Ndryshimi mes inspektimeve të "Bërthama e Tokës"

ska përmbledhje të redaktimeve
'''Bërthama e Tokës''' shtrihet në qendër të të planetit [[Toka|Tokë]]. Fillon nga thellësia rreth 2 900 km dhe diametricdiametri i saj ëhitështë rreth 7 000 km. Kryesisht pëbëhet nga [[hekuri]]t dhe [[nikeli]]t ( NiFe). Është e ndërtuar prej dy pjesëve me dendësi të ndryshme : pjesës së jashtme ('''bërthama e jashtme''') dhe pjesës së brendshme (''' bërthama e brendshme'''). Mendohet se bërthama e jashtme ëhitështtë në gjendje të lëngët e të zjarrtë , kryesisht nga hekuri, ndërsa bërthama e brendshme ëhitështtë në gjendje të ngurtë, ( përshkak të shtypjeve shumë të medha 3.5 mil. Atmosferaatmosfera , dendësisë shum të lartë dhe teperaturës shum të lartë , rreth 6 000 C, material ëhitështtë në gjendje të metalizuar), ku, përveç hekurit, gjendet edhe nikeli. Bërthama endryshendryshe quietquhet edhe [[barisferë]] ose [[metalosferë]].
{{gjeo-cung}}
[[Category: Gjeografi]]