Dallime mes rishikimeve të "Gjeografia e Zvicrës"

 
==Relievi==
Relievin e Zvicres e bëjnë Alpet të cilat e përfshijnë pjesën jugore, juglindore dhe lindore të shtetit. Në njësipërfaqe më të madhe shtrihen Alpet Perëndimore, të cilat me reklievin lartmadhor, me coptimin e theksuar të reliebit, me lugina të tërthorta dallohen prej Alpeve Lindore,të cialt janëmë të ulëa dhe kanë shtrirje më të vogël në Zvicer.
 
==Klima==
Klima e [[Zvicra|Zvicrës]], edhe pse varet nga shumë faktorë, coptimi i relievit dhe shtrirja e theksuar vertikale e përcakton karakterin e saj. Në pjesën jugore, në luginat që janë të mbrojtura pej erërave të ftohta, ndihet ndikimi i klimës medhetare, ndërsa viset perëndimore janë nën ndikimin e e Oqeanit Atlantik. Regjimi termik në [[Zurich|Cyrih]] në janar është 0,12 C, në korrik 19,6 C, dhe reshje vjetore 1,092 mm. Reshjet janë gjithënjë më të mëdha në pjesët më të larta të relivit në të cilat arrin më tepër se 2,000 mm. Përkundër tyre në Ronën e Epërme , në rethinën e [[Gjeneva|Gjenevës]] sasia e reshjeve mezi arrinë 600mm.