Shestani është trevë, dikur fshat, që i takon Krajës, në Komunën e Tivarit, Mali i Zi.

Vendndodhja e Shestanit në Krajë në Komunën e Tivarit
             Komuna e Tivarit
             Kraja
     Shestani

Gjeografia

Redakto

Shestani nga ana verilindore kufizohet me Liqenin e Shkodrës, në lindje kufizohet me pjesën e poshtme të Krajës, në jug kufizohet me trevën e Mërkotit, në jugperëndim me rrethinën e Tivarit, dhe në veri kufizohet me trevën e Cërrnicës.[1] Së bashku me disa fshatra tjerë të Krajës, fshatrat e Shestanit janë pjesë e Bashkësia Lokale Shestan.

Shestani përbëhet nga këto fshatra:

Demografia

Redakto

Sipas regjistrimit të fundit të popullsisë në vitin 2011, treva e Shestanit ka gjithsej 15 banorë në tre fshatra: Draçevicë, Gjuraçi dhe Nënmal. Sot, shumë banorët nga treva e Shestanit janë zhvendosur në fshatrat përreth Ulqinit dhe të Tivarit.[2]

Popullsia e fshatrave të Shestanit sipas censuseve[3]
Fshati 1948 1953 1961 1971 1981 1991 2003 2011
Lukaj 89 76 70 54 25 12 - -
Gurrëz 74 87 47 39 26 15 - -
Dedaj 110 114 118 51 22 12 3 -
Nënmal 99 104 98 57 30 20 5 6
Bujgër 70 65 68 47 25 16 - -
Gjuraç 86 81 74 64 36 36 11 4
Draçevica 118 117 105 72 37 9 8 5
Gjithsej 646 644 580 384 201 120 27 15

Referime

Redakto
  1. ^ Dabaj, Gjokë (2004). Shestani (Studim filologjik gjithëpërfshirës) vëllimi I. Ulqin – Tiranë – Prishtinë. fq. 49–50.{{cite book}}: Mirëmbajtja CS1: Mungon shtëpia botuese te vendodhja (lidhja)
  2. ^ Çoçaj, Nexhat (dhjetor 2020). "Kur dhe pse ndodhi shpërngulja e Shestanit në fshatrat përmbi Ulqin?". researchgate.net. Marrë më 3 qershor 2022.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)
  3. ^ "All places: 1948, 1953, 1961, 1971, 1981, 1991, 2003, 2011 censuses". pop-stat.mashke.org (në anglisht). 2022-05-20. Marrë më 2022-05-20.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Gjendja e adresës (lidhja)

Shiko dhe

Redakto