Shehylislami (Persisht: شیخ‌ الاسلام‎ Shejh ul-Islam) u përdor në epokën klasike si një titull nderimi për dijetarë të shquar të shkencave islame.

Shehylislami
Mehmet Xhemaledin Efendiu - Shehylislami i Abdyl Hamitit

Së pari doli në Horasan drejt fundit të shekullit të katërt islam. Në vendet qendrore dhe perëndimore të Islamit, ishte një titull dhënë juristëve, fetvat e të cilëve ishin veçanërisht me ndikim. Në lindje ajo u bë për t'u dhënë nga sundimtarët në Ylema të cilët luajtën role të ndryshme zyrtare, por nuk ishin përgjithësisht myfti. Në rastin e Ibën Tejmijes, përdorimi i titullit ishte subjekt i polemikave. Më vonë ajo u bë një pozitë prestigjioze në Perandorinë Osmane nga e cila do të qeveriste çështjet fetare të myslimanëve.

Shih edhe

Redakto