Sirimavo Bandaranaike (17 prill 1916 - 10 tetor 2000) - politikane nga Shiri Lanka dhe njëherit kryeministra e parë e një shteti dhe në moshën 84 vjeqare kryeministrja më e vjetër në botë.

Sirimavo Bandaranaike

Në të vërtet ajo nuk merrej me politik por ishte gruaja e politikanit ë Shiri Lank. Burri i saj Solomon Bandaranaike ishte kryeministër kur ra viktim e një atentati të kryer nga një murg Budist në vitin 1959. Partisë Partia për Lirin e Shiri Lankës, që udhëhiqej nga burri i saj, pas vdekjes së kryetarit i duhej që në zgjedhje urgjente ashtu që të emëronte kryeministrin e Shiri Lankës. Për këtë qëllim dikush nga kjo parti ja arriti që të bind amvisen, nënë të tre fëmijve që të kandidoet për kryetare të partisë. Këto zgjedhje (1960-1965) ajo i fitoi edhe pa përvoj politike, por ajo ja ariti që të fitojë edhe zgjedhjet e viteve 1970-1977 dhe 1994-2000 mirpo fati e dashti që para se të përfundojë mandatin ajo në moshën 84 vjeqare si kryeministraja më e vjetër në botë.

Sirimavo Bandaranaike kontributin e saj në jetën politike të Shiri Lankës e dha në tri drejtime si grua e politikanit, kryeministr dhe si nënë. Si ënë ajo i dhuroi Shiri Lankës kryeministren e tretë Chandrika Kumaratunga dhe ministrin e turizmit të Shiri Lankës Anura Bandaranaike

Burim i të dhënave

Redakto