Ndryshimi mes inspektimeve të "Shiu acidik"

No change in size ,  4 vjet më parë
(Refuzoi 10 ndryshimet e fundit të tekstit dhe riktheu rishikimin 1390510 nga Aeternus)
== Dëmet që shkaton shiu acid ==
[[Skeda:Waldschaeden Erzgebirge 3.jpg|parapamje|Pemë të thara nga shiu acid]]
Për shkak të lirimit të gazrave acidike në atmosferë dhe tretjes së tyre në pikat e shiut, ai pastaj bie në tokë i tillë, me përbërje acidike. Ky shi është mjaft i dëmshëm për bimët, objektet tjera dhe për shëndetin e njeriut. Në gjendej normale shiu ka sasi të vogël të aciditetit. Kjo shkallë varet nga sasia e CO2 të tretur në të, si edhe sasi të vogla të klorit. Sipas standardeve aciditeti duhet të jetë pH = 5.0. Para revolucionit industrial ka qenë 5-6, kurse tashtani është rritur. Shiu acidik dëmton edhe ujin duke i shkaktuar vdekje peshqve dhe gjallesave tjera. Pasojë e formimit të shirave acidik janë okidet e azotit dhe oksidet e sulfurit. Këto okside dëmtojnë organet e frymëmarrjes. Gjatë reshjeve atmosferike oksidet e sulfurit reagojnë me ujin duke formuar acide përkatëse, si acidin sulfurik dhe acidin sulfuror. Këto reshje quhen të reshura acidike, të cilat janë shkatërrueset më të mëdha të fasadave të ndërtesave, shtatoreve, por në veçanti të botës bimore.
 
:{{Chemical formula|H|2|O}} (l) + {{Chemical formula|C||O|2}} (g) → {{Chemical formula|H|2|C||O|3}} (aq)
Anonymous user