Sheuqet Muka (Shkodër, 13 shtator 1887 - 28 janar 1967) ka qenë ulema dhe arsimtar shqiptar, i vlerësuar me nderimin "Mësues i Popullit" për kontributin e tij.

BiografiaRedakto

U lind në lagjen e Parrucës të qyteit të Shkodrës, në gjirin e një familjeje qytetare, i biri i Ahmetit dhe Fatimes.[1] Mësimet e para i mori te mejtepi i Molla Medos me mësues Hafiz Musanë,[2] më tej tek myderrizët Haxhi Ibrahim Kaduku, Haxhi Hafiz Sali Myftia, H. Muhamed Bekteshi, etj.[3] Studimet e mesme i ndjeku dhe kreu në gjimnazin ushtarak qytetas (Mekteb-i Ruzhdie-i asqerie).

ReferimeRedakto

  1. ^ Muka, Adnan (2019). Sheuqet Muka "Shkodrani". Shkodër: Rozafat. f. 119. ISBN 9789928270122.
  2. ^ Hoti, Vehbi (2019). "Sheuqet Muka, jeta dhe veprimtaria atdhetare e nacionaliste". Sheuqet Muka "Shkodrani". Shkodër: Rozafat. f. 28.
  3. ^ Luli, Faik (2019). "Sheuqet Muka, intelektual i shquar islam". Sheuqet Muka "Shkodrani". Shkodër: Rozafat. f. 78.