Nico Robin (ニコ・ロビン Niko Robin) e njohur sipas nofkës Fëmija e Demonit dhe Drita e Revolucionit, është arkeologe e Ekuipazhit të Kapelës prej Kashte. Ajo është e vetmja që shpëtoi nga incidenti i Ishullit Ohara. Si rezultat, ajo aktualisht është personi i vetëm në botë me aftësinë për të lexuar dhe deshifruar Poneglyphs, një aftësi e cila konsiderohet e ndaluar dhe kërcënuese për |Qeverinë Botërore.

Ajo u prezantua për herë të parë si nënkryetare e Baroque Works, e njohur si Miss All Sunday,[1] përpara se të bashkohej me ekuipazhin e Kapelës prej Kashte. Ajo është anëtarja e shtatë e ekuipazhit, e gjashta që bashkohet, dhe si Nami, është e dyta që u bashkua, duke e bërë këtë pranë fundit të Enies Lobby arc. Robin është gjithashtu anëtarja e parë që ka qenë dikur një antagonist.

Pas Luftës së Marinefordit, ajo u përfshi me Revolucionarët për dy vjet. Ëndrra e saj është të gjesh Rio Poneglyph, i cili tregon historinë e vërtetë. Ajo aktualisht mban një shpërblim prej 130,000,000.[2]

Personaliteti

Redakto

Përmes trashëgimisë së saj në ishullin e studiuesve, Robin është një arkeologe dhe historiane që kërkon komoditetin dhe lirinë për të studiuar misteret e botës. Ajo është anëtarja më e qetë e ekuipazhit, më e rezervuar, rrallëherë ka shpërthime emocionesh (përjashtime të rastit janë pikat e djersës, dhe kur i bërtiti Luffy dhe të tjerëve nga Kulla e Drejtësisë gjatë Enies Lobby arc). Madje, ajo shfaqet e qetë ndërsa flet ogurzi rreth shokëve të saj të ekuipazhit. Ajo ka një “bukuri të rritur” për të, siç shprehet Sanji. Duke u përshkruar si "nëna" nga Oda ajo në natyrë ka treguar kujdesin e nënës për të tjerët si Chopper dhe Momonosuke.

Robin ka një anë disi makabër ndaj saj, dhe shpesh tregon fakte të rënda ose morbide, zakonisht për neverinë e Nami apo Ussop. Robin zakonisht do të jetë e para që do të spekulojë se një shok i ekuipazhit është takuar ose do të takohet me një fat të tmerrshëm, duke shkuar shpesh në detaje të mërzitshme. Në raste të tjera, ajo do të shprehë entuziazëm për çdo gjë me një temë tmerri.

Qetësia e saj ka të ngjarë të jetë rezultat i fëmijërisë që çoi në jetën e saj të vështirë. Fatkeqësia që i ndodhi Ohara pati një efekt të thellë dhe traumatizues në Robin si një fëmijë, që ajo sapo filloi të shërohet. Megjithatë, ndërsa ajo fillon të kalojë më shumë kohë rreth ekuipazhit, personaliteti i saj fillon të lehtësohet.

Kur Robin shpëtohet nga ekuipazhi nga Enies Lobby, atëherë ajo e konsideron veten si mikun e tyre dhe një anëtar zyrtar të ekuipazhit. Pas dy viteve, personaliteti i Robinit është shumë më e qetë dhe më e lezetshme në natyrë (siç dëshmohet nga maskimi i saj i zakonshëm), me shumë mundësi për shkak të ekspozimit të saj ndaj Kapelave të tjera të Kashtave. Ajo gjithashtu është treguar se posedon një sasi të njohurive të jashtëzakonshme, veçanërisht në histori.

Përkundër pamjes së saj të pjekur dhe sjelljes së qetë, ajo duket se ka një imagjinatë si fëmija. Kur Bartholomew Kuma përmendi që ai ishte përdoruesi i frutit të putrës, Usopp mendoi se tingulli i qetë që dha emri i frutave kur thuhej do të thoshte se ekzistonte një lloj "qetësues" për frutat e detit, gjë që e bëri Robin të imagjinonte tre mace të lezetshme duke treguar putrat e tyre dhe përkeqësimin, ndërsa ende ka një shprehje serioze në fytyrën e saj. Një shembull tjetër i kësaj është kur ajo, Luffy, Zoro dhe Usopp do të kalonin një lumë për të shkuar në Rajonin e Akullit të Punk Hazard. Zoro dha idenë e notit, pasi që në rajonin e Zjarrit të ishullit të përmendur i mori ata të djersitur. Luffy u pajtua me idenë, duke menduar se Zoro dhe Usopp do t'i mbanin me vete dhe Robin pasi nuk mund të notonin. Kjo e bëri Robin të imagjinonte Zoro dhe Usopp duke notuar lumturisht ndërsa mbante Luffy dhe atë, ndërsa gjithashtu ishte e lumtur dhe e qeshur, dhe prapë tregonte fytyrën e saj të buzëqeshur normale në pjesën e jashtme, edhe pse Usopp tha që nuk kishte asnjë mënyrë që ata të notonin përderisa i mbante ato. Ajo gjithashtu imagjinonte Dressrosa si një grua të vjetër të veshur me fustan kur Luffy keq-shqiptoi emrin.

Një nga tiparet përcaktuese të Robin është mungesa e saj e frikës në lidhje me një situatë pasi ajo zakonisht mban një sjellje pozitive dhe madje të gëzuar. Ajo ka shfaqur frikë vetëm në shumë pak raste dhe gjithmonë përfshin një kërcënim jashtëzakonisht të rrezikshëm që bie direkt mbi të, si gjatë Buster Call në Enies Lobby, kur Krokodili dhe Kuma u përpoqën ta vrisnin (Kuma në realitet thjesht duke u përpjekur ta shpëtonte) , dhe kur admiralët Aokiji dhe Kizaru u shfaqën para saj.

Gjithashtu, ndryshe nga Nami, Robin rrallë zemërohet me ndonjë nga antikët e ekuipazhit ose kur ata bëjnë diçka që i vë në rrezik dhe në vend të kësaj tallet me antikët e tyre. Kjo u tregua kur Luffy i tha ekuipazhit ai sfidoi Big Mom, një nga Yonko, i cili la të gjithë ekuipazhin të tmerruar nga Luffy duke kërcënuar një Yonko. Për këtë, Robin thjesht buzëqeshi dhe qeshi. Një shembull i pakënaqësisë së saj duke shprehur pakënaqësi me një prej shokëve të saj të ekuipazhit mund të shihet ndërsa grupi është duke u fshehur në Punk Hazard në të cilën ajo qorton Franky dy herë pasi ai flet dhe i bën fytyra të pakta ndërsa bllokohen në trupin e Chopper. Sidoqoftë, pasi Trafalgar Law i ktheu atë dhe Chopper në trupat e tyre origjinal, Robin shpreh gëzimin e saj kur i kthyen të dy.

Ajo kurrë nuk e kupton pse njerëzit e konsiderojnë historinë si të pakuptimtë. Për të, nuk ka asgjë më të keqe se shkatërrimi i objekteve me rëndësi historike. Ajo u tërbua në Yama sepse ai shkatërroi artifakte të vlefshme Shandoriane dhe e mundi shpejt pas tij. Ajo i afrohet jetës dhe botës në një mënyrë të qetë. Ajo studion botën për historinë e saj. Ajo tregon pak interes për Armët e Lashta që të tjerët, të tilla si Krokodili dhe Spandam, kërkojnë. Sidoqoftë, ajo mund të jetë e vetmja që është në gjendje t'i zgjojë ato.

Si rezultat i së kaluarës së saj të dhunshme, ajo është shumë e pamëshirshme në luftime dhe (si Zoro) nuk guxon të përdorë forcën vdekjeprurëse. Ajo do të thyejë qafën ose rruazat e armiqve të saj pa hezituar, edhe kur ata qajnë për falje, siç u tregua kur luftoi Yama afër rrënojave të Shandorës. Megjithë tendencën e saj për të qëndruar e qetë dhe e mbledhur, ajo mund të jetë mjaft frikësuese dhe e fortë kur dëshiron. Kjo ekspozohet kur ajo në thelb e detyron Brook të ndalojë të mashtrojë dhe të vazhdojë shpjegimin e tij.[3]

Aftësitë

Redakto

Në një moshë të re, Robin fitoi një shpërblin prej 79,000,000 Beli për aftësinë për të lexuar Poneglyphs, e cila tregoi për Void Century. Aftësia e saj për të lexuar Poneglyphs është deri tani cilësia e saj më e rrezikshme, dhe Qeveria Botërore e konsideron atë një kërcënim të madh për shkak të kësaj.

Ajo u markua si mjaft e fuqishme, dhe gjoja fundosi gjashtë anije luftarake Buster Call me fuqitë e saj të frutit të detit. Kjo ishte e gjitha një gënjeshtër e sajuar nga qeveria. Këto anije u shkatërruan në të vërtetë nga Jaguar D. Saul pasi ndihmoi Robin të shpëtonte gjatë shkatërrimit të Ohara.

Robin është gjithashtu një arkeologe e jashtëzakonshme, me një njohuri të gjerë të historisë dhe kulturave. Si një modest i fëmijëve, ajo kaloi provimet e saj arkeologjike në moshën 8 vjeç për t'u bërë një studiuese e çertifikuar. Ajo është gjithashtu personi i vetëm i gjallë që mund të lexojë gjuhën e shkruar në pllakat Poneglyphs, të cilat përmbajnë shënime të historisë antike; kjo ishte arsyeja e vërtetë pse shpërblimi i saj i parë ishte aq e lartë, pavarësisht se u dha kur ishte vetëm 8 vjeç.[4] Zbulohet se Robin i mësoi vetes shumicën e këtyre aftësive përmes hulumtimit në librarinë e Oharës, të cilën ajo e kishte bërë pa ndihmën e kolegëve të saj të vjetër. Kjo tregon një aftësi të madhe në akademi dhe kërkime.

Jashtë njohurive historike, Robin gjithashtu posedon njohuri të konsiderueshme për shumicën e figurave kryesore në botë, dhe të paktën ka dëgjuar për individë dhe grupe të tilla si Shanks me flokë të kuq, Monkey D. Dragon, Gecko Moria dhe Familja Vinsmoke. Ajo madje është në dijeni të organizatave sekrete, duke përfshirë njësitë e ndryshme të Qeverisë Botërore Cipher Pol (si 9 dhe 0). Për këtë arsye, ajo është personi kryesor që Luffy i drejtohet kur dëshiron një shpjegim të informacionit të ri.[5]

Një nga aspektet e saj më mbresëlënëse është fuqia e saj pasi ajo arriti të rikuperohet në pak minuta pasi Gecko Moria vodhi hijen e saj (kur zakonisht zgjat disa ditë për shumicën e njerëzve). Duket se ajo gjithashtu ka një shkallë të mrekullueshme rikuperimi. Një shembull i aftësisë së saj të rimëkëmbjes është kur ajo, Zoro, Gan Fall dhe Wyper u rrëzuan të gjithë nga aftësia e frutit të Enel, Robin ishte personi i parë që u zgjua. Edhe me një dëmtim të rëndë, ajo ende kishte forcë të mjaftueshme për të përdorur aftësinë e saj të frutit të detit për t'i çuar ato në siguri dhe ishte shëruar plotësisht pa ndihmën e Chopper. Ajo gjithashtu ishte në gjendje të merrte veten mjaft shpejt, pasi u godit me thikë në shpatull nga një prej kazmës gjigande prej akullit të Monet, ndërsa pretendonte se ishte një plagë e thjeshtë mishi, përpara se të mbronte Nami dhe Chopper duke goditur me lehtësi formën e saj të borës. Ajo u shërua shpejt përsëri pasi u plagos nga disa topa metalikë me majë nga Diamante's Death Enjambre, një lëndim që ajo e kishte mbajtur të fshehur deri pasi mbaroi beteja mes Diamante dhe Kyros.

Fruti i Detit

Redakto

Nico Robin ka ngrënë frutin e luleve, një lloj i Paramecias, në moshë shumë të hershme siq shihet kur ajo përdori frutin e saj të detit në moshën tetë vjeçare. Ky frut i lejon përdoruesit të kopjoj dhe të mbijnë copa të trupit të tyre nga sipërfaqja e ndonjë objekti ose sendi të gjallë. Si aludim i mëtejshëm për këtë, grimcat me petale me të kuqe të kuqe-formë formohen në dhe pastaj tunden larg nga ku pjesët mbin dhe zhduken, si dhe rreth vetë përdoruesit.

Robin është mjaft inteligjente për të ditur si t'i përdorë fuqitë e saj në mënyrën më efektive dhe efikase, dhe sulmet e saj pengojnë armikun, duke ndaluar të gjithë lëvizjen me duart gjithnjë e shumëfishuar. Edhe pse ajo është shumë e fuqishme, pjesët e saj të trupit të mbuluar mund të goditen dhe shtrihen, duke shkaktuar dëme në trupin e saj të vërtetë, që është pika e saj e dobët. Fuqitë e saj janë gjithashtu shumë të dobishme në situata të rrezikshme. Ajo mund t'i transportojë miqtë e saj duke përdorur këmbë dhe duar, por gjithashtu ka tendencë të përdor aftësinë e saj për të vendosur armiqtë e saj në mbajtje të dhimbshme dhe t'i thyejë eshtrat e tyre pothuajse pa mundim.

Fuqitë e saj e bëjnë atë veçanërisht të përshtatshme për të marrë përsipër një numër të madh të armiqve, dhe në fakt anëtarët e tjerë të ekuipazhit e kanë grupuar atë me "Treshja Përbindëshe" për sa i përket forcës për shkak të sa të rrezikshëm janë aftësitë e saj, siç u tregua kur Nami vendosi atë në grupin e ndaluar të fryjë bilbilin e Gan Fall dhe të thërrasë ndihmë së bashku me anëtarët e tjerë të ekuipazhit më të fortë, dhe në dy takime armiqësore me ekuipazhin në të cilin ajo nuk kishte asnjë problem të çarmatoste menjëherë.

Me njohuritë e saj në teknikat e kapjes, ajo mund të krijojë armë të shumta mbi armiqtë e saj dhe t'i frenojë me mjeshtëri trupat e tyre në nënshtrim dhe t'i thyejë kockat e tyre lehtësisht. Ajo gjithashtu mund të përdorte armët për të çarmatosur armiqtë siç janë armët e zjarrit dhe shpatat, siç tregohet kur Robin ishte në gjendje të çarmatoste Zoro dy herë dhe gjithashtu Tashigi, një shpatar i aftë.

Robin ka thënë më shumë se një herë se forca dhe shpejtësia nuk do të thotë asgjë për të dhe ka demonstruar se dy herë, një herë në Pell, dhe përsëri mbi dikë aq të fortë dhe të shpejtë sa Hakuba.

Sulmet e saj janë një ndërthurje e gjuhëve spanjolle, frënge dhe angleze. Për shembull "Cinco Fleur". "Cinco" (Pesë në spanjisht) i referohet numrit të armëve që ajo çel, dhe "Fleur" është fjala frënge për "Lule". Disa sulme pasohen nga një fjalë angleze që përshkruan më tej qëllimin e sulmit, një shembull i këtij modeli është "Treinta Fleur: Strangle". Në dublimin anglisht 4Kids, sulmet janë kryesisht angleze, duke përdorur fjalën "Floret" në vend të "Fleur", të tilla si "Eight Floret" ose "One Hundred Floret".

Dublimi

Redakto

Në japonisht, Robin dublohet nga Yuriko Yamaguchi (Epizodat 67–298, 320+), Yuko Kobayashi (Epizodi 299–319) dhe Anzu Nagai (si fëmijë). Në versionin anglisht të Odex, Robin dublohet nga Natasha Malinsky. Në 4Kids Entertainment, Robin dublohet nga Veronica Taylor. Në Funianimation, Robin dublohet nga Stephanie Young dhe Jad Saxton (si fëmijë).

Kuriozitete

Redakto
  • Robin është e vetmja anëtare e ekuipazhit e cila nuk u ftua kurrë zyrtarisht të bashkohej me ta; ajo vendosi të bashkohej vetë, një vendim u pranua pa kundërshtime.
  • Në një pyetje të Shonen Jump duke pyetur "Nëse mund të ishit ndonjë personazh manga, kush do të ishit?" Oda tha se do të dëshironte të ishte Nico Robin në mënyrë që "të ketë më shumë duar dhe të vizatoj manga njëzet herë më shpejt".

Referimet

Redakto
  1. ^ One Piece Kapitulli 114 dhe Epizodi 67
  2. ^ One Piece Kapitulli 801 dhe Epizodi 746, shpërblimet e reja të Kapelës prej Kashte pas Dressrosa.
  3. ^ One Piece Kapitulli 455 dhe Epizodi 349
  4. ^ One Piece Kapitulli 398
  5. ^ One Piece Kapitulli 432