Dallime mes rishikimeve të "Grupi i Adem Demaçit"

ska përmbledhje të redaktimeve
[redaktim i pashqyrtuar][Redaktim i kontrolluar]
No edit summary
No edit summary
Kush mori pjesë në gjykimin e grupit të [[Adem DemaçitDemaçi]]t ?
 
Më 7 shkurt 1976 (pas shtatë ditë gjykimi) Gjykata e Qarkut në Prishtinë, në procesin gjyqësor të kryesuar nga gjyqtari i deleguar nga Prizreni Durmish Koçinaj (pikërisht i deleguar nga [[Mahmut Bakalli]]): me gjykatësit: Shefqet Bytyqi, Fehmi Gashi, Mileva Grujiqi dhe Hasan Berisha, me pjesëmarrjen e Nazmije Krasniqit si procesmbajtëse, në çështjen penale të ngritur nga prokurori publik Mr.Halil Kelmendi, në bazë të nenit 117 al.1 e 2 të KP dhe nenit 100 e 101 al.1 të KPJ-së, në « emër të popullit » shpalli aktgjykimin P.nr.239/75 prej 89 faqesh.
 
[[7 shkurt]] [[1976]] (pas shtatë ditë gjykimi) Gjykata e Qarkut në Prishtinë, në procesin gjyqësor të kryesuar nga gjyqtari i deleguar nga Prizreni Durmish Koçinaj (pikërisht i deleguar nga [[Mahmut Bakalli]]) : me gjykatësit : Shefqet Bytyqi, Fehmi Gashi, Mileva Grujiqi dhe Hasan Berisha, me pjesëmarrjen e Nazmije Krasniqit si procesmbajtëse, në çështjen penale të ngritur nga prokurori publik Mr. Halil Kelmendi, në bazë të nenit 117 al.1 e 2 të KP dhe nenit 100 e 101 al.1 të KPJ-së, në « "emër të popullit »" shpalli aktgjykimin P.nr.239/75 prej 89 faqesh.
* [[Adem Demaçi]], 15 vjet burg të rëndë,
 
* [[Skënder Kastrati]], 12 vjet burg të rëndë,
* [[Hasan Dërmaku]], 10 vjet burg të rëndë,
* [[Xhavit Dërmaku]], 9 vjet burg të rëndë,
* [[Rexhep Mala]], 9 vjet burg të rëndë, nga [[Hogoshti]]
* [[Osman Dumoshi]], 7 vjet burg të rëndë,
* [[Selatin Novosella]], 7 vjet burg të rëndë,
* [[Ilaz Pireva]], 7 vjet burg të rëndë,
* [[Fatmir Salihu]], 7 vjet burg të rëndë,
* [[Hetem Bajrami]], 7 vjet burg të rëndë,
* [[Sherif Masurica]], 7 vjet burg të rëndë,
* [[Irfan Shaqiri]], 7 vjet burg të rëndë,
* [[Isa Kastrati]], 6 vjet burg të rëndë, nga [[Hogoshti]]( ishte ne burg e denohejdënohej serish) !
* [[Sami Dërmaku]], 6 vjet burg të rëndë,
* [[Ahmet Hoti]], 6 vjet burg të rëndë,
* [[Njazi Korça]], 6 vjet burg të rëndë,
* [[Zijadin Spahiu]], 5 vjet burg të rëndë,
* [[Hilmi Ramadani]], 5 vjet burg të rëndë,
* [[Nazim Shurdhani]], 4 vjet burg të rëndë.
''(Nga aktgjykimi : P.nr.239/75, 7 shkurt 1976)''
*[[Adem Demaçi]], 15 vjet burg të rëndë,
*[[Skënder Kastrati]], 12 vjet burg të rëndë
*[[Hasan Dërmaku]], 10 vjet burg të rëndë,
*[[Xhavit Dërmaku]], 9 vjet burg të rëndë,
*[[Rexhep Mala]], 9 vjet burg të rëndë,nga [[Hogoshti]]
*[[Osman Dumoshi]], 7 vjet burg të rëndë,
*[[Selatin Novosella]], 7 vjet burg të rëndë,
*[[Ilaz Pireva]], 7 vjet burg të rëndë,
*[[Fatmir Salihu]], 7 vjet burg të rëndë,
*[[Hetem Bajrami]], 7 vjet burg të rëndë,
*[[Sherif Masurica]], 7 vjet burg të rëndë,
*[[Irfan Shaqiri]], 7 vjet burg të rëndë,
*[[Isa Kastrati]],6 vjet burg të rëndë, nga [[Hogoshti]](ishte ne burg e denohej serish)!
*[[Sami Dërmaku]], 6 vjet burg të rëndë,
*[[Ahmet Hoti]],6 vjet burg të rëndë,
*[[Njazi Korça]],6 vjet burg të rëndë,
*[[Zijadin Spahiu]], 5 vjet burg të rëndë,
*[[Hilmi Ramadani]],5 vjet burg të rëndë,
*[[Nazim Shurdhani]],4 vjet burg të rëndë.
''(Nga aktgjykimi: P.nr.239/75, 7 shkurt 1976)''
 
Në këtë proces kundër djalërisë atdhetare drejtpërdrejtë morën pjesë :
 
*1. Fadil Hoxha, zyrtar i lart i LKJ-së
*2. Mahmut Bakalli, kryetar i Komitetit të LKK-së
*3. Mehmet Shoshi, sekretar i Punëve të Brendshme të Kosovës;
*4. Hasan Mehmeti, kryeshef i Sigurimit shtetëror (UDB-së) në Prishtinë;
*5. Nazmi Juniku, sekretar Krahinor i JurisprodencësJurisprudencës dhe Administratës së Përgjithshme;
*6. Durak Jasharaj, gjykatës hetues;
*7. Halil Kelmendi, prokuror publik;
*8. Durmish Koçinaj, kryetar i trupit gjykues;
*9. Shefqet Bytyqi, gjykatës;
*10. Fehmi Gashi, gjyqtar porot;
*11. Mileva Grujiqi, gjyqtare porot;
*12. Hasan Berisha, gjyqtar porot;
*13. Nazmije Krasniqi, procesmbajtëse në gjykim;
*14. Fahredin Gunga, kryeredaktor i Radio Televizionit të Prishtinës;
*15. Ali Olloni, gazetar i ”Zërit të rinisë”
*16. Isak Hasani, gazetar i “Rilindjes”
 
Cilët udbashë morën pjesë në torturimin e intelektualëve patriotë ?!
 
Hetimet torturuese në këtë proces të montuar politik i kanë kryer këta udbashë :
*1. Jusuf Karakushi
*2. Pavle Jelisaviq
*3. Mehmet Haskaj
*4. Ibush Kllokoqi
*5. Drago Dragojeviq
*6. Muharrem Dana
*7. Sllobodan Mijoviq
*8. Asllan Sllamniku
*9. Shefqet Hashani
*10. Bafti Jakupi,
*11. Svetisllav Dollasheviqi
*12. Zenun Shala
*13. Naip Hoxha
*14. Refik Tashi
*15. Metush Sadiku
*16. Zejnullah Shala
*17. Hasan Mehmeti
*18. Shefqet Obria
*19. Faik Nura
*20. Rajko Çalloviqi
*21. Metë Kuqi
*22. Ramçe nga Prizreni ....etj
* etj.
 
 
Përpara ekzekutimit të denimitdënimit në gjykatë, [[Fadil Hoxha]] dhe [[Mahmut Bakalli]] i bënë gjyqin politik Adem Demaçit me shokë !
 
Para se të nis gjykimi, fillimisht atdhetarëve në krye me Adem Demaçin i bëhet një gjyq politik.
 
-* [[Fadil Hoxha]] - ish-zyrtar i lartë i LKJ-së, pak ditë para se të fillonte procesi i gjykimit kundër Adem Demacit dhe dhjetradhjetëra veprimtarëve të tjerë, do të deklarojë'' : ”...Sa pretendentë e të pafytyrë! Hiç më pak se mbrojtës të interesave të popullit shqiptar,e këndej as katundi i vet, as lagjja e vet nuk i njeh,Veç për të keq e hajni”. (Rilindja, 23.12.1975, fq.5)''
 
-* Ndërkaq [[Mahmut Bakalli]] - kryetar i atëhershëm i Komitetit Krahinor të LKJ-së, në një mbledhje në Kaçanik më 13 janar 1976, thotë :
 
''”Irredentizmi shqiptar në versionin e tij të ri përpiqet të paraqitet në petkun e ideologjisë dogmatike staliniste, por karakteri reaksionar dhe qëllimet e tij mbeten të njejtanjëjta. Sikurse nuk ka mundur të depërtojë në masat shqiptare atëherë kur u paraqit në formë balliste - fashiste shqiptaromadhe, irredentizmit shqiptar nuk do t´i shkojë për dore të depërtojë as tash kur përpiqet të mbështillet në petkun dogmatiko-stalinist. (...) Në këtë baza irredentistët shqiptarë do të paraqiten para gjyqeve dhe do të marrin denimedënime shembullore”.'' (Rilindja, 14 janar 1976)