Ndryshimi mes inspektimeve të "Dhimitër Reres"

641 bytes removed ,  2 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
(do ta vendos me vone referencen Pipa apo Thallozcy nese i gjej)
v
'''Demetrio Reres''' ose '''Demetrius Reres'''<ref name="Elsie2010">{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=6inIiCF_930C&pg=PA17|title=Historical Dictionary of Albania|last=Robert Elsie|publisher=Rowman & Littlefield|accessdate=12 June 2013|year=2010|isbn=978-0-8108-6188-6|page=17|quote=Demetrius Reres}}</ref> ({{lang-sq|Dhimitër Reres}} ka qenë një fisnik kalabro-arbëresh i shekullit të 15-të.<ref name="Nasse1964">{{Cite book|url=https://books.google.com/books?id=VjArAAAAYAAJ&pg=PA24|title=The Italo-Albanian Villages of Southern Italy|last=Nasse|first=George Nicholas|publisher=National Academies|accessdate=10 June 2013|year=1964|page=245}}</ref>
== Origjina ==
Reres është hulumtuar pak nga historianët. Në një dokument të 1448 dokument Reres (Renes ose Renessi në dokumentet venedikase) është përmendur si i lidhur "me të shquarit [[Kastriotët|Kastriotë]]", ndërkohë që asnjë dokument i periudhës në fjalë nuk e mbështet këtë pohim. Në disa dokumente të mëhershme Reres përmendet si ''Demetrius Reres Castriota'' dhe identifikohet gabimisht si i ati i Skënderbeut.<ref name="Britain).1891">{{cite book|url=https://books.google.com/books?id=dLwYAAAAIAAJ|title=Transactions of the Philological Society|author=Philological Society (Great Britain).|publisher=Society|year=1891|page=363|quote=...by Demetrius Reres Castriota ; by his son, the celebrated Albanian Captain Scanderbeg ; and by their followers}}</ref><ref /> Ludwig Thallóczy shtron një hipotezë se ai ishte në të vërtetë Demetrius Paleologus, një vëlla i Perandorit Bizantin.{{cn}}
 
== Ushtaraku ==
Në 1448 trupa nën komandën e Demetrio Reres dhe dy bijve të tij George dhe Vasili u larguan nga Shqipëria për në zonat rurale të [//en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Naples Mbretërisë së Napolit] për të mposhtur një kryengritje kundër [//en.wikipedia.org/wiki/Alfonso_V_of_Aragon Alfonso V].<ref /> Shumë nga ushtarët patën kërkuar që të lejohen të vendosen në zonë për të shmangur luftën kundër Otomanëve në Shqipëri. Alfonso V u tregua i gatshëm dhe dha miratimin e tij për besniket mbrojtës të tij në kete mënyrë që ata formuan [//en.wikipedia.org/wiki/Arberesh Arbëreshe] vendbanimete para në këtë zonë.<ref /><ref /> BAshke me vëllanë e tij dhe dy bijtë si edhe disa shqiptarë themeluan vendbanimet arbereshe në Sicili.<ref /><ref /> Pas fushatës Reres u dha nga Alfonso me pozicioni i administratorit [//en.wikipedia.org/wiki/Reggio_Calabria Reggio krahinë] [//en.wikipedia.org/wiki/Calabria Calabria].<ref /> Në disa histori behet fjale per ngulime te populluar me me shqiptarë, rajone që qeverisen nga Reres dhe dy bijtë e tij janë të referuara si koloni ushtarake.<ref />
 
== Si pasojë ==
Ai la pas Joan dhe Vasil Reres.<ref /> Andrea Reres, një pasardhës i Demetrio, themeloi Basilian Monstery në [//en.wikipedia.org/wiki/Mezzojuso Mezzojuso] me dispozitë që greke rit do të përdoren.<ref /> mbiemri Reres në ditët e sotme është e zakonshme në mesin e [//en.wikipedia.org/wiki/Arb%C3%ABresh%C3%AB_people Arbëreshë] të komunitetit.<ref />
 
== Referencat ==
584

edits