Shkurtimi: WP:BOT
Politika e Robotëve · Kërkesë për miratim (Bot requests) · Grupi i miratimit i Robotëve (GIMR)
Crystal Clear action run.png
Kuvendi operatorëve së botëve · Gjëndja dhe lista e Robotëve · Vegla GIMR për Admin
Administrata

Robotat ose më shkurt bot, janë proçese automatike që bashkveprojnë me Wikipedinë si të ishin redaktues njerëzor. Jeni të lutur të lexoni udhëzimet përpara se të projektoni dhe implementoni, të nisni, një rrobotë në Wikipedia.

PolitikaRedakto

Më para së të përdoren, botët, duhen aprovuar në Wikipedia:Botët/Kërkesë për miratim. Shprehëni çfarë saktësisht boti do të bëjë, shikoni e merrni pjesë në diskutimet, dhe prisni autorizimin e ndonjërit në grupin e miratimeve. Miratimet marrin maksimum e një jave. Pas një aprovimi ju mund të nisni robotin për një periudhë të shkurtër, kështu që mund të monitorohet. Pas periudhës së provës roboti do të vlerësohet nga dikush në grupin e aprovimit/miratimit dhe më mbas mund të markohet si një robot nga një burokrat.

Jeni të lutur që mos të nisni robotin tuaj pa:

 1. Krijuar një faqe diskutimi për robotin
 2. Vënë në list në Kërkesat për miratim
 3. Një paradhënie për nisje nga ndonjë në grupin e aprovimit

Kur kërkon aprovimin në Kërkesë për miratim, nënshkroni këto:

 1. Në qoftë se bot është i asistuar manualisht (nga një njeri) apo është programuar për tu nisur automatikisht
 2. Periudhën, në qoftë se, ne duhet të presim që të jetë gati
 3. Çfarë gjuhe ose programi është nisur
 4. Sysimin e tij

Krijoni një faqe përdoruesi për robotin tuaj para se të bëhet kërkesa re BKPM:

 1. Përshkruani sysimin e bot-it, gjuhën që përdor, çfarë programi përdor (pywikipedia framework, etj)
 2. Përshkruani nëse është i asistuar apo niset automatikisht
 3. Koha, në qoftë se, duhemi të presim që të jetë gati për tu nisur
 4. Përshkruani kush është mirëmbajtësi/operatori
 5. Shtoni në faqen e robotit (faqja user) {{Bot|Username i operatorit}} në krye të faqes

Username-i për robotin këshillohet të përmbajë fjalën "bot", kështu që redaktuesit ta kuptojnë që është një i tillë. Rakomandohet që roboti të përmbajë edhe username-in e operatorit, ose pjesë të tijë, për të kuptuar më thjeshtë kujt i përket.

 1. Administratorët do të bllokojnë robotët, pa hezitim, në qoftë se nuk janë të aprovuar, bëjnë diçka që operatori nuk e pret, ngatërrojnë artikujt, modifikojnë shumë shpejt, ose nisen në anonimitet. Një operator bot-i është i inkorajuar, por jo e domosdohme, që të postojë adresën e tyre në faqen e tij, që të kuptohet kush është i zoti i një roboti i nisur në anonim.
 2. Robotët e rinj, duhet të nisen pa bot flag kështu që njerëzit mund të kontrollojnë çfarë po bën.
 3. Bot-ët pa flamur (flag), përfshirë ata në periudhën e provës, duhen të limitojnë modifikimet deri në 2 për minutë. Pas aprovimit dhe duke marë flamurë mund të rritet numri i modififikimeve per minutë. Robotët që merren me gjëra jo urgjente mund të redaktojnë njëherë në dhjetë sekonda. Kjo për të lejuar redaktuesit njerëzor që të rishikojnë redaktimet.
 4. Operatori duhet të ketë hyrë (logged in).
 5. Robotët që shkarkojnë pjesë thelbësore të database-it së një faqe janë të ndaluar. Në vënd të saj, shkarkoni database-t e braktisur (database dumps).
 6. Mos hyni në llogari si bot-i juaj kur i përgjigjeni pyetjeve. Pyetjet ose komentet mund të kthehen te faqja e diskutimit të robotit ose të operuesit, por meqënëse robotët nuk mund të përgjigjen, i vetmi përgjegjës për përgjigjet është operatori.

I zoti i robotit ka per detyrë të provojë se bot-i:

 1. është i padëmshëm
 2. është i dobishëm
 3. nuk ngarkon serverin
 4. ka konsensin e duhur të komunitetit për çdo detyrë
 5. toleron të gjitha udhëzimet, politikat dhe praticitetet e përbashkëta

Shënoni që akordimi te kategorizimi i njërzeve, disa tipe kategorish nuk duhet të mbushen/zbrazen nga një rrobotë. Si edhe disa faqe, artikuj, etj, duhen kontrolluar dhe rregulluar manualisht.

Në qoftë se planifikoni ti bëni modifikime botit, duke i zgjeruar funksionet dhe synimet nga origjinali, duhet të lini të paktën një shënim në fletën e diskutimit duke shpjeguar dryshimet që asnjëri të mos ketë probleme ose difekte me bot-in; dhe që edhe pas ndryshimeve do të jetë i padëmshëm, i dobishëm, dhe jo një ngarkesë e lartë për serverin.

Shiko edheRedakto

Lidhje të jashtmeRedakto