Ndryshimi mes inspektimeve të "Rrethi i Librazhdit"

Mora informacion qe ishte gabimisht ne faqe per qytetin Librazhd
v (roboti ndryshoj: tr:Librazhd ilçesi)
(Mora informacion qe ishte gabimisht ne faqe per qytetin Librazhd)
{{ShabllonQytetetesh|
|EMRI =Librazhdi
|FIGURA =Pa disponueshem per momentin
|SIPERFAQJA =1.102 km²
|BANORE =82.000 (2004)
|DENDESIA =65,33 ab./km²
|NDP =Librazhd
|PREFIKSI =0514
|KOORDINATAT =Ne Jug-Lindje te Shqiperise
|LARTESIA =2253 m - Mali Shebenik
|TARGA =LB
|KZK =60-61
|ZONAT =Ne 2 qytete dhe 9 komuna
|ADRESA =Rruga 18 Gushti
|TEL-FAX =+355 514 2206
|INTERNET =http://www.bashkialibrazhd.gov.al
|KRYETARI =Kastriot Begaj
|PARTIA =Partia Socialiste
|NDARJA-VENDE =2
|ZGJEDHJE-FUND =18 Shkurt 2007
|ZGJEDHJE-ARDH =2011
|VOTA =2
|VENDNDODHJA =Librazhd
|}}
 
 
[[Skeda:AlbaniaLibrazhd.png|thumb|right|Rrethi i Librazhdit]]
 
'''Rrethi i Librazhdit''' është njëri nga 36-të rrethet e [[Shqipëri]]së. Rrethi i Librazhdit ka 84.000 banorë (sipas [[2004]]), një sipërfaqe prej 1.102 km<sup>2</sup> dhe kryeqendër [[Librazhdi]]n.
 
Kufizohet ne veri me rrethet Bulqize perendim nga rrethi I Elbasanit; ne jug nga rrethi I Gramshit; ne juglindje nga rrethi I Pogradecit dhe ne lindje nga Maqedonia. Librazhdi ka nje gjatesi kufitare prej 42km dhe ka teresisht nje reliev kodrinoro-malor. Relievin e ben me te larmishem fushgropat si ajo e Domosdoves ne Perrenjas dhe ajo e Studnes me ate te Letmit. Lartesia maksimale mbi nivelin e detit është 2253 m ne majen e Kuqe te malit Shebenik.
 
== Klima ==
 
Pozita gjeografike,konfiguracioni I relievit, lartesia absolute mbi nivelin e detit dhe largesia nga deti Adriatik ka mundesuar natyren kontinentale te klimes e cila duket ne dimrin e ftohte e te lagesht dhe ne veren e skurter, te nxehte e te thate. Temperatura mesatare vjetore është 13.4 grade Celsius,temperatura max. e regjistruar është 40.7 grade Celsius me 14.9.1957 dhe temperatura minimale është regjistruar ne vitin 1968 e cila ishte -15.7 grade celsius.
 
== Flora ==
 
1857 lloje bimesh spontane,enezore,te cilat peraqesojne 58 % te flora e Shqiptare ose 16 % te flores se Evropes e renditin Librazhdin ne nje nder rrethet me te pasura te vendit me bime te lljeve te ndryshme. gjenden te gjitha katet bimore dhe mbulesa bimore ze rreth 72 % te territorit te Rrethit te Librazhdit.
 
== Administrimi ==
 
Rrethi I Librazhdit është krijuar si njesi administrative ne vitin 1958. Sot ben pjese ne prefekturen e Elbasanit. Qendra administrative është qyteti I Librazhdit. Rrethi I Librazhdit perbehet nga 2 bashki dhe 9 komuna te cilat u krijuan pas riorganizimit te pushtetit local ne vitin 1992.
Popullsia : Popullsia e Librazhdit pergjithsisht paraqiitet autoktone. Me 1 janar 1998 ajo arriti ne 82.411 banore edhe rreth 18.203 familje. Ne qytetet Librazhd e Perrenjas banojne rreth 27.963 banore ose 29.7 % e popullsise kurse pjesa tjeter banon ne fshat. Librazhdi ka nje moshe mesatare te popullsise e cila është 48 vjec.
 
 
== Arsimi ==
 
Shkolla e pare u hap ne Berzështë ne vitin 1895 dhe konvikti I pare u hap po ne Berzështë ne vitin 1929. Sistemi arsimor sot është shtrire ne te gjithe rrethin. Funksionojne 93 kopshte për femijet parashkollore, 53 shkolla fillore, 62 shkolla 8-vjecare, dhe 10 shkolla te mesme ku mesojne rreth 17.200 nxenes de japin mesim rreth 1.142 mesues.
 
== Sporti ==
 
Futbolli është sporti me i perhapur ne rrethin e Librazhdi. Qyteti i Librazhdit ka disa ekipe futbolli me emrin SOPOTI. Po keshtu edhe qyteti i Perrenjsit ka nje ekip futblli me emrin DOMOSDOVA. Po keto emra kane edhe klubet e tyre.
 
== Ekonomia ==
 
Rrethi i Librazhdit ka pasuri te shumta minerale dhe ne baze te tyre u ngriten gjate sistemit socialist miniera për perpunimin e tyre si ajo e hekur-nikelit ne [[Perrenjasi]].Sot ekonomia e rrethit është e bazuar me shume ne sektorin e sherbimeve,blegtori, bujqesi dhe ne shfrytezimin e pyjeve.
 
Vendbanime tjera të njohura në këtë rreth janë :
17

edits