Wikipedia:Robotët/Kërkesë për miratim/OlsiBot

detyratkontributetnr. redakt.logszhvendosjeblloko përdoruesinblloko logflag logflag bot


Operator: Olsi

Automatik apo i shoqëruar: i shoqëruar

Gjuhë programimi: pywikipedia

Përmbledhja e përdorimit mireseardhja e perdoruesve të rinj dhe ndryshime kozmetike

Periudha e redaktimit (p.sh.. gjithnë, përditë, njëherë,...): përditë

Ritmi i redaktimeve: varet nga nr i perdoruesve te rinj

Ka titullin? (Po/Jo): Jo

Hollësitë e përdorimit: Shton stampen {{Tung}} ne faqen e diskutimit te perdorueve te rinj dhe ben ndryshime kozmetike

DiskutimiRedakto

 • Please make about 30 edits so we can see how the bot runs. Thanks.   eagleal 
  • Besoj se roboti duhet zhbllokuar për të parë si punon, në faqen Wikipedia:Botët shkruan:
"I zoti i robotit ka per detyrë të provojë se bot-i:
është i padëmshëm
është i dobishëm
nuk ngarkon serverin
ka konsensin e duhur të komunitetit për çdo detyrë
toleron të gjitha udhëzimet, politikat dhe praticitetet e përbashkëta"
  • Gjë që mund të bëhet vetëm kur roboti gjendet i pa bllokuar. Shpresoj të kuptohemi.--AMMARTIVARI DISKUTO 17 gusht 2015 17:22 (CEST)

Gjithashtu:

Robotët e rinj, duhet të nisen pa bot flag kështu që njerëzit mund të kontrollojnë çfarë po bën.
Bot-ët pa flamur (flag), përfshirë ata në periudhën e provës, duhen të limitojnë modifikimet deri në 2 për minutë. Pas aprovimit dhe duke marë flamurë mund të rritet numri i modififikimeve per minutë. Robotët që merren me gjëra jo urgjente mund të redaktojnë njëherë në dhjetë sekonda. Kjo për të lejuar redaktuesit njerëzor që të rishikojnë redaktimet.

--Olsi (diskutimet) 17 gusht 2015 17:30 (CEST)

 • Roboti i ka bërë mbi 30 redaktimet e nevojshme për të gjykuar mbi punën e tij. Tani nevojitet një burokrat që ta gjykojë atë punë. -- Mr.Pseudo 17 gusht 2015 18:23 (CEST)
Nuk e kuptoj voten tende kunder. Votimi nuk eshte nese do te zhbllokohet roboti apo jo, eshte nese duhet te miratohet apo jo. Me thuaj cfare redaktimi ka bere keq roboti qe ke votuar kunder? --Olsi (diskutimet) 17 gusht 2015 18:30 (CEST)
Ato redaktime nuk me kane mjaftuar dhe dua te provoj dhe disa gjera te tjera. --Olsi (diskutimet) 17 gusht 2015 18:32 (CEST)
Miratimin nuk e bëjmë dot ne, Olsi. Por vetëm një burokrat si Eagleal, që ka eksperiencë. Nëse do miratimin je i lirë të shkosh tek meta.wikimedia (nuk do kesh "pengesa" nga unë) Plus, cfarë ëeksperience kanë Planeti dhe Ammartivari nga robotët, që ta dhanë votën pro? Asnjë. Ja Ammartivari vetë e deklaroi se nuk ka eksperiencë: këtu . -- Mr.Pseudo 17 gusht 2015 18:35 (CEST)
E di qe nuk e beni ju por ju votoni dhe vota juaj merret parasysh. Nese komuniteti voton kunder, atehere roboti nuk miratohet. Prandaj eshte vota e komunitetit, per te gjykuar sjelljen e robotit. Nje steward nuk mund ta gjykoje si duhet sjelljen e robotit ne Wikipedian shqiptare. Ta zeme se roboti zevendeson fjalen Shqiperia me Shqipria. Do ta vinte re stewardi nga meta kete gje? Jo! Ndersa komuniteti po! --Olsi (diskutimet) 17 gusht 2015 18:40 (CEST)
Nëse nuk ka burokrat apo përdorues me eksperiencë tek komuniteti lokal atëherë duhet të shkosh tek meta.wikimedia. Eksperienca e përdoruesit ka të bëjë dhe si pasojë meqë sq.wiki nuk ka të tillë aktualisht shqyrtimin dhe aprovimin kam frikë se duhet ta marrësh tek meta.wikimedia... Të sugjeroj të lexosh edhe një herë rregullat dhe normat që kanë të bëjnë me robotët se po ia fut kot. Ja çfarë thotë en.wiki mbi ata që merren me shqyrtimin dhe aprovimin e robotëve: Members of the group are experienced in writing and running bots, have programming experience, understand the role of the BAG in the BRFA process, and understand Wikipedia's bot policy. Those interested in joining the group should make a post to the talk page explaining why they would be a good member of the team and outlining past experience, and then should make posts to WP:AN, WP:VPM, WT:BOT, and WP:BON. After seven days, an uninvolved bureaucrat will close the discussion. en:/Wikipedia:Bot_policy#Bot_Approvals_Group- Mr.Pseudo 25 gusht 2015 16:13 (CEST)

Nga meta:Steward requests/Bot status: "If there is a bureaucrat on the local wiki, please ask them to fulfill your request using Special:UserRights on the relevant wiki.". Gjithashtu lexo meta:Bot policy. --Olsi (diskutimet) 25 gusht 2015 16:23 (CEST) Mua s'me intereson aspak enwiki, se ketu jemi ne sqwiki. Atje eshte nje komunitet shume i madh dhe robotet qe krijohen atje jane shume te nderlikuar dhe prandaj duhet edhe ai grupi i miratimit. --Olsi (diskutimet) 25 gusht 2015 16:25 (CEST)

I lexova. dha ja çfarë thotë: [...]Otherwise if there is a local community interested in processing bot applications, bots must obtain community approval on the most relevant local discussion page before editing without a bot flag at high speeds or without human supervision. Once there is consensus, a local bureaucrat will add the flag, or a steward may be requested to do so. Sipas kësaj norme ti, në momentin që ke futut robotin tënd në punë pa marrë apo lajmëruar komunitetin, ke shkelur një normë të rëndësishme.
Më tej, ajo që më intereson mua tani, është që këtu të vijë një përdorues/burokrat që merr vesh nga robotët dhe të shqyrtojë këtë rast - sepse eksperienca ka të bëjë: bie llafi, nuk mund t'i kërkosh një geologu të të shpjegojë se si funksionon inteligjenca artificiale (sa për ilustrim). Wiki anglisht na intereson shumë, sepse ata kanë më shumë eksperiencë se ne. (Tek e fundit, jam i sigurt se, ti, robotin, jo vetëm si koncept, por edhe si praktikë e ke mësuar nga en.wiki...)
Thënë këtë, vura re se sot i kishe kërkuar sërisht admin Ammartivarit që të të shbllokonte robotin (link). Roboti duhet të marri miratim të ri për këtë funksion të ri që t'i do të bësh... Apo ti mendon se duke marrë një miratim ke leje që të bësh çdo lloj redaktimi me robotin?
Së fundi, ajo që sugjeroj unë të bëjmë është që të gjejmë një zgjidhje për këtë "pengesën" e të mos paturit të përdoruesve që i kuptojnë robotët dhe që dinë t'i vlerësojnë ata. Psh, nëse Liridoni ka dëshirë të marri përgjegjësinë dhe të thotë disa fjalë më shumë unë nuk kam asnjë problem.
Ditën e mirë.-- Mr.Pseudo 25 gusht 2015 16:44 (CEST)
Liridoni e ka thene fjalen e vet, megjithate mund te shprehet serish. --Olsi (diskutimet) 25 gusht 2015 16:50 (CEST)
Lexo me kujdes...before editing without a bot flag at high speeds or without human supervision. Roboti im nuk ka redaktuar me shpejtesi te larte dhe as pa mbikeqyrjen time, keshtu qe nuk kam shkelur asnje rregull. --Olsi (diskutimet) 25 gusht 2015 18:03 (CEST)
Lexoji fjalitë të plota. -- Mr.Pseudo 25 gusht 2015 22:12 (CEST)

Ti lexoji te plota, without a bot flag at high speeds eshte bashke, jo e ndare. --Olsi (diskutimet) 25 gusht 2015 22:24 (CEST)

Ja çfarë thotë: [...] bots must obtain community approval on the most relevant local discussion page before editing without a bot flag at high speeds or without human supervision. Që ta përktherj për ata që nuk dinë anglisht apo për mashturesit që i kapin fjalitë dhe i ndajnë në copëza të vogla për interesa personale... Pra thotë: [...] robotët duhet të fitojnë aprovimin e komunitetit në faqen më të rëndësishme të diskutimit përpara se të editojnë pa u aprovuar me shpejtësi të madhe apo pa mbikqyrje njerëzore. Që dmth se, ti e ke futur robotin në punë pa lajmëruar askënd dhe roboti yt kur u bllokua nga unë po redaktonte ende.
Ti fillimisht pretendove se roboti ishte në fazë prove, dhe duhej të bënte 30 redaktime. Por e vërteta ishte që për tu futur në fazë prove roboti duhej të merrte një "aprovim " paraprak (ose të informohej komuniteti), gjëra që ti nuk i bëre = çka flet se ti nuk i kupton mirë normat më elementare të bashkëpunimit dhe se pse janë aq të nevojshme check and balances në wikipedia. Pra ja që ke shkelur një normë të rëndësishme. Kaq për sot. Të tjera argumente t'i kam parashtuar më poshtë. Gjithë të mirat. -- Mr.Pseudo 25 gusht 2015 22:49 (CEST)

VotimiRedakto

 •   PËR AMMARTIVARI DISKUTO 17 gusht 2015 16:39 (CEST)
 •   PËR ---PLANETI DISKUTO 17 gusht 2015 18:18 (CEST)
 •   KUNDËR - Roboti i ka bërë mbi 30 redaktimet. Nevojitet një burokrat me eksperiencë që t'i japi apo t'i refuzojë miratimin. Nëse nuk ka burokrat aktivë, miratimin duhet ta marri tek meta.wikimedia. Vota e komunitetit shërben vetëm për testimin fillestar, i cili testim është kryer dje. Pra, meqë roboti e ka bërë testimin fillestar me mbi 30 redaktime, ky hap ka kaluar. Ndaj vota ime këtu është KUNDËR. Për më tej thërrisni një burokrat që merr vesh nga robotët ose shkoni tek meta.wikimedia. Kujtoj se konsensus nuk dmth shumicë votash. en:Wikipedia:Consensus. -- Mr.Pseudo 17 gusht 2015 18:27 (CEST)
 •   PËR - Arsyet i kam shprehur në diskutimin (Rreth bllokimit të robotit).--Liridon (diskutimet) 18 gusht 2015 01:08 (CEST)
 •   KUNDËR - Pajtohem me MR. Pseudo Puntori (diskutimet) 20 gusht 2015 10:40 (CEST)

RezultatiRedakto

 • Robotit i është dhënë privilegji. Puntori (diskutimet) 4 shtator 2015 17:26 (CEST)

Kritika ndaj punës së robotitRedakto

Roboti bën disa ndryshime që në gjykimin tim janë të panevojshme, të parëndësishme, të pavlefshme dhe të padëshiruara; si psh shtimi dhe heqja e hapsirave. Unë presonalisht preferoj që roboti të mos ndërhyjë në të tilla raste sepse redaktime të tilla nuk i shërbejnë kujt. Disa raste:

 • Këtu ka larguar hapsira ndërmjet apo pas fjalëve.
 • Këtu ka shtuar/larguar hapësira.
 • Këtu ka ndërhyrë në faqen e diskutimit të një përdorueseje. Dhe më e rëndësishmja është se, ka ndërhyrë tek firma ime duke larguar një hapërisë përpara datës.
 • Tjetër rast .
 • Këtu ka zëvendësuar [[NATO|NATOs]] me [[NATO]]s. Ndryshim që mua më duket i panevojshëm dhe madje i dëmshëm sidomos nga ana kozmetike (që e përkeqëson).
 • Gjithashtu, ka bërë redaktime të cilat nuk janë parashikuar në kërkesën për miratim, dhe që janë etiketuar nga roboti në mënyrë mashtruese si "ndryshime kozmetike". Disa ndryshime edhe pse mund të jenë të mira (ose ndryshime që as nuk shtojnë as nuk heqin gjë), nuk janë ndryshime kozmetike dhe nuk duhenetiketuar si të tilla në mënyrë të gënjeshtërt.
 • Ndërsa, ndryshime si ky këtu janë të kota dhe vetëm sa shtojnë një linjë më shumë në historikun e redaktimeve.

Si përfundim, unë personalisht do të preferoja që ky robot të bënte vetëm ndryshime të nevojshme, si vendosja e stampave të mirëseardhjes "tung" në faqet e diskutimit të përdoruesve të rinj; ndërsa ndryshimet e tjera mendoj se janë të panevojshme dhe do ta mbingopnin historikun dhe faqen speciale "Ndryshime së fundmi" . -- Mr.Pseudo 25 gusht 2015 22:26 (CEST)