Dallime mes rishikimeve të "Patologjia"

3 bytes removed ,  12 vjet më parë
ska përmbledhje të redaktimeve
No edit summary
No edit summary
'''Patologjia''' është degë e mjekësisë e cila merret me studimin e shkaqeve ([[Etiologjia]]), shenjat e lindjes ([[Patogjenezë]]) dhe të zhvillimit të një sëmundjeje ([[Simptomi|Simptomet]]) ose dhe organizimin e simptomeve ([[Sindromi|Sindromet]]) si dhe deformimin e të gjitha llojeve të organeve trupore ([[Patofiziologjia]]).Patologjia është studimi dhe diagnoza e sëmundjes përmes ekzaminiminekzaminimit e organeve, tissuesindeve, fluidslëngjeve trupore, dhe gjithë organet (autopsiesautopsia). Termi gjithashtu përfshin të studimitstudimin shkencor lidhur me proceset e sëmundjes, Patologjia quajtur Përgjithshëme patologjisëpërgjithshme. MjekësiPatologjia patologji është i ndarëndahet në dy degëtdegë kryesore, Anatomicalpatologji patologjisëanatomike dhe Klinikepatologji patologjisëklinike. VeterinarPatologjia patologjisëveterinare ka të bëjë me sëmundjesëmundjet e kafshëve
Fjala Patologji rrjedh nga fjalët greke ''Patos'' {semundje}dhe ''Logos'' {shkencë.
 
==Historia==
 
Zhvillimi historik i Patologjisë fillon qysh para erës sonë në [[Egjipti|Egjypt]] ku janë bërë obduksinet e para në kufomat e njerëzve.
Në shekullin e dyte të erës sonë mjeku Galeni i bëri obduksionet e para te shtazët.
Pas kësaj kohe afër 1500 vjet në mesjetë u ndalua çfar do lloj ndërhyrje në trupin e njeriut nga ana e kishës dhe kishte një stagnim në lëmin e patologjisë.
Në vitin 1766 mjeku italian Morgani në bazë të një numrit të madh të obduksioneve e botoi librin me titull "Për lokalizimin dhe shkaqet e sëmundjes" të cilat i zbuloi Anatomi.
Pas 50 vjetëve me zbulimin e industrisë optike studiusi Francez Bishat e aplikoi përherpër herë të parë mikroskopin në hulumtimet mjeksore.
StudiusiStudiuesi nga Viena Carl von Rokitansky jep përshkrimin e ndryshimeve patologjike në lëngjet trupore dhe në gjak dhe thotë se kjo është arsyeja e sëmundjeve në trupin e njeriut që gjysmën e parë të shekullit XIV njihet si teoria humorale.
Në gjysmën e dytë të shekullit XIV Shadeni dhe Shvani e zbulojn ndertimin qelizor në organizmin shtazor e cila më vonë i ndihmon Virhovit të themeloj teorinë celulare e cila thotë se shkaqet e ndryshimeve në trupin e njeriut janë për arsye të ç'regullimeve në qelizë.
Ndërsa shkenca e sotme bashkohore e bio-kimisë është teoria celularo-humorale e cila sëmundjen e trajton si çregullime në qelizë dhe në gjak si dhe në lëngjet e tjera trupore.
 
METODAT Në PATOLOGJI
==Metodat në patologji==
 
Në Patologji dallojm tre metoda kryesore:
**1.Obduksioni-nënkupton prerjen e kufomës për të hulumtuar shkakun e vdekjes së njeriut.
Obduksioni mund të jet dy llojësh:
*Obduksioni klindik:i cili bëhet tek njerëzit që kan vdek nga sëmundja natyrale apo vdekja natyrale.
*Obduksioni mjeksoro ligjor i cili bëhet tek njeriu që ka vdek nga vdekja e dhunshme.
**2.Biopsia bëhet tek njerëzit e gjallë që të hulumtohet shkaku i sëmundjes kur nuk mund të vërtetohet me metoda tjera sidomos tek tumoret malinje.
**3.Eksperimentimi në shtazë bëhet në shtazë të ndryshme duke provokuar sëmundje të ndryshme me qëllim që të hulumtohen dhe këto njohuri ti përdorin për njeriun.
Këto metoda Patologjia mund ti studioj në mënyrë
*1.Makroskopike { me sy të lirë}
*2.Mikroskopike {me mikroskop thjerza}
*3.Kultura indore
*4.Mbjellje në ushqim.
'''Patologjia''' është degë e mjekësisë e cila merret me studimin e shkaqeve ([[Etiologjia]]), shenjat e lindjes ([[Patogjenezë]]) dhe të zhvillimit të një sëmundjeje ([[Simptomi|Simptomet]]) ose dhe organizimin e simptomeve ([[Sindromi|Sindromet]]) si dhe deformimin e të gjitha llojeve të organeve trupore ([[Patofiziologjia]]).Patologjia është studimi dhe diagnoza e sëmundjes përmes ekzaminimin e organeve, tissues, fluids trupore, dhe gjithë organet (autopsies). Termi gjithashtu përfshin të studimit shkencor lidhur me proceset e sëmundjes, të quajtur Përgjithshëm patologjisë. Mjekësi patologji është i ndarë në dy degët kryesore, Anatomical patologjisë dhe Klinike patologjisë. Veterinar patologjisë ka të bëjë me sëmundje e kafshëve
 
[[Kategoria:Mjekësi]]