Dallime mes rishikimeve të "Feja"

44 bytes added ,  3 vjet më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
[Redaktim i kontrolluar][redaktim i pashqyrtuar]
vNo edit summary
vNo edit summary
:*
[[Skeda:Religious symbols.png|thumb|right|250px|Shenjat dalluese të disa prej feve më të mëdha botërore.]]
'''Feja''' është marrëdhënia që vendoset mes një personi dhe një apo më shumë [[Hyjnia|hyjnish]] ose fuqish mbinatyrore, pa pasur nevojë te vertetohetvërtetohet logjikisht nëse ketokëto te fundit ekzistojneekzistojnë, dhe mes njerëzve që ushtrojnë të njëjtin [[Kulti|kult]]; me fjalë të tjera mund të përcaktohet si një përçim tejnatyror ([[Metafizika|metafizik]]) i ndare endarë, i koduar dhe i trashëguar në brendësinë e një bashkësie shoqërore. Nevoja fetare është e pranishme në çdo kulturekulturë në trajta të dukshme nga rite që kanë një vlerë shoqërore e munden pak a shumë të kenë një përmbajtje [[Etika|etike]] (udhëheqja e sjelljes së brendshme) dhe [[Filozofia|filozofike]] (dhënie përgjigjesh pyetjeve gjithësinore).
 
== Përkufizime të tjera mbi fenë ==
Shkak, parim, ndihmendihmë ose sistem besimesh të mbajtura me bindje ose ndjenjë të fortë, si dhe adhurimi i Perëndisë ose mbinatyrores.
 
Një besim i fuqishëm në një fuqi ose disa fuqi te mbinatyrshme që mbikëqyrin [[fati]]n njerëzor; institucion i të shprehurit të besimit në një fuqi [[Hyji|hyjnore]].
 
Besimi dhe nderimi ne fuqira ose njenjë fuqi te mbinatyrshme te menduar si krijues dhe mbarvajtës i gjithesisegjithësisë.Një sistem vetjak instituticionalizuar në një besim dhe adhurim të tillë. Jeta ose kushtëzimi i një personi në një urdhër fetar. Një terezi besimesh, vlerash, dhe praktikash të bazuara në mësimet e një udhëheqësi shpirtëror.
Nje sistem vetjak instituticionalizuar ne nje besim dhe adhurim te tille. Jeta ose kushtezimi i nje personi ne nje urdher fetar. Nje teresi besimesh, vlerash, dhe praktikash te bazuara ne mesimet e nje udheheqesi shpirteror.
 
MarrëdhenieMarrëdhënie e qenieve njerzorenjerëzore me njenjë PerendiPerëndi ose perenditeperenditë ose me gjithckagjithçka qe ata e mendojnemendojnë te shenjteshenjtë ose, ne disa raste, thjesht te mbinatyrshme. Rreth 35% e popullesisepopullsisë ne bote janebotë tejanë krishteretë krishter e cila eshte feja me e perhapur ne bote
 
Feja është nje sistem mendimi, ndjenje, dhe veprimi qe ushtrohet nga nje grup dhe qe u jep anetareve nje synim perkushtimi; nje norme e sjelljes nga e cila individet mund te gjykojne pasojat vetjake dhe shoqerore te veprimeve te tyre; dhe nje model drejtues me te cilin individet mund te lidhen me grupin e tyre dhe gjithesine e tyre.