakazuki me zemërim u kërkoi pleqve pse gjithë bota duhej të mashtrohej për hir të Doflamingos, duke vënë në dukje se nëse një incident si ky do të ndodhte përsëri, ai si admiral i flotës do të ishte i turpëruar. Pleqtë e injoruan atë, duke thënë se ata nuk ishin të shqetësuar me reputacionin e tij pasi marinsat janë vetëm fytyra publike e Qeverisë Botërore dhe se rasti ishte lënë në Cipher Pol.

Sakazuki thoshte se edhe pleqtë kishin qenë duke ecur nga Dragonjë Hyjnor dhe i quajti kukulla e tyre. Ata u përgjigjën me zemërim, duke fajësuar Sakazuki për bashkimin e Kuzanit me Mjekërrziun. Sakazuki u përgjigj se veprimet e Kuzanit pasi ai dha dorëheqjen nga marinsat nuk ishin shqetësimi i qeverisë apo marinsave. Papritmas, një marinarë e ndërpreu takimin dhe raportoi për atë që ndodhi në Dressrosa. Shuma nga pakënaqësia e tyre, ata mësuan për humbjen e Doflamingo në duart e Luffy.

Admirali Fujitora njoftoi publikisht humbjen Donquixote Doflamingo në botë përgjatë ekspozimit të krimeve që ai kreu duke abuzuar me pozitën e tij Shichibukai. Që nga njoftimi i dhënë përpara se pleqtë të ishin informuar për këtë, kjo i pengoi ata që të mbulonin debaclin, duke i lejuar Ekuipazhin e Kapelës prej Kashte të marrin përgjegjësi për ekspozimin e ndërmarrjeve kriminale të Doflamingos.

Takimi në ReverieRedakto

Pesë Pleqtë e pyetën Shanksin pse ai ndjeu se ishte e nevojshme të fliste me ta, pavarësisht se Reverie ishte aq e rëndësishme dhe statusi i tij kriminal nuk ishte i përshtatshëm për diplomacinë globale. Ata thanë se arsyeja e vetme për të cilën Shanks iu dha një audiencë private ishte që ai ishte një nga perandorët. Shanks shprehu mirënjohjen e tij dhe Pleqtë urdhëruan rojet e tyre për t'u larguar nga dhomat e tyre. Shanks përcolli dëshirën e tij për të diskutuar një “pirat” me Pesë Pleq.[3]

Dikur pas fillimit formal të Reverie, Pesë Pleqtë u drejtuan drejt dhomës që përmbante Fronin Bosh pasi diskutonin kërkesën e Nefertari Cobra për të pasur një audiencë me ta, edhe pse ata e shihnin familjen Nefertari si asgjë më shumë se tradhtarë të Fisnikëve Botëror për zgjedhjen e qëndroni në "botën më poshtë". Pasi arritën në dhomën e Fronit Bosh, Pesë Pleqtë u gjunjëzuan shpejt pasi u përshëndetën nga një figurë misterioze, e cila më pas vazhdoi të ulet në vetë Fronin Bosh, një figurë të cilës i drejtoheshin Im, sundimtar i vërtetë i Qeverisë Botërore.[4]

DublimiRedakto

 • Jay Garcia Saturn dublohet nga Keiichi Noda në japonisht, ndërsa në anglisht nga Jerry Russell dhe Kurt Kleinmann.
 • Një plak me mjekërr të bardhë dhe flokë të bardha, zëri i tij bëhet nga Keiichi Sonobe dhe Masato Hirano në japonisht. Në anglisht zëri i tij bëhet nga Randy Pearlman.
 • Një plakë tullac me një nishan në ballin e tij, zëri i tij bëhet nga Masato Hirano në japonisht dhe Cameron Smith në anglisht.
 • Një plakë me syze që mban një shpatë, zëri i tij bëhet nga Kenichi Ogata në japonisht. Në anglisht zëri i tij bëhet nga Kent Williams dhe Douglas Burk.
 • Një plakë me flokë dhe mjekërr të verdhë i cili ka një plagë në gjoksin e tij, zëri i tij bëhet nga Yasunori Masutani në japonisht. Në anglisht zëri i tij bëhet nga JB Edwards.

KurioziteteRedakto

 • Pesë Pleqtë ose në japonisht, Gorōsei, rastësisht pothuajse i ngjan emrit të saj me Gerusia, një këshill i pleqve që qeverisën Spartën së bashku me dy mbretër që ishin gjithashtu pjesë e Gerusias.
  • Sidoqoftë, Pesë Pleqtë tregojnë ngjashmëri me Eforin, pesë zyrtarë të zgjedhur nga qytetarët spartanë që mbanin të njëjtën fuqi ose më të madhe se dy mbretërit. Në thelb, ata ishin udhëheqësit e Spartës.

ReferimetRedakto

 1. ^ One Piece Kapitulli 907
 2. ^ One Piece Kapitulli 233 dhe Epizodi 151
 3. ^ One Piece Kapitulli 907
 4. ^ One Piece Kapitulli 908