Silvers Rayleigh (シルバーズ・レイリー Shirubāzu Reirī) gjithashtu i njohur si Mbreti i Errët, është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece. Ai është ish-piratë i Piratëve të Rogerit, i njohur si “Dora e Djathtë e Mbretit të Piratëve”.[1]

Pas shpërbërjes së Piratëve të Rogerit dhe ekzekutimit të Gol D. Roger, Rayleigh u bë një mekanik veshjesh në Arkipelagun Sabaody. Gjithashtu, në një moment pas kësaj, ai u bë burri i Shakuyakut dhe u miqësua me Hatchan.[2]

Ai ishte mësues i Luffy ku i'a mësoi Haki. Pas shfuqizimit të Shichibukai, Rayleigh dhe Shakky u kthyen në Amazon Lily për ta mbrojtur atë dhe Kujas kur Hancock vendosi të largohej.

Personaliteti Redakto

Rayleigh është zemërgjerë dhe shakaxhi si kapiteni i tij. Në të kaluarën, ai ishte i padurueshëm me antarët e ekuipazhit dhe morri pozitën si mësues i disiplinës shumë seriozisht. Sidoqoftë, ai u bë i qetë në moshën e tij të vjetër dhe tregoi qetësi edhe gjatë trajnimit me Luffy.

Megjithëse ai shpesh ka një ajër serioz, Rayleigh kënaqet duke shkuar me rrjedhën dhe duke u shfaqur në vende të papritura dhe në mënyra të papritura, veçanërisht duke pasur parasysh statusin dhe moshën e tij. Ai shpesh komenton për moshën e tij dhe se si trupi i tij "nuk funksionon si dikur", njësoj si Garp.

Rayleigh nuk është shpesh kokëfortë, shikon para se të kërcejë dhe merr kohë për të planifikuar përpara se të ndërmarrë veprime, megjithëse nuk heziton të veprojë nëse është e nevojshme. Edhe kur hyn në një situatë fatkeqe ose të paplanifikuar, si p.sh. përfshirja e një admirali të marinës në luftime ose që anija e tij mbytet në ujërat e infektuar me Mbretin e Detit të Grand Line, Rayleigh mbetet plotësisht i qetë, duke ecur përpara përmes fatkeqësisë pa hezitim.

Ngjajshëm me Mjekërrbardhin, Rayleigh i pëlqen të flas për të kaluarën dhe për kohën kur ai ishte në anijen e Rogerit, por nuk i pëlqen të flasë për të shkuarën e errët të Shekullit të Zbrazët. Ai është mjaft i hapur në biseda, siq ndodhi kur ai gati për t'i treguar Nico Robin për të vërtetën e Shekullit të Zbrazët, nëse ajo dëshironte, por refuzoi.

Siç tha Shakky, ai e do alkoolin dhe gratë, gjë që ai e dëshmoi kur u prezantua për herë të parë duke shpëtuar Camie nga keqtrajtimi nga Disco ndërsa mbante një balonë. Ai preferon të quhet "Ray-san". Pavarësisht se dikur ishte armiq me Piratët e Mjekërbardhit, Rayleigh duket se ka respekt të madh për kapitenin e tyre, si Roger, dhe derdhi lot për vdekjen e Mjekërbardhit.

Aftësitë Redakto

Në të kaluarën, Rayleigh luajti rolin në ekuipazhin e Rogerit si i dyti në komandë. Ai i urdhëronte detyra të ndryshme, ku në mesin e tyre ishte disiplina mes Buggy dhe Shanks. Pas shpërbërjes së ekuipazhit, Rayleigh u bën jë person që mbulon një anije me rrëshirë të veçantë që e lejon atë të zhyten në ishullin Fishman.

Ai është një nga personazhet jashtëzakonisht i fuqishëm. Shakujaku e referon atë si “një person 100 herë më i fuqishëm se Njëmbëdhjetë Supernovas”. Për sa i përket energjisë së papërpunuar, kur Zëvendës Admirali Garp u informua se Rayleigh mund të jetë në Arkipelagun e Sabaody, ai u tha burrave të tij të mos e përballnin atë dhe as nuk duhet të informohet Admirali i Flotës. Garp arsyetoi se marinsat nuk duhet të përballen me dy legjenda, Mjekërrbardhi dhe Rayleigh në të njëjtën kohë. Admirali Kizaru madje pranoi se nëse marinsat do të bënin një përpjekje të sinqertë në kapjen e Rayleigh, ata do të duheshin të bënin përgatitje serioze, duke shpjeguar më tej forcën e tij të madhe.

Rayleigh vetë pranoi se ai nuk është aq i ri sa ai dikur ishte, dhe mund të lodhet në betejë. Kjo mund të thotë kur ai ishte i ri, ai mund të ketë qenë edhe më i fortë se kur ai përputhet me Kizarun. Jinbe, një ish-Shichibukai i cili ishte mësuar për të parë Mjekërrbardhin, u trondit më vonë ku pa Rayleigh personalisht. Eustass Kidd vetë deklaroi se Rayleigh ishte "një legjendë".

Rayleigh duket shumë i ditur në bravandreqës, në gjendje të heqë prangat e skllevërve që i ishin vendosur dhe gjigandin me të cilin u skllavërua pa përdorur asnjë çelës fare. Ai gjithashtu largoi prangën shpërthyese e skllavit të Camie dhe shpërtheu në ajër përpara se të shkatërrohej.

Ai ka aftësi të forta fizike edhe pse është i moshuar. Në anime, ai gjuajti plumba me një forcë të jashtëzakonshme ku shkatërroi topa të cilët ishin drejtuar kah ai.

Rayleigh është një shpatar jashtëzakonisht i fuqishëm dhe i aftë, edhe pse ai pretendon të ketë degraduar në aftësi disi nga ditët e tij më të reja dhe më të shëndetshme. Ashtu si Zoro, ai mund të krijojë prerje jashtëzakonisht të fuqishme të ajrit të kompresuar siç tregohet kur ai e prerë tokën me lehtësi për të parandaluar marinsat që ndjekin Luffy. Ai mund të kombinojë Ambicien e Armatimit me shpatën e tij, duke e lejuar atë të luftojë në mënyrë të barabartë me Kizaru, i cili vetë është një shpatar shumë i aftë dhe gjithashtu arriti të pres dhe të tërheqë gjak nga fytyra e Kizaru, i cili është përdorues i frutit Logia (frut i elementit).[3]

Haki Redakto

Rayleigh është një nga personat që mund të përdorë tri lloje të Ambicies. Rayleigh gjithashtu tregohet se zotëron mjeshtëri të madhe të Ambicieve dhe i përdori të tre llojet ndërsa mësoi Luffy, dhe e stërvit atë në bazat.

Haoshoku Haki Redakto

Rayleigh zotëron mjeshtëri të jashtëzakonshme në përdorimin e Ambicies së Pushtimit. Niveli i tij i aftësisë është i mjaftueshëm për të bërë një objektiv specifik ose turma të tëra plotësisht të pavetëdijshme, siç tregohet kur ai rrëzoi Shalrinë përpara se të çaktivizonte një sallë të tërë armiqsh.

Ambicia e Pushtimit të Rayleigh ishte të paktën dy herë më i fuqishëm se ai i Luffy në kohën e ishullit Peshk-Njeri; Rayleigh mund të kishte eliminuar të gjithë 100,000 Piratët e Peshk-Njeri të Ri që kundërshtonin Kapelet e Kashtës, ndërsa Luffy mposhti vetëm gjysmën e tyre. Ai është gjithashtu një nga të paktët njerëz të aftë për të përdorur aplikimin e përparuar të këtij lloji Haki, i aftë të "fusë" trupin ose objektet e tij me Ambicien e Pushtimit për të rritur fuqinë e tij të sulmit, të nënkuptuara nga rrjedhat e holla të vetëtimave të zeza që dalin nga trupi i tij.[4]

Busoshoku Haki Redakto

Rayleigh ka një aftësi jashtëzakonisht të lartë në Ambicien e Armatimit, duke e lejuar atë të anashkalojë në mënyrë efektive fuqitë e një përdoruesi të frutave të detit dhe të prekë "trupin thelbësor" nën çfarëdo mbrojtje që jep fruti siç shihet kur ai përdori Busoshoku Haki për të shkelmuar dhe ridrejtuar një sulm nga Admiral Kizaru.[5] Ndërsa mësoi Luffy bazat e Haki, Rayleigh mund të devijojë një këmbë e një elefanti gjigant dhe të shkaktojë dëme të konsiderueshme në elefant me vetëm forcën e plotë të Busoshoku Haki të tij, ndërsa sulmi i Luffy në Marshin e Dytë nuk mund të bënte aspak dëm, dhe gjithashtu duke dëmtuar Luffy me një goditje të fortë prej Haki për të demonstruar aftësitë e tij të Haki. Në përgjithësi, aftësia e jashtëzakonshme e Rayleigh në Ambicien e Armatimit i lejon atij ta përdor atë për një vepër shkatërruese. Ai është gjithashtu në gjendje të ngurtësojë pjesë të caktuara të trupit ose sendeve të tij, siç tregohet gjatë stërvitjes së tij me Luffy.[6]

Rayleigh mund të përdorë një aplikim të përparuar të Armatimit i cili i mundëson të lëshojë Haki e tij në një distancë të shkurtër pa një medium. Ai është gjithashtu në gjendje të përdorë një version të klasës së lartë të kësaj teknike, ku Rayleigh mund ta kanalizojë Haki e tij në kundërshtarin e tij, duke e lënë të shkatërrojë ata nga brenda jashtë, të cilin ai e përdori për herë të parë për të shkatërruar prangën e Camie.[7]

Kenbunshoku Haki Redakto

Rayleigh është shumë i aftë në Ambicien e Vëzhgimit i aftë të kuptojë emocionet dhe natyrën e të tjerëve. Ai gjithashtu mund ta përdorte atë për të kuptuar forcën e të tjerëve në një shkallë të gjerë. Kjo u tregua kur Rayleigh e përdori këtë Haki për të kuptuar se kishte pesëqind krijesa në ishullin Rusukaina që ishin më të fortë se Luffy në atë kohë. Rayleigh përdori gjithashtu Ambicien e Vëzhgimit për të shmangur sulmin e një elefanti me sytë e tij të mbyllur.[8] Kur arriti në Amazon Lily, Rayleigh ishte në gjendje të ndjente se Luffy ishte në ishull.[9] Ai gjithashtu ka njohuri për aplikimin e përparuar të këtij lloji Haki dhe se si përdoruesit e nivelit të lartë mund të shohin të ardhmen.[10]

Arma Redakto

Rayleigh posedon një shpatë të drejtë me dy tehe, me një dorezë kryq dhe një pome të madhe të rrumbullakët, afërsisht sa gjysma e gjatësisë së trupit të tij. Kur ai mbrojti Luffy nga marinsat, ai përdori një katana, të cilën e mban në një këllëf.

Dublimi Redakto

Në japonisht, Rayleigh dublohet nga Keiichi Sonobe dhe Kazuyuki Sogabe (si i ri në epizodin e 8). Në anglisht, ai dublohet nga Bradford Hutson (si i ri) dhe Bruce Carey.

Kuriozitete Redakto

 • Emri i tij është i ngjajshëm me personazhin dhe antagonistin Long John Silver nga romani Ishulli i thesarit. Emri i tij është poashtu i ngajshëm me zbuluesin anglez i shekullit 16-të Walter Raleigh (shkronja “y” në fakt shqiptohet si “i”).
 • Ka mundësi që emri i tij të lidhet me fenomenin e njohur si “Shpërndarja Rayleigh”. Në veçanti, kur luftonte me Kizaru, Rayleigh u tregua se ishte në gjendje të 'shpërndante' sulmet e lehta të Kizaru, që është një lojë vizive për shpërndarjen Rayleigh, që përfshin shpërndarjen e dritës.
 • Kur Rayleigh luftoi me Kizaru, ai i tha atij se nëse do të hiqte qafe posterin e tij të kërkuar, ai mund të shkonte në një pension paqësor. Kjo do të thotë që Rayleigh ka një dhuratë aktive; shuma ende nuk është zbuluar.
 • Tre anëtarët e ekuipazhit të Rogerit u emëruan pas metaleve: Gold (ari) konsiderohet si metali më i vlefshëm, pastaj Silver (argjendi) ishte e dyta. Kjo është e ngjajshme pasi Gold D. Roger ishte kapiteni dhe Silvers Rayleigh ishte zëvendës kapiten.
  • Anëtari tjetër Scopper Gaban u emëruan pas metalit “copper” (bakër)

Referimet Redakto

 1. ^ One Piece Kapitulli 500 dhe Epizodi 394
 2. ^ One Piece Kapitulli 498 dhe Epizodi 398
 3. ^ One Piece Kapitulli 512 dhe Epizodi 404
 4. ^ One Piece Kapitulli 1059
 5. ^ One Piece Kapitulli 511 dhe Epizodi 404
 6. ^ One Piece Kapitulli 894 dhe Epizodi 865
 7. ^ One Piece Kapitulli 504 dhe Epizodi 398
 8. ^ One Piece Kapitulli 597 dhe Epizodi 516
 9. ^ One Piece Kapitulli 591 dhe Epizodi 507
 10. ^ One Piece Kapitulli 894 dhe Epizodi 869