Ndryshimi mes inspektimeve të "Ideologjia"

50 bytes removed ,  4 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
Nocioni '''ideologji''' për herë të parë është përforuru në veprat e filozofëve - enciklopedist francez. Nocioni "ideolog" është zbuluar dhe për herë të parë është përdorur nga ana e filozofit francez, Desti de Trasi<ref>Andrew Hezwood, Politika," Dukagjini 2008ISBN 978-9951-424-16-5 faqe40</ref> .
Fjala '''ideologji''' rrjedh nga gjuha frënge: idéologie, nga dy koncepte nga gjuha greke, ideja dhe logos) paraqitet në [[Franca|Francë]] në shek [[XVIII]]. ([[1796]].) si shkencë mbi idetë.
Autori i kësaj shprehje është [[Antoine Destutt de Tracy]], i cili deshi që ideologjinë të vendos ne shkallën e mbishkencës, e cila merret me analizë të ideve njerëzore dhe ka epërsi mbi shkenca tjera .
 
Sociologët funkcionalist e përcaktojnë si sistem të ideve dhe besimeve të cilat ofrojnë orientimin për të kuptuar realitetin dhe veprimtarinë shoqërore. Marksisitet e kuptojnë si vetëdije të shtrembëruar dhe të rrejshme e cila shërben për fshehjen e dominimit klasorë të borgjezisë. Mëndimtarët konservatorë e paraqesin atë si sistem të mbyllur dhe represiv të menduarit. Koncepti i ideologjisë në vetën e vet përfshinë së pari vlerat e jetës së përbashkët, vlerësim të qenieve politike dhe veprime ndaj bindjeve apo botëkuptimeve dhe anatemizim të tjerëve. Përfshinë shprehjen e interesave të grupeve dhe akteve social të caktuar (klasët, lëvizjet, kombet)si dhe insistimin që në ato interesa të sigurohet mbisundimi në sistemin politik.Ideologjia është “mësim mbi ide” .
(b)Modelojne te ardhmen e deshiruar,
(c)Tregojne si mund dhe si duhet te behen ndryshimi politik.
==Burimet e të dhanunave==
 
<references />
{{cung}}