Sorra
Corvus corone Rabenkrähe 1.jpg
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Filumi:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
C. corone
Emri binomial
Corvus corone
Linnaeus, 1758
Corvus corone map.jpg
Carrion Crow range


GjatësiaRedakto

45-46 cm, krahët e hapur: 93-104 cm.

PërshkrimiRedakto

Në rajon gjenden vetëm nën-speciet e racës C. Corone cornix me trupin e hirtë dhe kokën e zezë. Specia Corvus monedula duket e ngjashme me sorrën, por ndryshon nga ngjyra gri, trupi më i vogël dhe bishti më i shkurtër. Forma e trupit të sorrës është e ngjashme me specien e korbit sqepbardhë (Corvus frugilegus), por dallon nga puplat dyngjyrëshe.

Përhapja dhe habitatiRedakto

Sorrat gjenden në habitate të shumëllojshme duke filluar nga peizazhet e hapura si fushat, ultësirat, e deri tek pyjet në mal e në fushë, qendrat e banuara dhe qytetet, etj. Sorrat kërkojnë ushqim dhe ciftëzohen në zonat e banuara.

RiprodhimiRedakto

Foletë i ndërtojnë në zona të izoluara në pemë apo shkurreta. Femra bën 4-5 vezë në fillim të prillit. Ngrohja zgjat 18-21 ditë. Të vegjlit janë të aftë të fluturojnë pas 4-5 javësh.

UshqimiRedakto

Ushqehen me shpend dhe gjitarë të vegjël, të gjallë, apo të ngordhur, vezë, fara dhe krimba. Nganjëherë ushqehen edhe me mbetjet urbane ndaj dhe gjenden pranë vendeve të grumbullimit të plehrave.

ZëriRedakto

I ngjan një çjerrjeje të thellë “krraa” që shpesh përsëritet 3-4 herë në formën “krraakrraa- krraa”.