Edward Newgate (エドワード・二ューゲート, Edowādo Nyūgēto)[1], më i njohur si "Mjekërrbardhi" (白ひげ Shirohige) është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece. Ai ishte kapiten i Piratëve të Mjekërrbardhit dhe ishte i njohur si "Njeriu më i Fortë në Botë" dhe "Njeriu më i Afërt i thesharit One Piece" pas vdekjes së Gol D. Roger. Para se të krijonte ekuipazhin e tij, ai ishte anëtar i Piratëve të Rocks dhe më vonë u bë një nga katër perandorët[2] që sundoi mbi Botën e Re deri në vdekjen e tij gjatë Betejës së Marinefordit.

Personaliteti

Redakto

Edward Newgate ishte një person i gëzuar dhe i lumtur gjatë viteve të tij të rinisë, para se të komandonte anijen e tij dhe u bë i njohur si Mjekërrbardhi. Për shkak të jetimit që u rrit në varfëri, Newgate ka një dëshirë të fortë për një familje. Në moshë madhore, ndryshe nga shokët e tij që donin thesarin dhe pasuritë, ai vetëm dëshironte një familje dhe e shihte këtë si thesarin më të madh.

Ai gjithashtu dukej të kënaqej duke folur për të kaluarën; gjërat e para që ai fliste për atë kur Shanks vizitoi ishin kujtime të vjetra nga njëzet e dy vjetët e fundit, dhe kur pa Buggy gjatë Betejës së Marinefordit, ai kujtoi disa kujtime nga e kaluara. Njerëzit që ishin fëmijë në atë kohë ishin ende fëmijë në sytë e tij, madje edhe burra aq të fuqishëm si Shanks dhe Admirali Aokiji.

Një mënyrë për të qetësuar atë përfshinte sjelljen dhe ndarjen me të një pije (mundësisht të kualitetit të lartë dhe shumë të shtrenjtë), ndërsa goditi një bisedë, siç shihet me takimet e tij me Shanks, Roger dhe Shiki; megjithatë, kjo nuk garantonte bashkëpunim të plotë prej tij, duke gjykuar nga natyra e këtyre bisedave.

Ashtu si Roger, Mjekërrbardhi besonte se një fëmijë nuk duhet të jetë përgjegjës për mëkatet e prindërve të tyre, dhe ai i tha Squard se Ace nuk duhet të jetë përgjegjës për Roger që vrau ekuipazhit të tij (e Squardos) origjinale.

Mjekërrbardhi ishte shumë i kujdesshëm në zgjedhjen e një personi që të përfshihet në ekuipazhin e tij, në varësi të personalitetit dhe natyrës së tyre. Kjo kujdes, kryesisht buronte nga koha e tij si anëtar i Piratëve të Rocks, pasi marrëdhënia e dhunshme dhe e dobët në atë ekuipazh linte një ndikim negativ në Mjekërrbardhin, kështu që ai u zotua të mos lejojë kurrë që marrëdhënie të tilla të ndodhin në ekuipazhin e tij.[3]

Kur Roger kërkoi të huazonte Oden vetëm për një vit, Mjekërrbardhi tregoi dashuri të jashtëzakonshme mbrojtëse për secilin anëtar të ekuipazhit të tij. Në fakt, ideja për tu ndarë nga vetëm njëri prej tyre dhe për një kohë të shkurtër e zemëroi. Përkundër kësaj, ai u pajtua edhe nëse me pak bezdi.[4]

Aftësitë

Redakto

Mjekërrbardhi ishte një nga piratët më të fuqishëm të brezit të tij dhe ishte një nga njerëzit e pakët në botë që mund të ndeshet Mbretin e Piratëve, Gol D. Roger, në një luftë (njeriu tjetër që u njoh se ishte i aftë për t'u ndeshur është zv.Admirali Monkey D. Garp). Para vdekjes së tij, Mjekërrbardhi kishte shpërblimin më të madh mesin e Yonko dhe i dyti (pas Roger) me mbi 5 miliardë.

Ai ishte një nga katër perandorët, katër nga piratët më të frikshëm që sundojnë gjysmën e dytë të Grand Line, së bashku me Shanksin, Kaidon dhe Charlotte Linlin. Ata konsiderohen kërcënimet më të mëdha ndaj Qeverisë Botërore. Reputacioni i Mjekërrbardhit vetëm e bëri deklaratën e tij të thjeshtë të Ishullit Fishman duke qenë territori i tij i mjaftueshëm për të mbajtur tregtarët dhe piratët e skllevërve që të sulmonin ishullin më tej, duke e bërë vetë Mjekërrbardhi shumë më efektiv se traktati i nënshkruar me Qeverinë Botërore 200 vjet para vdekjes së tij.

Mjekërrbardhi ishte kapiten i Piratëve të Mjekërrbardhit, duke kontrolluar drejtpërsëdrejti një flotë të madhe piratësh prej 1,600 piratësh të ndarë në 16 divizione, secila prej tyre duke u udhëhequr nga një komandant tepër i fuqishëm. Një testament për fuqinë e tij është fakti se Shichibukai dhe Qeveria Botërore përdorën pothuajse të gjithë fuqinë e tyre për t'u përgatitur për ta luftuar atë.

Fuqitë e Mjekërrbardhit ishin aq të mëdha sa pak do të guxonin ta sfidonin atë, duke e bërë Acen, Krokodilin, Aokijin, Kizarun, Akainun, Mjekërrziun, Kaidon dhe Luffy disa njerëz shumë të guximshëm dhe të fuqishëm. Në të kaluarën, Ace u përpoq për të vrarë Mjekërrbardhin mbi njëqind herë, me çdo përpjekje që rezulton në dështimin pasues dhe lëndimit; Kundërshtimi i Mjekërrbardhit ishte aq i lehtë saqë ai ishte në gjendje të kundërshtoje madje edhe gjatë gjumit. Një shembull i fuqisë së tij ishte kur përplasi shpatën e tij me shpatën e Shanks, qielli u nda në dysh.

Gjatë Luftës në Marineford, Mjekërrbardhi ishte i qëndrueshëm edhe pasi u plagos nga 267 plagë me shpatë, 152 plagë me armë zjarri dhe 46 plagë nga gjyle topi, duke rezultuar në 465 lëndime gjithsej. Përveç kësaj, ai mori një nga rrezet lazer të Kizarus dhe dy shpërthimet e magmës të Akainu. Mjekërrbardhi gjithashtu mori një sulm brutal nga Piratët e Mjekërrziut. Megjithatë, edhe pas marrjes së shumë dëmeve në gjendjen e tij tashmë të dobësuar, ai vdiq në këmbë, një sukses mbresëlënës në krahasim me personazhet e tjerë. Edhe Teach ishte i tronditur nga këmbëngulja e Mjekërrbardhit.[5]

Një shembull i fuqisë së tij është kur ai lëndoi rëndë admiralin Akainun edhe pse ishte afër vdekjes për shkak sëmundjes së tij. Një tjetër shembull është kur shpata e tij u ndesh me shpatën e Shanks, qielli u nda në dysh.

Mjekërrbardhi ishte strateg i afët dhe ishte në ndeshje të Sengokut. Kur ai ishte prag të vdekjes, Mjekërrbardhi shpejt mendoi për një kundërmasë kundër aftësive të frutit të detit së Teach duke përdorur Bisenton e tij për të prerë Teach, duke e mbajtur roje për të që të përdorte fuqitë e tij të tërmetit për ta plagosur atë.

Fruti i Detit

Redakto

Mjekërrbardhi ka ngrënë frutin e tërmetit, një lloj i Paramecisë dhe konsiderohet fruti më i fuqishëm i klasës Paramecia.[6] Sipas Sengokus, Mjekërrbardhi ka pasur fuqi të shkatërroj botën. Me këtë fuqi, Mjekërrbardhi krijonte tërmet duke goditur në ajër, qoftë me goditje normale ose duke krijuar fluska si xhama në grushtin ose armën e tij.

Pas vdekjes së tij, Teach disi në mënyrë misterioze i'a vodhi frutin.[7]

Mjekërrbardhi është disa nga personat që mund të përdorë tre llojet e Ambicies (Haki).

Haoshoku Haki

Redakto

Gjatë përballjes së tij me Oden, të dy krijuan një efekr ngjajshëm me vetëtimë dhe një shpërthim të madh.[8] Ambicia e tij e Pushtimit u shfaq në një masë shumë më të madhe kundër rivalit të tij, Gol D. Roger. Përplasja e tyre e bashkuar e Pushtimit goditi ajrin, duke krijuar një efekt të ngjashëm me rrufejen dhe duke gjeneruar një valë tronditëse më të madhe se ishulli; duke zmbrapsur pemët gjigande përreth tyre përkrah ekuipazheve të Piratëve Roger dhe Mjekërrbardhit dhe gati duke përmbytur Moby Dick.

Gjatë Luftës së Marinefordit, ai ishte gati për ta përdorur kundër ekzekutuesve, por nuk mundi për shkak sëmundjes që kishte.

Busoshoku Haki

Redakto

Mjekërrbardhi zotëronte një mjeshtëri të jashtëzakonshme të Ambicies së Armatimit, 30 vjet më parë, ai ngurtësoi Murakumogirin e tij me Armatim, e cila ishte mjaft e fuqishme për tu mbrojtur edhe kundër Enma dhe Ame no Habakiri, 21 O Wazamono Meitos, një tjetër mjeshtër i lartë Ambicies së Armatimit që i kishte ngurtësuar ata duke përdorur Haki. Ai përdor këtë lloj të Haki në nivel të avancuar, duke provuar zotërimin e tij duke forcuar Murakumogirin deri në pikën kur një aura me flakë të zezë aq e madhe sa vetë u formua rreth tehut të saj dhe lëshoi Haki nga një distancë të shkurtër, duke shkaktuar një valë gjigande shoku që u përhap në të gjithë ishullin pasi u përplas kundër Gol D. Roger përkundër armëve të tyre që nuk bashkoheshin.

Për shkak moshës dhe shëndetit të tij, Ambicia e tij e Armatimit nuk ishte aq e fortë krahasuar me 30 vite më parë, por prapë ishte i aftë të luftonte kundër përdoruesve të frutit Logia. Ai ishte i aftë të lëndonte Akainun, diçka që Marco dhe Vista nuk mundeshin.

Kenbunshoku Haki

Redakto

Mjekërrbardhi kishte mjeshtëri në përdorimin e Ambicies së Vëzhgimit, ai së bashku me ekuipazhin e tij ndjen diçka të pabesueshëm duke ardhur drejtë tyre. Me Ambicien e tij të Vëzhgimit, ai parashikoi të gjitha përpjekjet e Ace për ta vrarë atë, edhe gjatë gjumit. Kur Krokodili deshi ta vriste Mjekërrbardhin në Marineford, ky i fundit nuk lëvizi pasi parashikoi se Luffy do ta ndalonte. Por për shkak të sëmundjes, Mjekërrbardhi nuk mundi ta parashikoj përpjekjen e Squardos.

Dublimi

Redakto

Mjekërrbardhi u dublua nga Kinryū Arimoto në japonisht, ndërsa në anglisht ai u dublua nga R. Bruce Elliot.

Kuriozitete

Redakto
 • Studioja Universale të Japonisë ndërtuan një kopje të varreve të Ace dhe Mjekërrbardhit. Mbishkrimi nën varrin e Mjekërrbardhit thotë: "Edward Newgate, kapiten i Piratëve të Mjekërrbardhit, këtu qëndron një kapiten i madh dhe një baba, i çliruar nga roli rraskapitës dhe puna, i cili e udhëhoqi Moby Dick në epokën spektakolare të piratëve".
 • Ai është një nga tre personazhet emri i të cilit vjen nga jeta e vërtetë Edward Teach; të tjerët duke qenë Marshall D. Teach dhe Thatch.
 • Burgu Newgate ishte një burg famëkeq në Londër, aktiv gjatë Epokës së Artë të Piraterisë dhe ku shumë piratë famëkeq (dhe kriminelë të tjerë) u burgosën; përfshirë William Kidd dhe anëtarët e ekuipazhit të "Mbretit të Pirates", Henry Every.
 • Mjekërrbardhi ndan disa karakteristika me murgun legjendar luftarak, Musashibo Benkei. Një figurë e popullarizuar në folklorin japonez, Benkei thuhet se ka qenë pesë herë më i madh se një njeri normal, ka poseduar forcë çnjerëzore dhe ka përdorur një naginata si armë të tij e zgjedhur. Ai shkëlqyeshëm vdiq në një pozicion të qëndrueshëm, me trupin e tij të mbushur me shigjeta dhe shtiza.

Referime

Redakto
 1. ^ One Piece Kapitulli 234 dhe Epizodi 151
 2. ^ One Piece Kapitulli 432 dhe Epizodi 314, Garp zbulon se Mjekërrbadhi është një nga perandorët.
 3. ^ One Piece Kapitulli 964
 4. ^ One Piece Kapitulli 966
 5. ^ One Piece Kapitulli 576 dhe Epizodi 485, Mjekërrbardhi vdes.
 6. ^ "Is Whitebeard Logia or Paramecia?" (në anglisht).
 7. ^ One Piece Kapitulli 577 dhe Epizodi 486, Mjekërrziu shfaq fuqinë e tij të re.
 8. ^ One Piece Kapitulli 963, Mjekërrbardhi dhe Oden, ndeshen