Ndryshimi mes inspektimeve të "I ftohti i zakonshëm"

2.336 bytes added ,  4 muaj më parë
v
ska përmbledhje të redaktimeve
v
Ndikimi ekonomik i ftohjes së zakonshme nuk është kuptuar mirë në pjesën më të madhe të botës. <ref name="EcclesPg_a" /> Në Shtetet e Bashkuara, ftohja e zakonshme çon në 75-100 milion vizita mjekësh në vit me një vlerësim konservativ të kostos prej 7.7 miliardë dollarë në vit. Amerikanët shpenzojnë 2.9 miliardë dollarë për ilaçe pa recetë dhe 400 milion dollarë të tjerë për ilaçe pa recetë për lehtësimin e simptomave. <ref name="Frend03">{{cite journal|last=|first=|vauthors=Fendrick AM, Monto AS, Nightengale B, Sarnes M|date=|year=2003|title=The economic burden of non-influenza-related viral respiratory tract infection in the United States|url=|journal=Arch. Intern. Med.|language=en|volume=163|issue=4|pages=487–94|doi=10.1001/archinte.163.4.487|pmid=12588210|via=|doi-access=free}}</ref> Më shumë se një e treta e njerëzve që panë një mjek morën një recetë antibiotiku, i cili ka implikime në [[ Rezistenca antibiotike|rezistencën e antibiotikëve]].<ref name=Frend03/> Rreth 22-189 milion ditë shkollore mungojnë çdo vit për shkak të një ftohjeje. Si rezultat, prindërit humbën 126 milion ditë pune për të qëndruar në shtëpi për t'u kujdesur për fëmijët e tyre. Kur i shtohen 150 milion ditëve të punës të humbura nga punonjësit që vuajnë nga një ftohje, ndikimi i përgjithshëm ekonomik i humbjes së punës të lidhura me të ftohtët tejkalon 20 miliardë dollarë në vit. <ref name="NIAID2006"/><ref name=Frend03/> Kjo përbën 40% të kohës së humbur nga puna në Shtetet e Bashkuara. <ref>{{cite journal|author=Kirkpatrick GL|first=|date=December 1996|title=The common cold|url=|journal=Prim. Care|language=en|volume=23|issue=4|pages=657–75|doi=10.1016/S0095-4543(05)70355-9|pmc=7125839|pmid=8890137|via=}}</ref>
 
== Drejtimet e kërkimit ==
[[ Ilaç antiviral|Antiviralët]] janë testuar për efektivitetin në ftohjen e zakonshme; Që nga viti 2009, asnjëra nuk ishte gjetur e efektshme dhe e licencuar për përdorim. <ref name="EcclesPg_b" /> Ka prova të vazhdueshme të ilaçit [[ Pleconaril|pleconaril]] anti-viral i cili tregon premtime kundër [[ pikornavirusi|picornaviruses]] si dhe gjykime të BTA-798. <ref name=E226>Eccles p. 226</ref> Forma orale e plekonarilit kishte çështje të sigurisë dhe një studim i një aerosoli. <ref name=E226/> [[ DRACO (antiviral)|Oligomerizuesi i kazapës së aktivizuar me dy nivele]] (DRACO), një terapi antivirale me spektër të gjerë, ka treguar efektivitetin paraprak në trajtimin e rinovirusit, si dhe viruseve të tjerë infektivë. <ref name="pmid21818340">{{cite journal|last=|first=|vauthors=Rider TH, Zook CE, Boettcher TL, Wick ST, Pancoast JS, Zusman BD|date=|year=2011|editor1-last=Sambhara|editor1-first=Suryaprakash|title=Broad-spectrum antiviral therapeutics|url=|journal=[[PLoS ONE]]|language=en|volume=6|issue=7|page=e22572|pages=|bibcode=2011PLoSO...622572R|doi=10.1371/journal.pone.0022572|pmc=3144912|pmid=21818340|via=}} </ref>
 
[[Gjenomi|Gjenomet]] e të gjitha llojeve të njohura të rhinovirusit njerëzor janë sekuencuar. <ref name="CTgov">{{cite news|url=http://www.cnn.com/2009/HEALTH/02/12/cold.genome/|title=Genetic map of cold virus a step toward cure, scientists say|author=Val Willingham|first=|date=12 February 2009|work=|accessdate=28 April 2009|archiveurl=https://web.archive.org/web/20090426044933/http://www.cnn.com/2009/HEALTH/02/12/cold.genome/|archivedate=26 April 2009|publisher=CNN|language=en|url-status=live|df=dmy-all}}</ref>
{{clear}}
 
==Referimet==
{{Reflist|2}}
 
== Literatura ==
{{refbegin|2}}
* {{Cite book| ref=harv|editor1-last=Eccles|editor1-first=Ronald|editor2-first=Olaf|editor2-last=Weber| title = Common cold|year=2009| publisher = Birkhäuser| location = Basel|isbn=9783764398941| url = http://books.google.ca/books?id=rRIdiGE42IEC&pg=PA197| edition = Online-Ausg.}}
* {{Cite book| ref=harv|editor-last=Zuckerman|editor-first=Arie J.| title = Principles and practice of clinical virology|year=2007| publisher = Wiley| location = Hoboken, N.J.|isbn=9780470517994| url = http://books.google.ca/books?id=OgbcUWpUCXsC&pg=PA496| edition = 6.|pages=496}}
 
{{refend}}
 
[[Kategoria:I ftohti i zakonshëm]]