Dallime mes rishikimeve të "Frekuenca këndore"

v
Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2)
[Redaktim i kontrolluar][Redaktim i kontrolluar]
v (wikidata interwiki)
v (Smallem: Përmirësime teknike dhe rregullime të gabimeve me referimet: (-(\{\{\s*cit[aeio][^\}]*)\|[^=]+=\s*([\|\}]) +\1\2))
[[Spejtesia lineare|Ky]] koncept duhet dalluar nga [[Shpejtësia këndore]]
 
[[Skeda:Angularvelocity.svg|thumb|294px|Frekuenca këndore tregon se sa shpejt një objekt rrotullohet]] Në [[Fizika|fizikë]], '''frekuenca këndore''' ω (e referuar gjithashtu edhe si '''shpejtësia skalare këndore''', '''frekuanca radiale''', '''frekuenca rrezore''', '''frekuenca orbitale''') është një matje skalare e normës së rrotullimit. Frekuenca kendore është madhësia e sasisë vektoriale e njohur si ''[[shpejtësia këndore]]''. Termi '''frekuenca këndore vektoriale ''' <math>\vec{\omega}</math> përdoret ndonjëherë si një sinonim për madhësine e vektorit të [[Shpejtësia këndore|shpejtësisë këndore]].<ref name=UP1>{{cite book|author1=Karen Cummings|authorlink=|author2=David Halliday|title=Understanding physics|publisher=John Wiley & Sons Inc., authorized reprint to Wiley - India|date=|location=New Delhi|pages=449, 484, 485, 487|url=http://books.google.com/books?id=rAfF_X9cE0EC&printsec=copyright&rview=1&source=gbs_pub_info_s&cad=2|doi=|id=|isbn=}}(UP1)</ref>
 
Në sistemin e njësive[[SI]] , frekuenca këndore matet në [[radian]] për [[sekondë]], me dimensione s<sup>&minus;1</sup> meqënëse radiani është pa përmasa.
| url = http://books.google.com/books?id=FrRNO6t51DMC&pg=PA200&dq=angular+frequency&as_brr=3&rview=1
| doi =
| id =
| isbn =978-0-7645-5433-9 }}</ref>
 
| url = http://books.google.com/books?id=1DZz341Pp50C&pg=PA376&dq=angular+frequency&rview=1
| doi =
| id =
| isbn =9780534464790 }}</ref>
 
| url = http://books.google.com/books?id=nrxT9Qjguk8C&pg=PA103&dq=angular+frequency&lr=&rview=1
| doi =
| id =
| isbn = 0071393072}}(LC1)</ref>
:<math>\omega = \sqrt{1 \over LC}</math>
| url = http://books.google.com/books?id=xMWwTpn53KsC&pg=RA1-PA383&dq=angular+frequency&as_brr=3&rview=1
| doi =
| id =
| isbn = 9780521175928}}