Buggy Kllouni (道化のバギー Dōke no Bagī) është personazh fiktiv në anime dhe manga One Piece krijuar nga Eiichiro Oda. Ai është kapiten i Piratëve Buggy si dhe bashkë-udhëheqës i Aleancës Buggy dhe Alvida, dhe një ish-nxënës i Piratëve Roger. Menjëherë pas betejës së Marinefordit, ai u bë anëtar i Shichibukai dhe udhëheqësi i organizatës së shpërndarjes së piratëve "Shpërndarja e Buggy". Ai më vonë humbi titullin e tij kur sistemi i Shichibukai u shpërbë, por më pas u njoh si një nga Katër Perandorët pas rënies së Kaido dhe Big Mom.[1] Përkundër rivalitetit të tij me Luffy, ai u bë përkohësisht një nga aleatët e tij kryesorë gjatë Impel Down arc dhe Marineford arc.

Paraqitja

Redakto

Buggy është një njeri i hollë me flokë të kaltër me një pamje të ngjashme me atë të një kllouni, që të pasqyrojë epitetin e tij. Hunda e madhe, e kuqe në fytyrën e tij është, në fakt, hunda e vërtetë e tij.

Fytyra e Buggy-t gjithmonë mbulohet me grimë, ashtu si një klloun dhe dizajni i tij ndryshon herë pas here.

Personaliteti

Redakto

Buggy shpesh do të mashtrojë inteligjencën, vetëm për të zbuluar paaftësinë e tij të vërtetë. Edhe pse ai nuk është "budalla" në kuptimin tradicional, ai është i prirur për gabime të gabuara që i kushtojnë atij; zakonisht kjo është për shkak të mbingarkesës së tij.

Hunda e madhe e tij e kuqe është diçka që ai është shumë i prekshëm, duke shkuar aq larg sa të shkatërrojë një qytet të tërë kur disa fëmijë u befasuan me hundën e tij.[2] Herë pas here, ai do të mendojë se çfarë thonë të tjerët si një fyerje për atë apo hundën e tij, ndoshta për shkak të paranojës.

Ai ka një numër të skenave qesharake, duke përfshirë një reagim të vonuar ndaj gjërave, ai së pari do të veprojë rastësisht pastaj pasi e kupton situatën vepron të kundërtën (për shembull, kur Ace u shfaq në anijen e tij, Buggy së pari përshëndeti atë pastaj, kur e kupton se është në anijen e tij, ai nxjerr në pah "Kush dreqin je ti?"). Ndonjëherë, ai do të bëjë edhe të kundërtën e kësaj dhe mbizotëron pjesën pastaj të bëhet e qetë duke menduar situatën më thellë pas reagimit fillestar. Ai gjithashtu ka atë që disa mund të konsiderojnë "fat i pagabueshëm"; pa marrë parasysh se çfarë i ndodh atij, ai është me fat që të mbijetojë disi (duke përfshirë goditjen nga rrufeja në Loguetown, duke u ndjekur nga Smoker, duke u ngrirë i gjallë nga Admirali Aokiji, ose pa dashje ku u pre nga Dracule Mihawk që Luffy e përdori si mbrojtje).

Shumë keqkuptime shkaktuan një numër të madh të të burgorsurve të Impel Down për t'u bashkuar me ekuipazhin e tij (megjithëse Buggy nuk kishte ndërmend t'i bënte përshtypje gjatë xhelozisë së tij dhe vetëm duke vazhduar nga frika se të burgosurit, të cilët ishin shumë më të egër dhe më famëkeq se ai, mbi të nëse ai dukej i dobët) dhe Buggy që do të zgjidhej për t'u bërë një Shichibukai nga Qeveria Botërore vetëm për shkak se ai dukej me reputacion nga pikëpamja e tyre, edhe pse Galdino është shumë i vetëdijshëm për natyrën e vërtetë të Buggy-së për frikën dhe paaftësinë. Pas dy viteve, ai madje është shtangur duke u bërë më i madh dhe më frikësues si një Shichibukai duke ndarë trupin e tij nën një mantel dhe duke rritur flokët e tij.

Buggy është një nga pak armiqtë që do të reformohet pas përballjes me Luffy, edhe pse vetëm pak. Ai gjithashtu filloi të pranojë mirësinë e njerëzve, ndonëse ai ende mund të jetë mizor për këdo që nuk është anëtar i ekuipazhit të tij ose po e ndihmon atë në qëllimet e tij. Ai është gjithashtu i kënaqur dhe tregon dashuri të madhe për festat, duke admiruar ata që janë po aq të kënaqur (çuditërisht, ai e ndan këtë tipar me Shanks).

Ai gjithashtu ka një dashuri të fortë për thesarin. Për fat të keq për të, obsesioni i tij me thesarin çoi tek ai duke e lënë veten të hapur në takimin e tij të parë me Luffy për të sulmuar Namin (i cili po përpiqej të dilte me thesarin) dhe ishte vetëm dritarja e vogël që Luffy kishte nevojë për ta mposhtur.[3] Buggy nuk arrin të kuptojë se çdo gjë, përveç ari, argjendi apo bizhuteritë mund të konsiderohet "thesar"; një mendim i cili me sa duket nuk ka ndryshuar në më shumë se 22 vjet edhe pse deri më tani ka çuar në dështim të vazhdueshëm.

Qëllimi i tij kryesor është hakmarrja kundër Luffy, për mposhtjen e tij, dhe Shanks, për prishjen e ëndrrave të tij gjatë rinisë së tij. Ëndrra e tij është që të bëhet Mbreti i Piratëve dhe të ketë të gjitha thesaret në botë. Pas arratisjes nga Impel Down, me inkurajimin e pasuesve të tij, ai vendosi pamjet e tij në mposhtjen e Mjekërrbardhit dhe pushtimin e "lartë". Shumë prej atyre që ai i ka njohur më parë si Luffy dhe Mjekërrbardhi shohin atë si pak kërcënim.

Një tipar tjetër i çuditshëm i Buggy-it është mungesa e plotë e frikës ndaj shpatarëve, pavarësisht se sa të fuqishme mund të jenë, në kontrast me frikën e tij ndaj çdo populli tjetër më të fortë se ai. Kjo mund të shihet në raste të tilla si lufta e tij kundër Roronoa Zoro dhe Mihawk. Kjo ka shumë të ngjarë të jetë një tipar që ai zhvillohet vazhdimisht për shkak të imunitetit të tij bazuar në frutin e tij të detit për të prerë dhe shtypur sulme. Kjo është disi e justifikuar, pasi asnjë shpatar nuk ka rëndësi se sa i fortë mund ta vrasë ndonjëherë.

Aftësitë

Redakto

Ndërsa nuk është aq i fuqishëm sa piratët e tjerë të Roger, Buggy është një luftëtar mjaft i aftë që ishte mjaft i fortë për të mbijetuar të gjitha betejat me Piratët e Mjekërrbardhit dhe rreziqet ekstreme të Grand Line. Arroganca dhe lakmia e tij zakonisht marrin më të mirën e tij, duke e penguar atë që të luftojë plotësisht. Shkathtësia e tij e madhe e bën atë një kundërshtar të rrezikshëm pasi ai gjithmonë përdorë mashtrime në një luftë.

Ndoshta arma më e madhe e Buggy është dinakëria e tij kur është fjala për fjalime, aftësia për të gënjyer lehtë dhe për të bindur ata rreth tij që të ndjekin ofertën e tij, duke mbledhur kështu një ekuipazh me forcë të madhe.

Pavarësisht nga (ose ndoshta për shkak të) arritjeve të tij që vinin nga fat dhe paqartësi, ai u pranua të paktën nga Qeveria Botërore për të qenë mjaft e fortë, qoftë në forcë apo ndikim, për të qenë Shichibukai. Kur u zbulua e kaluara e Buggy, të burgosurit Impel Down ishin të gjithë të impresionuar me historinë e tij të kaluar në ekuipazhin e Roger, si dhe lidhjet e tij vëllazërore me Shanks. Për shkak të këtyre dy arsyeve, të gjithë të burgosurit që u arratisën me të u bashkuan me ekuipazhin e tij dhe të gjithë janë plotësisht besnikë ndaj tij, duke rritur forcën e tij disi kur krahasohet me Shichibukai të tjerë.

Përkundër sjelljes së tij zakonisht frikacake dhe të dobët, Buggy posedon një vullnet të fortë, duke mbetur i ndërgjegjshëm nga shpërthimi i Ambicies së Pushtimit të Luffy në Marineford, ndërsa Galdino i ra të fikët nga shpërthimi.

Sipas Shanks, Buggy ishte notar i mirë, por ai humbi këtë aftësi pas ngrënies së frutit të detit.

Fruti i Detit

Redakto

Buggy ka ngrënë frutin e ndarjes, një lloj i Paramecia, që e lejon atë ndaj çdo pjesë të trupit. Ky frut e bën Buggy imun ndaj sulmeve prerëse. Gjatë ndarjes, pjesët e trupit të Buggy (përveç këmbëve) qëndrojnë në ajër.

Një dobësi e frutit të tij është se në qoftë se një pjesë përbërëse është e përmbajtur, ai nuk mund të përdorë pjesën përbërëse, siç u tregua nga Nami kur ajo përmbajti një pjesë të trupit të tij në luftën e tyre të parë me të. Për shkak se ai është i paprekshëm për sulmet e prerjes, ai mund të konsiderohet armik natyror edhe për shpatat më të fuqishme, siç shihet kur ai mbijetoi lehtësisht nga aftësia jashtëzakonisht e fuqishme e dëmtimit të Mihawk.

Ky frut ka dy dobësi të mëdha. E para është se këmbët e tij veprojnë si një spirancë dhe duhet të mbeten në terren edhe kur pjesa tjetër e trupit të tij është në ajër. Së dyti, megjithë ndjenjën e tyre gjatë gjithë kohës, Buggy mund të humbasë copat e trupit të tij nëse ata largohen nga distanca e tij vizuale, edhe pse sapo mund t'i shohë përsëri, ai mund t'i udhëzojë me lehtësi.

Historia

Redakto

Buggy lindi në Grand Line.[4] Në rininë e tyre, të dy Shanks dhe Buggy ishin piratë në të njëjtën anije, Oro Jackson që i përkiste Gol D. Roger dhe ekuipazhi i tij. Kur ata nuk po luftonin, palët vazhdimisht argumentonin mbi gjithçka që mund të imagjinohet (siç shihet kur ata argumentojnë nëse Poli i Veriut apo Jugut është më e ftohtë). Përkundër dallimit në mes tyre, të dy piratët qëndruan së bashku për disa arsye të çuditshme derisa ishin në bordin e anijes. Kjo bëri që Mjekërrbardhi të vërejë dhe madje mos harroj të shohë një "hundë të madhe" me Shanks gjatë betejave të tyre me Gol D. Roger.

Gjatë një bastisjeje në një anije armike, Buggy gjeti një hartë të thesarit që shënonte vendndodhjen e një thesari të vlefshëm nën ujë; gjatë bastisjes së njëjtë, ekuipazhi tërhoqi një frut të detit: Bara Bara no Mi (fruti i ndarjes). Thënë për vlerën e frutave, Buggy ndërroi frutin e vërtetë me një të rrejshëm, dhe pastaj hëngri të rreme përpara ekuipazhit në mënyrë që ai të mund të shiste frutin, pasi ai ishte me vlerë një shumë të mirë parash.

Por, ndërsa privatisht i krekoset me hartë dhe me fruta në posedimin e tij dhe po përgatitet të hiqet (me humor, ai është anëtar i ekuipazhit të Mbretit të ardhsëm të Piratëve, mjaft pozitë fitimprurëse, por për ndonjë arsye ai dëshiron kërkojnë një aventurë të veçantë), Buggy u befasua nga Shanks; ai fshehu frutin në gojën e tij dhe para se ta hiqte atë, Shanks e befasoi përsëri dhe e gëlltiti atë përgjithmonë duke humbur aftësinë për të notuar, duke humbur kështu mundësinë për të marrë thesarin nënujor. Kjo çoi në një grindje të hidhur kundër Shanks.

Njëzet e gjashtë vjet më parë, Roger u gjet të ketë një sëmundje që ishte e pashërueshme. Për tre vitet e ardhshme, Roger udhëtoi në Grand Line. Para se Piratët e Roger hyri në luftë me Piratët e Shikit në Luftën Edd, Buggy ishte i vetmi në ekuipazh që sugjeroi dorëheqjen. Nuk dihet se çfarë bëri Buggy gjatë kësaj beteje, por Piratët e Roger triumfoi. Pas Roger u bë Mbret i Piratëve, ai në fund të fundit e shpërbeu ekuipazhin e tij në fshehtësi një vit para vdekjes së tij. Një për një ekuipazhi u zhduk.

Një vit më vonë, Buggy ndoqi ekzekutimin e Roger në Loguetown dhe qau me vdekjen e kapitenit të tij. Shanks, i cili ishte gjithashtu atje, më vonë ftoi Buggy për të ardhur së bashku me të, por Buggy refuzoi, dhe të dy shkuan rrugët e tyre të veçanta, për të mos kaluar rrugët përsëri për njëzet e dy vjet.

Dublimi

Redakto

Në japonisht, Buggy dublohet nga Shigeru Chiba. Në anglisht ai dublohet nga Brian Zimmerman në Odex, David Wills4Kids Entertainment dhe nga Mike McFarlandFunianimation.

Kuriozitete

Redakto
  • Fillimisht autori i mangës, Oda planifikoi ta emëroi Buggy si “Boogie”, por ai shpejt e ndryshoi këtë.
    • "Boogie" u tërhoq në një stil më të vështirë, më realist, duke e bërë atë të duket më shumë si një "klloun e frikshëm horror" tradicional, jo shumë të ndryshëm nga kriminelët e tjerë të kllounit fiktiv, si Joker nga Batman. Ky është një kontrast me fytyrën më të rrumbullakët dhe me karikatura të Buggy në versionin përfundimtar. Hunda e kuqe e Buggy u bë gjithashtu e madhe dhe më shumë një tipar i rëndësishëm në fytyrën e tij në krahasim me Boogie, i cili kishte një hundë normale.
  • Buggy u shfaq në Cross Epoch së bashku me Kapelat e Kashtes, duke u bërë në të njëtin skuadër me Pilaf nga Dragon Ball. Rastësisht, ata të dy kanë të njëjtin dubluesë.
  • Në një intervistë për Shonen Jump, Oda ka thënë se Buggy është antagonisti i tij i preferuar; sidoqoftë me kalimin e kohës, Oda ka rradhitur personazhe tjerë si antagonistë të tij të preferuar.
  • Kur Buggy shkëput kokën dhe lundron rreth tij, ai i ngjan një Nukekubi - një përbindësh humanoid në mitologjinë japoneze që thuhet se shkëputë kokën gjatë natës për të lundruar përreth dhe për të kërkuar për vdekje të viktimizuar.

Referimet

Redakto
  1. ^ One Piece Kapitulli 1053
  2. ^ One Piece Kapitulli 9, disa fëmijë përqeshin hundën e Buggy.
  3. ^ One Piece Kapitulli 20 dhe Epizodi 8
  4. ^ Vivre Card - One Piece Visual Dictionary