Ndryshimi mes inspektimeve të "Dhimitër Mborja-Bratko"

ska përmbledhje të redaktimeve
Gjatë viteve 1945-1956 Borja punon ne Japoni, ku martohet edhe me një japoneze, por, ajo nuk i vjen në Amerikë. Ai, udhëton në shumë shtete, prej të cilave pos fotografive të rëndësishme që i fikson në celuloidin e kameras së tij, ai merr me vete edhe shumë gjëra të rëndësishme. Gjatë kësaj kohe, ai vizitoj Korenë, Birmaninë, Kinën, Indonezinë, Iranin, Rusinë, Nepalin e vende të tjera. Fotografoi edhe shumë president amerikan si Trumanin, Ajzenhauerin e Kenedin.
 
Vdiq në vitin 1990 në banesën e tij në Bethesda të shtetit Meriland të SHBA-ve. Atdheu e vet e deshti, andaj në testament shkroi: “ Më çoni hirin e trupit në Korcë, dhe hapni një muze me koleksionin tim”. Te dy këto anamanete iu plotësuan. Hiri i tij u varros afër nënës së tij në varrezat e Korçës, ndërsa po në Korçë u ngrit “Muzeu“[[Muzeu Oriental “Bratko”|Muzeu i Artit Aziatik-Bratko”]] Opusi krijues i Mborjës ruhet në qendrën muzeale “Douglas MacArthur” në Norfolk, ku janë grumbulluar rreth 45 mijë foto e diapozitiva të punuaraa nga ai.
Opusi krijues i Mborjës ruhet në qendrën muzeale “Douglas MacArthur” në Norfolk, ku janë grumbulluar rreth 45 mijë foto e diapozitiva të punuaraa nga ai.