Një mantra (Sanskrit: मन्त्र, romanizuar: mantra) është një shqiptim i shenjtë, një tingull numinoz, një rrokje, fjalë ose fonema, ose një grup fjalësh në sanskrist, i besuar nga praktikuesit të ketë fuqi psikologjike dhe / ose shpirtërore.[1][2] Disa mantra kanë një strukturë sintaksore dhe kuptim të mirëfilltë, ndërsa të tjerët jo.[1][3]

Rrokja Om konsiderohet një mantra në të drejtën e saj në shkollën Vedanta të Hinduizmit.

Mantrat më të hershme ishin të përbëra në sanskritishten vedike në Indi, dhe janë të paktën 3000 vjet të vjetër.[4] Mantra ekziston tani në shkolla të ndryshme të hinduizmit, budizmit, xhainizmit dhe sikizmit.[2][5] Në traditën japoneze Shingon, fjala Shingon do të thotë mantra.[6] Himne, antifona, thirrje, kompozime dhe koncepte të ngjashme gjenden në zoroastrianism,[7] taoism, krishterizëm, and gjetkë.[1]

Mantras shërbejnë një rol qendror në tantra.[4][8] Në këtë shkollë, mantras konsiderohen si një formulë e shenjtë dhe një ritual thellësisht personal, efektiv vetëm pas fillimit. Në shkollat e tjera të hinduizmit, budizmit, xhainizm apo sikizm, inicimi nuk është e nevojshme.[7][9]

Referime Redakto

  1. ^ a b c Jan Gonda (1963), The Indian Mantra, Oriens, Vol. 16, pages 244–297
  2. ^ a b Feuerstein, G. (2003), The Deeper Dimension of Yoga. Shambala Publications, Boston, MA
  3. ^ James Lochtefeld, The Illustrated Encyclopedia of Hinduism, Volume 2, ISBN 0-8239-2287-1, pages 422–423
  4. ^ a b Frits Staal (1996), Rituals and Mantras, Rules without meaning, ISBN 978-8120814127, Motilal Banarsidass
  5. ^ Nesbitt, Eleanor M. (2005), Sikhism: a very short introduction, Oxford University Press, ISBN 978-0-19-280601-7
  6. ^ Jane Marie Law (1995). Religious Reflections on the Human Body. Indiana University Press. fq. 173–174. ISBN 0-253-11544-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  7. ^ a b Boyce, M. (2001), Zoroastrians: their religious beliefs and practices, Psychology Press
  8. ^ Teun Goudriaan (1981), Hindu Tantric and Śākta Literature, in A History of Indian Literature, Vol. 2, ISBN 978-3447020916, Chapter VIII
  9. ^ Harvey Alper (1989), Understanding Mantras, ISBN 81-208-0746-4, State University of New York