Ndryshimi mes inspektimeve të "Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë"

gjuha [[Gjuha Shqipe|Shqipe]]{{gjeo-cung}}{{Ujsrykyip;iflmjfd,snufnm,|hfmh s xnnidsbs sy ems jhud=}}
[[Skeda:Flag of SFR Yugoslavia.svg|300px|right|thumb|Flamuri i Jugosllavisë]]
'''Republka Socialiste Federative e Jugosllavisë''', ''(shkurt: Jugosllavia)'', si shtet federal u formua më [[29 nëntor]] të vitit [[1943]] dhe përfundimisht u shkatërrua më [[8 qershor]] të vitit [[2006]] me ndarjen e [[Mali i Zi|Malit të Zi]] nga [[Serbia]] si përbërës të fundit të federatës. Shkatërrimi i tërësisë federale jugosllave filloi më [[25 qershor]] të vitit [[1991]]. Shteti federativ jugosllav përbëhej nga gjashtë republika dhe dy krahina me kryeqytet [[Beogradi]]n.
 
== Historia ==
Ne daten 1 dhjetor 1918, Aleksander Karagjeorgjevic shpalli mbreterine Serbo-Kroato-Sllovene. Ne vitin 1921 u shpall kushtetuta. Institucionet fetare kryesore ishin: kisha katolike,ortodokse, xhamia myslimane. Ne vitin 1924 Aleksandri I. e ndau mbreterine ne 9 njesi administrative dhe ajo u quajt Jugosllavi. U zhvilluan reforma asimiluese ndaj shqiptareve dhe ne vitin 1924 u vendos diktatura mbreterore.
 
== Gjeografia ==
 
== Ekonomia ==
 
== Politika ==
 
=== Njësitë federative ===
Ish Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë përbëhej nga 6 republika dhe 2 krahina:
;Republikat:
# [[Republika Socialiste e Serbisë]] - ''tani:[[Serbia]] , shtet i pavarur
# [[Republika Socialiste e Kroacisë]] - ''tani:[[Kroacia]] , shtet i pavarur
# [[Republika Socialiste e Sllovenisë]] - ''tani:[[Sllovenia]] , shtet i pavarur
# [[Republika Socialiste e Bosnjës dhe Hercegovinës]] - ''tani:[[Bosnja dhe Hercegovina]] , shtet i pavarur
# [[Republika Socialiste e Maqedonisë]] - ''tani:[[Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë]], shtet i pavarur
# [[Republika Socialiste e Malit të Zi]] - ''tani:[[Mali i Zi]] , shtet i pavarur
 
;Krahinat
# [[Krahina Socialiste Autonome e Kosovës]] - ''tani: [[Kosova]], shtet i pavarur
# [[Krahina Socialiste Autonome e Vojvodinës]]
 
=== Kufijtë ===
Ajo u kufizohej me
1:Shqiperin
2:Greqin
3:Bullgarin
4:Rumunin
5:Hungarin
6:Austrin
7:Italin
 
== Kultura ==
 
=== Gjuha ===
Në RSFJ gjuhë kryesore ka qenë Serbokroatishtja, ndërsa gjuhë të tjera të cilat janë folur janë: në territorin e Sllovenisë është folur gjuha [[Sllovene]], në [[Kroaci]] gjuha [[Kroate]], në [[Bosnje dhe Hercegovinë]] gjuhët [[Boshnjake]], [[Serbe]], [[Kroate]] dhe ngapak [[Sllovene]], në [[Serbi]] gjuha [[Serbe]], në [[Maqedoni]] gjuha [[Maqedone]], dhe në [[Kosovë]] gjuha [[Gjuha Shqipe|Shqipe]].
 
=== ===
{{Republika Socialiste Federative e Jugosllavisë}}
{{gjeo-cung}}
 
[[Kategoria:Jugosllavi]]
Anonymous user