Ndryshimi mes inspektimeve të "Sanxhaku i Pazarit të Ri"

ska përmbledhje të redaktimeve
v
===Gjatë Perandorisë Osmane===
Sipas shënimeve të viteve 1905-1906 në këtë sanxhak jetonin 37,775 banorë. Shënimet japin të dhëna për përkatësin fetare të 27,980 banorëve mysliman (shqiptar) dhe të 19,795 krishterë (ortodoks të racës/kombësisë shqiptare dhe serbe)<ref>[http://www.illyrians.org/serbprojects.html illyrians.org]</ref> Deri në 1912 përbëhej nga [[Kaza|kazatë]] e mëposhtme:<ref name="Pollo1983">{{cite book|author=Stefanaq Pollo|title=Historia e Shqipërisë: Vitet 30 të shek. XIX-1912|volume=II|url=https://books.google.com/books?id=f4i4AAAAIAAJ|year=1983|publisher=Akademia e Shkencave e RPS të Shqipërisë, Instituti i Historisë|page=49}}</ref>
 
== Në mes Dy Luftërave Botërore==
===Arsimi në mes të dy Luftërave Botërore===
Në tërë Sanxhakun në vitin 1931 kanë ekzistuar vetëm 127 shkolla fillore katër-klasëshe. Shkollat kryesisht ishin në vendbanime të mëdha, ndërsa fshatrat malore, sidomos ato të Peshterit, ishin pothuajse pa asnjë shkollë, prandaj popullata kishte mbetur e paarsimuar. Në tërë Sanxhakun ekzistonin katër gjimnaze katërvjeçare (gjimnazi i ulët), të cilat herë punonin e herë ishin të mbyllur. Novi Pazari kishte vetëm një gjimnaz të ulët tetëvjeçar që zbret në katërvjeçar, kështu që vetëm Plevle kishte një gjimnaz tetëvjeçar në tërë Sanxhakun.<ref>[https://telegrafi.com/qendresa-ndaj-terrorit-shteteror-serb-ne-kosove-e-sanxhak-mes-dy-lufterave-boterore/ I. Azizi, Qëndresa ndaj terrorit shtetëror serb në Kosovë e Sanxhak mes dy luftërave botërore]</ref>
 
 
*[[Kazaja e Novipazarit]]
*[[Kazaja e Senicës]]
== Burim i të dhënave ==
*[http://www.youtube.com/watch?v=sW2iBuMuYIA/ Tribina për gjenocidin në Sanxhak në Luftën e Dytë Botërore. boshnjakisht]
 
<references />
{{biografi-cung}}
 
*[https://archive.org/stream/oarnautima00bogogoog#page/n3/mode/2up/ O Arnautima]
 
 
<references />