Ndryshimi mes inspektimeve të "Spiunazhi"

18 bytes added ,  8 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
'''Spiunazhi''' është ndoshta profesioni i dyte me i vjetër ne bote. Qysh nga kohet e lashta, deri ne ditët e sotme, shoqëria, shtete, ndërmarrje private, individë etj kane përdorur spiunazhin si mjet për te manipuluar, vjedhur, sabotuar informacione dhe interesa. Spiunet janë ndofta njerëzit me te çuditshëm ne bote. Pa ta nuk bëjmë dot, por te gjithë i urrejnë. Ne saje te spiunazhit dhe spiuneve janë fituar luftëra, perandori te mëdha janë gjunjëzuar, janë shkatërruar jete njerëzish, por dhe janë shpëtuar ne te njëjtën kohe. Si duket është ne natyrën njerëzore, e fshehur brenda ne shpirtin tone te dimë diçka që te tjerët duan ta kenë sekret.
 
Historia e shkruar e spiunazhit, te paktën ajo që njihet ka filluar qysh ne GreqineGreqinë e lashte kur Istieu i Militit spiunonte perset që donin te pushtonin GreqineGreqinë për llogari te qytetit te AziseAzisë se VogelVogël te Militit. I maskuar nen petkun e "tradhetarittradhtarit", Istieu, fitoi besimin e komandanteve ushtarake perse, madje te vete Darit te Madh, mesoimësoi planet e tyre për sulm ndaj GreqiseGreqisë. Paisi mesoimësoi atë që donte i rroi kokenkokën dhe duke e bere tatuazh informateninformatën ne kokenkokën e skllavit te vet, e dergoidërgoi atë pasi iu rriten floketflokët ne Milito, që ketakëta te fundit te pergatisninpërgatisnin mbrojtjen e qytetit. Ne epokat e mevonshemmëvonshëm spiunazhi u përdor nga te gjithë njerëzit që kerkoninkërkonin pushtet ose dhe nga ata që donin ta ruanin ateatë.
 
Gjate luftes për pavaresi te kolonive britanike ne Amerike, spiunazhi u përdor nga te dy palet për te mbledhur informacione kryesisht te karakterit politiko-ushtarak. Ne revolucionin francez ruajalistet pergjonin kundershtaret dhe ketakëta te fundit kishin njerëzit e tyre ne kampin e kundershtarit.
 
Lufta e Pare Boterore beri te njohur spiunen me te famshme femer, me fundin e saj tragjik, Mata Harin. Revolucioni bolshevik i Tetorit 1917 që solli ne fuqi komunistet me Leninin ne krye, solli dhe krijimin e CHEKA-s, sigurimin e pare sekret sovjetik si vazhdimtare e Okhranas, shërbimit sekret carist. Pasi nderroi disa emra nga CHEKA ne GRU, OGPU, NKVD etj, ne vitet '1950 ne kulmin e Luftes se Ftohte u riemertuan ne KGB e tmerrshme për tu kthyer mbas renies se komunizmit ne SVR.