Ndryshimi mes inspektimeve të "Romët"

674 bytes added ,  9 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
 
==Etimologjia==
Në gjuhë romane, fjala ''rom'' do të thotë burrë, njeri, ndërsa shumësi është ''roma''.
==Historia==
[[File:Movimiento gitano.jpg|thumb|300px|Emigrimi i romëve në mesjetë në Afrikën e veriut dhe Evropë.]]
Romët kanë emigruar nga nënkontinenti indian rreth shekullit të 11. Gjenetika dhe gjuhësia tregojnë se romët kanë një prejardhje nga popuj që sot janë në zonën mes Indisë dhe Pakistanit. Burimet historike tregojnë se romët mbërritën në [[Ballkan]] dhe Evropën Qendrore rreth shekujve 13-14. Ardhja e romëve në Evropë nuk u prit mirë, dhe vendasit krijuan ndjenja urrejtje dhe intolerance ndaj kësaj popullsie nomade. Në Rumani, rumunët ndërmorën herë pas here fushata dëbimi dhe vrasjesh të romëve. Urrejtja ndaj romëve të ardhur në Evropë arriti kulmin gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur me qindra mijëra romë u vranë nga nazistët dhe ustashat.
 
==Popullata dhe grupet==
Romët janë të shpërndarë në pothuajse të gjitha vendet evropiane. Vende me popullsi më të mëdha rome në Evropë janë [[Rumania]] me rreth 2 milionë romë, dhe [[Hungaria]] me rreth 800 000 romë. [[Spanja]], [[Franca]], dhe [[Bullgaria]] gjithashtu kanë me qindra mijëra romë.
==Traditat dhe kultura==
==Gjuha==