Dallime mes rishikimeve të "Përceptimi"

1.050 bytes added ,  9 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
(Faqe e re: Përceptimi është aftë si bio-fizike. Karakterizohet nga fenomenet fiziko-psikologjike si dhe kulturore të cilët ndëlidhin veprimet e qënieve njerëzore me mjedisin rrethues n...)
 
v
 
Përceptimi është aftë siaftësi bio-fizike. Karakterizohet nga fenomenet fiziko-psikologjike si dhe kulturore të cilët ndëlidhin veprimet e qënieve njerëzore me mjedisin rrethues nëpërmjet proçeseve ndjesore. Është një proçes aktiv në të cilin [[Ndijimi|informacioni ndijues]] përcillet përmes [[Sistemi Nervor|sistemit nervor]] në [[Truri|tru]] ku organizohet dhe interpretohet ([[Matlin]], [[1988]]).
 
Përceptimi përfshin proçese të tjera kognitive, si [[Kujtesa|kujtesa]], [[Të Menduarit|të menduarit]] dhe një aftësi për të formuar kuptime përmes [[Proçeset Ndijore|proçeseve ndijore]].
 
Ndër faktorët përbërës të përceptimit është '''proçesi i [[Vëmendja|vëmendjes seleksionuese]]'''. Ky proçes është jashtëzakonisht i rëndësishëm për mbijetesën tonë pasi na lejon t'i kushtojmë [[Vëmendje|vëmendje]] vetëm një sërë ngacmimesh ndijueseduke lënë mënjanë të tjerët. Vëmëndja seleksionuese përcaktohet kryesisht nga [[Motivacioni|motivacioni]].
 
Faktor tjetër i rëndësishëm në proçesin e përceptimit është '''[[pritshmëria]].
 
 
Studimi i përceptimit e vë theksin në atë që përjetojmë realisht duke qënë [[Vetëdija|të vetëdijshëm]].
 
 
 
 
 
[[Kategoria:Psikologji]]
[[Kategoria:Proçeset Përceptive]]