Monkey D. Garp (モンキー・D・ガープ Monkī Dī Gāpu) është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece. Ai është një zëvendësadmiral jashtëzakonisht i famshëm dhe i fuqishëm i Marinës. Ai është babai i Monkey D. Dragon,[1] gjyshi i Monkey D. Luffy[2] dhe gjyshi i adoptuar i Portgas D. Ace. Ai ishte përgjegjës për mbikëqyrjen e lindjes së Ace dhe rritjen e një Luffy të ri, përpara se t'i besonte ata të dy familjes Dadan.

Garp është një nga figurat më kryesore, së bashku me Sengoku, Shiki dhe Edward Newgate, ndryshe i njohur si “Mjekërrbardhi” gjatë kohës kur “Mbreti i Piratëve” ishte gjallë. Bërat e tij si ushtar marins u prit me famë dhe prestigj të jashtëzakonshëm, me veprimet e tij gjatë një incidenti në veçanti duke i dhënë atij titullin Hero i Marinsave. Veçanërisht, Garp iu ofrua grada e Admiralit disa herë gjatë karrierës së tij, por ai refuzoi çdo herë ofertën e promovimit.

Garp u prezantua për herë të parë ku ai mori përgjegjësinë për trajnimin e Koby dhe Helmeppo pas ngjarjeve të tij. Pas luftës, ai u bë instruktor i Marinës për të trajnuar rekrutët e rinj, megjithëse ende mban gradën e zëvendësadmiralit.

Personaliteti Redakto

Garp është një njeri i çuditshëm por i kujdesshëm, i cili është besnik ndaj familjes së tij kriminale dhe Shtabit Detar, të cilin ai ka shërbyer për dekada të tëra. Ai është me zë të lartë, zhurmëmadh, i bollshëm dhe vepron përgjithësisht në një mënyrë të ngjashme me nipin e tij. Ai ka një zakon të bie në gjumë gjatë bisedave dhe mund të mungojë në mendje. Ekuipazhi i Luffy vuri në dukje, egoizmin e tij, me sa duket të trashëguar, gjatë ndërveprimit të Garp me Luffy në Water 7.

Ndryshe nga shumë Marinsat, Garp nuk beson se prejardhja e një personi përcakton rrugën e tyre. Në një shënim të ngjashëm, ai nuk beson se duke u etiketuar si një kriminel e bën domosdoshmërisht një person të keq. Edhe pse Garp donte që nipërit e tij të bëheshin marinarë, ai ia besoi kujdesin e tij një grupi malor, të cilin ai nuk kishte pranuar të kthehej për ndjekje penale.

Garp beson se hedhja e fëmijëve në kushte të vështira do t'i bëjë ata të fortë, dhe nuk ka problem t'i godasë fëmijët për të drejtuar një pikë në shtëpi. Përkundër kësaj, Garp është një person mbështetës. Kur Ace pyeti Garpin nëse ai duhet të ketë lindur, Garp përgjigjet se Ace do të gjejë përgjigjen nëse ai vazhdon të jetojë. Kur Momousagi tha se Luffy ishte në shënjestër nga dy perandorët, Garp nuk shprehu shumë shqetësime në lidhje me të.

Megjithëse Garp në fund do të pajtohet me urdhrat më serioze të seksionit detar, ai e vlerëson shumë lirinë dhe familjen e tij, shpesh në një pikë ku ai përkul rregullat për t'i akomoduar këto vlera. Ai fillimisht refuzoi të kapte Luffy në Water 7 derisa të urdhërohej në mënyrë eksplicite për ta bërë këtë. Përveç kësaj, Garp në përgjithësi është i kënaqur nga shfrytëzimet e Luffy si një pirat, dhe vetëm seriozisht ankohet për zgjedhjen e të dy nipave të tij për t'u bërë piratë pasi Ace është kapur. Ai gjithashtu e lejoi Luffy që ta godiste për shkak të vlerësimit të familjes së tij më shumë se detyra e tij si një detare gjatë luftës në Marineford.

Ashtu si Luffy, Garp është jashtëzakonisht i hapur dhe i sinqertë kur flet me njerëzit, siç shihet kur ai e keqtrajtoi hapur Sterry, mbretin aktual të Mbretërisë Goa, pa frikë nga pasojat në këtë mënyrë. Ai i konsideron Dragonjtë Qiellor si plehra dhe nuk ka frikë ta shprehë këtë me zë të lartë. Arsyeja kryesore që ai refuzoi të bëhej admiral është sepse ai nuk dëshiron të jetë vartësi i drejtpërdrejtë i tyre. Në një rast, ai tha gjithashtu emrin e Monkey D. Dragon para Luffy, miqve të tij dhe vartësve të tij pa asnjë konsideratë në Water 7. Kur e kuptoi se nuk duhej ta thoshte këtë, ai thjesht qeshi duke i pyetur ata kush degjoi ta harronte.

Kur Garp përgatitet të luftojë seriozisht, ai shpesh heq pelerin e tij ose xhaketën detare. Ashtu si nipi i tij, Garp është shumë i dashur për ushqim, sidomos petullat e ëmbla dhe biskota orizi.

Aftësitë Redakto

Garp është një nga marinsat më të fuqishëm dhe një nga personazhet më të fortë, nëse jo më të fortë të parë në seri.

Një dëshmi e forcës së tij është se ai ishte një nga të paktët njerëz që konsiderohej rival i "Mbretit të Piratëve" Gol D. Roger dhe atij iu ofrua grada e admiralit disa herë gjatë gjithë jetës së tij. Duhet të theksohet se ata që mbajnë gradën e admiralit konsiderohen si "Fuqitë më të mëdha Ushtarake" të Qeverisë Botërore dhe janë luftëtarët individualë më të fortë brenda strukturës së qeverisë botërore dhe marinsave.

Për sa i përket aftësive luftarake, Garp ka pasur përvojë disa dekadash, si në luftime ashtu edhe në lundrimin në oqeanet më të ashpër brenda "Botës së Re" të paqëndrueshme. Krahas Rogerit, ai luftoi dhe mbizotëroi kundër ekuipazhit shumë të fuqishëm, Piratët e Rocks, duke i dhënë atij epitetin "Hero i Marinsave". Ai ishte gjithashtu i mirënjohur për goditjet dhe luftimet me Roger shumë herë. Roger gjithashtu deklaroi se ai dhe Garp pothuajse kishin vrarë njëri-tjetrin në shumë raste.[3] Si një dëshmi tjetër e fuqisë së tij të madhe, Garp mundi dhe për pak sa nuk vrau Don Chinjaon në të kaluarën me një grusht të vetëm, shpërblimi i të cilit vlente 542,000,000 beli dhe thuhej se ishte në gjendje të ndante një kontinent me një goditje me kokë.

Një shembull tjetër i forcës së Garp është kur ai u tregua se mund ta godiste me lehtësi Marco e Piratëve të Mjekërrbardhit dhe ta rrëzonte atë, pavarësisht se aftësitë e tij të Frutit të Detit të aktivizuara në atë kohë, ishte diçka që Kizaru dhe Akainu dukeshin të paaftë për ta bërë.

Në mënyrë të ngjashme, kur u zbulua në mbarë botën se Luffy është nipi i Garp, fama e Luffy u rrit bazuar në këtë fakt, pasi Demaro Black u përpoq ta përdorte atë si një nga pikat e forta në imitimin e tij të Luffy. Charlotte Linlin iu referua Garp kur Luffy e sfidoi atë. Ai ka merita dhe ndikim aq të madh sa që edhe fisnikët botërorë të mos guxojnë ta heqin qafe, pavarësisht personalitetit të tij rebel. Një nga Pesë Pleqtë vërejti se si rekordi i Luffy është i kuptueshëm, duke qenë nipi i Garp.

Duke qenë një zëvendësadmiral i Marinës dhe oficer komandues i Degës së 153-të të Marinës, Garp zotëron aftësi drejtuese dhe respektohet mirë nga shumë prej marinsave, pasi ka mentoruar shumë figura të tjera të shquara në marinsat, duke përfshirë ish-admiralin Kuzan.

Ai është një mësues i madh, pasi mundi të bënte luftëtarë të aftë Koby dhe Helmeppo në një periudhë të shkurtër kohore, si dhe u zgjodh për të qenë instruktor. Ai ishte gjithashtu ai që stërviti Luffy dhe Ace që të ishin mjaft të fortë për të lundruar vetë.

Haki Redakto

Si zëvendës admiral, Garp është plotësisht i aftë të përdorë Haki. Përveç mjeshtërisë së tij mbi Busoshoku Haki, Garp është gjithashtu i ditur për Haoshoku Haki. Edhe pse nuk u tregua se ishte përdorues i tij, Garp komentoi se Luffy lindi me të kur e lëshoi në mënyrë të pandërgjegjshme.

Busoshoku Haki Redakto

Garp demonstron aftësi jashtëzakonisht të aftë në Ambicien e Armatimit, duke qenë në gjendje të plagosë Luffy disa herë, duke anashkaluar trupin e tij prej gome.

Duke forcuar grushtin e tij, Garp u bë i aftë të kundërshtonte dhe madje të shtypte kokën në formë stërvitjeje të përmirësuar me Ambicien e Armatimit të Chinjao 30 vjet më parë, duke dëshmuar mjeshtërinë e tij më të lartë në krahasim me Chinjao, i cili vetë është një përdorues mjeshtëror i Ambicies së Armatimit në vetvete. Gjatë Luftës së Marinefordit, ai arriti të godiste me grusht dhe të lëndonte Marco, pavarësisht se ky i fundit ishte në formën e tij rigjeneruese të feniksit.

Kenbunshoku Haki Redakto

Garp zotëron aftësinë për të përdorur Ambicien e Vëzhgimit.

Kur Koby zgjoi Ambicien e Vëzhgimit, Dr. Fishbonen rekomandoi që Koby ta pyeste Garpin se si ta zotëronte atë, duke sugjeruar se ai kishte mjaft ekspertizë në të për të mentoruar të tjerët.

Armët Redakto

Garp hedh gjyle topi me duar të zhveshura. Gjyle topi fluturojnë shumë më shpejt sesa kur gjuhen nga një kanon, për shkak të forcës së Garp. Ai gjithashtu zotëron një top gjigant hekuri, të montuar në një zinxhir, i cili është në madhësinë e një luftanijeje të tij detare.

E kaluara e tij Redakto

Monkey D. Garp u bashkua në Marine 56 vjet më parë së bashku me Tsuru dhe Sengoku. Ai fitoi epitetin "Hero i Marinës" gjatë kohës së njohur si "Era e Rocks" 40 vjet më parë. Ai gjithashtu i ndoqi piratët e tjerë si Shakuyaku si pjesë e detyrave të tij.

Tridhjetë vjet më parë, ai luftoi kundër Chinjao dhe mori epitetin e tij si "Garp Grushti" dhe gjithashtu fitoi urrejtjen e tij pas shtypjes së kokës së tij, i cili ishte më i forti i asaj kohe dhe vjedhjen e mjeteve për të blerë thesarin nga kontinenti i akullit. Ai u bë i famshëm për kurdisjen dhe luftimin e Mbretit të Piratëve, Gol D. Roger, shumë herë në karrierën e tij. Garp u ofrua një promovim në pozitën e admiralit shumë herë nga admirali i flotës Kong, por ai gjithë herë e refuzoi.

Para ekzekutimit të Roger, Mbreti i Piratëve kërkoi Garp të kujdeset për fëmijën e tij të palindur, pasi ai mendonte se fëmija nuk meritonte të quhej një kriminel për shkak të lindjes së një pirati.

Kur Shiki sulmoi Marinefordin një javë para ekzekutimit të Roger, Garp dhe Sengoku sfiduan atë së bashku. Pas një beteje rraskapitëse që shkatërroi gjysmën e Marineford, ata arritën ta mposhtnin atë. Disa muaj pas vdekjes së Mbretit të Piratëve, Garp shkoi në Baterilla dhe vizitoi Portgas D. Rouge. Ai ishte i pranishëm në lindjen e Ace dhe vdekjen e Rouge pas kësaj. Duke respektuar kërkesën e fundit të Roger, Garp e mori Ace në ishullin Dawn për t'u rritur nga Dadan. Garp do të vizitonte Ace gjatë pushimeve të tij.

Herët në jetën e Luffy, Garp e trajnoi atë të bëhej një marinar. Luffy u hodh në lugina, u la vetëm në pyje të rrezikshme dhe u lidh me balona mbi lartësi të larta, të gjitha për hir të ta bërë atë më të fortë. Pas kësaj, ai u largua nga Luffy në kujdesin e Dadanit. Pavarësisht nga fakti që Dadani nuk donte të kujdeset për një fëmijë të Garp, ajo u pajtua. Kur Dadani shprehu pakënaqësinë e Garp për t'u kujdesur për ta vetë, u zemërua, duke e bërë Dadanin të bënte atë që tha.

Gjatë vizitave të tij, ai shpesh do të mbante "sesione trajnimi" me Luffy dhe Ace dhe në një rast me Sabo. Kur Garp lexoi së pari në gazetë se Ace ishte bërë kapiten i Piratëve Spade, ai ishte i zemëruar.

Dublimi Redakto

Në japonisht, zëri i Garp bëhet nga Hiroshi Naka, ndërsa në anglisht, zëri i tij bëhet nga Brian Mathis në Funimation.

Referimet Redakto

  1. ^ One Piece Kapitulli 432 dhe Epizodi 314
  2. ^ One Piece Kapitulli 431 dhe Epizodi 313
  3. ^ One Piece Kapitulli 551 dhe Epizodi 460