Ndryshimi mes inspektimeve të "Jonila Godole"

207 bytes added ,  3 vjet më parë
v
Entered various existing references from the web. Added Godole's election as vice-chairwoman to ISKPK board.
v (U kthyen ndryshimet e 109.69.4.171 (diskutimet) në versionin e fundit nga IDMC.)
Etiketat: Undo Rollback
v (Entered various existing references from the web. Added Godole's election as vice-chairwoman to ISKPK board.)
Jonila Godole ka studiuar për gjuhë dhe letërsi pranë Fakultetit të Historisë dhe Filologjisë në Tiranë (1993‒1997) dhe më pas për shkenca politike, sociologji dhe pedagogji në Universitetin "Johann Wolfgang Goethe" në Frankfurt am Main, Gjermani (1999‒2005).
 
Fushat e saj të hulumtimit shkencor përfshijnë komunikimin politik, sistemet mediatike dhe rolin e mediasmedies në kujtesën kolektive. Është doktore e shkencave që prej vitit 2013, me një punim mbi gazetarinë shqiptare në tranzicion dhe problematikat e saj, botuar më 2014 (Papirus). Dr. Godole është autore e dhjetëra artikujve shkencorë të botuar brenda dhe jashtë vendit kushtuar zhvillimit të medieve dhe gazetarisë në vendet postkomuniste.
 
==Aktiviteti profesional==
 
Prej vitit 2014, Godole është themeluese dhe drejtore ekzekutive e IDMC<ref name=":0" />, një institucion partner i Fondacionit Konrad-Adenauer në Tiranë. Ky institut ka në fokus të punës së tij angazhimin e të rinjve në politikat publike dhe nxitjen e reflektimit të tyre përmes aktiviteteve ndërgjegjësuese mbi regjimin komunist dhe pasojat e tij deri më sot. Përmes angazhimit të saj personal dhe profesional, komenteve në shtyp dhe televizion në lidhje me këtë temë, Godole ia ka dalë ta bëjë institutin që drejton, IDMC, një organizëm thelbësor në çështjet e ballafaqimit me të shkuarën në Shqipëri dhe të motivojë mësuesit e historisë dhe të rinjtë të interesohen për dëshmitarët okularë të kohës, vendet e kujtesës dhe temat e lëna në harresë.
 
Prej marsit 2018<ref>[https://www.parlament.al/wp-content/uploads/2018/02/totalii-vendimet-1.pdf] Vendim Nr. 24/2018: Për zgjedhjen e një anëtari të Bordit të Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit në Shqipëri</ref>, Godole është zgjedhur nënkryetare e Bordit të Institutit të Studimeve për Krimet dhe Pasojat e Komunizmit (ISKPK).
 
==Aktiviteti letrar dhe artistik==
Jonila Godole njihet gjithashtu si shkrimtare, përkthyese dhe aktiviste kulturore. Ka botuar romanin "Puthja e Udhëheqësit" (Aleph: 2002), dhjetëra tregime në antologji dhe revista letrare, si edhe dramën "Njeriu i rërës"<ref>[http://fluturime.blogspot.al/2010/03/jonila-godole-drama-ne-shqiperi-nje.html] Jonila Godole: Drama në Shqipëri, një zanat burrëror</ref>, fituese e konkursit të dramës organizuar nga Ministria e Jashtme Austriake (2010). Drama ka pasur lexime skenike në Burgtheater Vjenë<ref>[http://www.arkivalajmeve.com/Drama-e-Jonila-Godoles-ngjitet-ne-Burgtheater.1046878819/] Drama e Jonila Godoles ngjitet në Burgtheater</ref><ref>[https://derstandard.at/1281829379905/Jonila-Godole-Ich-habe-ganz-skandaloese-Sachen-geschrieben] "Ich habe ganz skandalöse Sachen geschrieben"</ref> (28.5.2010), Volkstheater Vjenë<ref>[https://www.wienerzeitung.at/nachrichten/kultur/buehne/612187_Die-Besten-aus-dem-Osten-Albanien.html] "Die Besten aus dem Osten": Albanien</ref> (1.3.2014) dhe Nürnberg<ref>[https://www.staatstheater-nuernberg.de/index.php?page=schauspiel,veranstaltung,der_sandmann,103852] Der Sandmann</ref> (28.6.2015).
 
Godole është përkthyese e letërsisë gjermane, ku mund të veçohen autorët: Rainer M. Rilke (Duineser Elegien), Adelbert von Chamisso (Schlemihls wundersame Geschichte), Heinrich von Kleist (Die Marquise von O...), Robert Musil (Törleß), Thomas Bernhard (Die Macht der Gewohnheit; Der Italiener), Friedrich Dürrenmatt (Der Prozess um Esels Schatten), Julia Franck (Die Mittagsfrau), Arthur Schnitzler (Reigen), Werner Schwab (Die Präsidentinnen), Franz Lehar (Die lustige Witwe), si dhe tregime nga W. Köppen, M. Haushofer, apo poezi të autoreve bashkëkohore Daniela Danz dhe Andrea Grill.
 
Godole punon prej vitesh në përkthimin e veprës monumentale të autorit austriak Robert Musil, "Der Mann ohne Eigenschaften"<ref>[http://www.stefan-zweig-centre-salzburg.at/pdf/zweigheft/zweigheft_10.pdf] Jonila Godole – Stefan-Zweig-Stipendium 2014, Zweigheft 10</ref> ("''Burri pa cilësi''"). Për punën e saj si përkthyese ajo është vlerësuar me dy çmime të rëndësishme: ''Çmimin Kult 2011''<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=Is_8s7pqDf0] Çmimi Kult 2011</ref> për "Elegjitë Duine" nga R. M. Rilke dhe Çmimin e Përkthimit të Ministrisë së Arsimit, Artit dhe Kulturës në Austri (2013) për "Djaloshi Tërles" nga Robert Musil.
 
Prej vitit 2013, Jonila Godole është drejtore e Festivalit Ndërkombëtar të Letërsisë<ref>[http://www.literaturefest.com/] Festivali Ndërkombëtar i Letërsisë, TILF</ref> (TILF), që zhvillohet në Tiranë çdo dy vjet me shkrimtarë vendas dhe të huaj, me mbështetjen e Fondacionit Gjerman Allianzkulturstiftung dhe të Ministrisë së Kulturës. Pjesë e këtij projekti letrar është edhe aktiviteti i përvitshëm ndërgjegjësues ''#TiranaLexon''.
==Referencat==
{{Reflist}}
* <nowiki>http://derstandard.at/1281829379905/Jonila-Godole-Ich-habe-ganz-skandaloese-Sachen-geschrieben</nowiki>
* <nowiki>https://www.mqw.at/blog/die-richtigen-autoren-sind-sich-zu-fein-fuer-einen-krimi/</nowiki>
* <nowiki>http://www.wienerzeitung.at/nachrichten/kultur/buehne/612187_Die-Besten-aus-dem-Osten-Albanien.html</nowiki>
* <nowiki>http://www.stefan-zweig-centre-salzburg.at/pdf/zweigheft/zweigheft_10.pdf</nowiki>
* <nowiki>http://fluturime.blogspot.al/2010/03/jonila-godole-drama-ne-shqiperi-nje.html</nowiki>
* <nowiki>http://www.deutschlandfunk.de/aufarbeitung-der-hoxha-diktatur-der-lange-schatten-des.1773.de.html?dram:article_id=393751</nowiki>
* <nowiki>http://www.deutschlandfunk.de/umstrittene-erinnerungskultur-erste-museen-zur-hoxha.691.de.html?dram:article_id=393639</nowiki>
* <nowiki>http://www.arkivalajmeve.com/Drama-e-Jonila-Godoles-ngjitet-ne-Burgtheater.1046878819/</nowiki>
[[Kategoria:Gazetarë shqiptarë]]
40

edits